Kývající zuby?

Anonymní
18.4.25 16:58

Kývající zuby? Asi blázním!

Dobrý den,
je mi 25, nedávno jsem byla u zubaře, který k tomu nic neřekl. Mírně se mi kývou horní přední zuby. Dásně nebolí, krčky nejsou vidět. Jsem stále ve stresu (docela dost i hubnu), v noci prý vržu zubama a mám nutkání stále to mini kývání pozorovat - spodníma zubama do nich žďuchám, pořád jsem u zrcadla. Když jsem to ukazovala příteli, tak pronesl: „To skoro nevidím, to máš jen pocit.“ Ale já to vidím a cítím dost. Pár dní mi to přijde míň, někdy víc. Je to normální, máte to taky někdo? mám zase letět k zubaři?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
obet.stalkingu
18.4.25 17:08

Mám to tak celý život a furt ty mrchy ne a ne vypadnout. Dásně nejsou beton, aby se zuby nehly ani o nanometr.

• Citovat
  • Upravit
316
18.4.25 17:29

A toho zubaře jsi na to nějak upozorňovala, nebo jsi čekala, že na to přijde sám?

Podle mě je to normální, zuby se mění. Zubař by ti k tomu řekl víc, ale podle mě vůbec nevěděl, že tě něco takového trápí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2296
18.4.25 17:44

Zub je v kosti uchycen takovými vlákny. Není přibetonován. Uhne mírně tlaku. Spíš je problém to noční skřípání zuby. Na to jsou takové gumové návleky, aby sis neponičila sklovinu. Jestli hubneš a jsi ve stresu, můžeš mít i špatnou hladinu vápníku, vit. D a K a to těm zubům neprospěje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
18.4.25 18:34

Mám to taky, u spodních jedniček. Taky jsem tím jeden čas byla posedlá, řešila jsem to u zubařky v rámci prevence několikrát. Říkala mi taky, že je to zcela normální. Říkala jsem to i dentální hygienistce, taky říkala, že nic divného nevidí a nepozoruje. Tak jsem se na to vyflákla a neřeším to, čistím zuby pořádně a beru, že je to normální. Ale chápu, že to jednoho zneklidní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
18.4.25 18:39

Tak to celkem čumím na ty odpovědi tady. Zdravé zuby se snad nehýbou ne? Nikdy se mi zuby ani nehnuly. Uhne mírně tlaku? To teda fakt neuhne. A komu uhne, má paradontózu obvykle. Objednej se znovu k zubaři a prober to s ním.
Co se týče skřípání, jde pořídit speciální silikonová dlaha na noc. Udělají ti otisk a vyrobí na míru. Taky jí mám. Na některých zubech mám díky skřípání popraskanou sklovinu. Bývalá doktorka to vůbec neřešila.

• Citovat
  • Upravit
obet.stalkingu
18.4.25 20:04
@LiduNe píše: Více

To hýbání je skoro nepostřehnutelné a týká se to často jen dolních jedniček.

• Citovat
  • Upravit
9
19.4.25 12:30

Malý, pružný pohyb je normální. Je to podobný princip jako odpružení kol u auta, zuby se tím chrání pro případ, že by jsi kousla fakt do něčeho hodně tuhého, tak pokud by tam nebyl ten zpětný odstup tak by na ně působil mnohem větší tlak, což by časem vedlo ke zlomení apod.

Pokud by to bylo z nějaké nemoci, tak se často každý zub hýbe dost a odlišně od těch ostatních, ale pokud je v tom nějaký systém a dásně jsou zdravé, tak není opravdu potřeba propadat panice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1889
20.4.25 10:47

Ano, normální je, že dojde ke zkřivení zubů. To prý běžně přichází s věkem. Ale hýbání má obvykle příčinu - nejčastěji paradontozu. A hádám, že bruxismus k tomu také může vést. Každopádně má dost blbé následky, takže ten bych řešila okamžitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.