ZŮSTANE MI RODIČÁK?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
ZŮSTANE MI RODIČÁK?
Ahoj holky,
dostala jsem nabídku vrátit se tento rok zpět do práce, prý pokud možno co nejdříve. Nevím, jak to celé bude reálné, zda mi Terezku vezmou do školky, jestli to chci vůbec takhle uspíšit atd. atd.
Zajímá mě však, pokud do zaměstnání nastoupím ještě v době, kdy Terezce nebudou 3 roky - dejme tomu někdy v květnu, zda mi zůstane ta zvýšená mateřská.
Pokud nastoupím do práce i třeba jen na poloviční úvazek v době, kdy malé ještě nebudou 3 roky, mám na těch 7000 od sociálky nárok?
Nebo, jak to mám udělat, abych o tyto peníze nepřišla, pokud se teď někdy vrátím do práce?
Zítra mám mít rozhovor se šéfovou, tak bych ráda znala odpověď, aby se mi to celé vůbec po finanční stránce vyplatilo.
Moc děkuju za vaše reakce!
Nenicka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Rodicak ti zustane za prepokladu, ze:
- tuto moznost nezrusi zakonodarci novym zakonem
- nedas dite do tri let do skolky casteji nez pet dni v mesici a po dovrseni tri let vice nez 4 hodiny denne
Lesina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me jeste napadlo, ze to skolkove omezeni se tyka pouze statnich zarizeni nebo tech, ktere maji prispevek od statu na deti.
Ja davam dceru do soukrome skolky - jesli, platim vyssi skolne, ale nedostavaji na deti zadne penize od statu, takze je to vlastne stejne, jako by se o deti starala chuva ci babicka a me zustal rodicak.
Skolka me stoji presne ten rodicak + asi 200 navic, takze to nakonec vyjde levneji nez klasicke jesle ci skolka a maji dost nadstandartnich sluzeb. No a jestli se rodicak skutecne zvysi, tak mi z nej i neco zbyde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, pokud nedáš dítě do „státní“ školky, ale do soukromé, nebo budou hlídat třeba babičky, tak máš nárok na pobírání rodičáku až do 4 let věku dítěte (ne jen do 3). Jestli jsi u toho zaměstnaná „na plno“, „na polo“, nebo třeba podnikáš je každému jedno (současný stav zákonů).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lesina: a ten druhý bod není náhodou tak že platí prostě pro děti od 2-4, buď 5 dní v m, nebo 4h/d ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sany, ne neni. Po deti 2-3 pet dni v mesici pro deti 3-4 ctyri hodiny denne.
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rodičovský příspěvek
Rodičovský příspěvek náleží rovněž, jestliže:
- dítě, které nedosáhlo 3 let věku, navštěvuje jesle nebo jiné obdobné zařízení pro děti nejvýše 5 kalendářních dnů v kalendářním měsíci, není-li dále stanoveno jinak; za návštěvu dítěte v jeslích nebo v obdobném zařízení pro děti v kalendářním dnu se rozumí každý den, kdy dítě jesle nebo uvedené zařízení navštíví, bez ohledu na délku doby trvání návštěvy,
- dítě, které dovršilo 3 let věku, pravidelně navštěvuje mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně,
- dítě pravidelně navštěvuje léčebně rehabilitační zařízení nebo speciální mateřskou školu nebo jesle se zaměřením na vady zraku, sluchu, řeči a na děti tělesně postižené a mentálně retardované v rozsahu nepřevyšujícím čtyři hodiny denně,
- dítě dlouhodobě zdravotně postižené nebo dlouhodobě těžce zdravotně postižené pravidelně navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím čtyři hodiny denně,
- dítě navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti předškolního věku v rozsahu nepřevyšujícím čtyři hodiny denně a jestliže stupeň zdravotního postižení zraku nebo sluchu obou rodičů (osamělého rodiče) je v rozsahu 50 % a více.
no a v televizi mluvili o tom že nová vláda by chtěla rodičovský příspěvek snížit z těch odsouhlasených 7500 Kč a zkrátit ze 4 na 3 roky. Ale zároveň zvýhodnit daňově rodiny s dětmi. Otázkou zůstává kdy bude sestavena s schválena vláda a kdy začne toto řešit. Osobně si myslím že 3 rok je dost na to, aby člověk dostával peníze od státu..Nikde jinde ve světě takový fenomén není.
Nat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nat: nevim jestli sem to dobře pochopila ale tedy ty bys byla pro aby RP byl do 2l dítěte
Jen mě to zajímá…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sany, myslím, že Nat měla na mysli tříletý rodičák - je pravda, že čtvrtý rok je dost luxus ![]()
A upřímně - i já bych uvítala jiné zvýhodnění rodin než zvýšený RP - například na adekvátních daňových úlevách či dokonce bonusech… Tam by platilo, že kdo pracuje, dostává… Kde nepracuje, musí se postarat sám… A nemyslím tím krátkodobou nechtěnou nezaměstnanost, ale dlouhodobé plánovité žití ze sociálky.
Taky by bodla možnost pracovat na zkrácený úvazek… To ve většině profesí nejde a kde to jde, tak je to tak mizerně finančně hodnocené, že srovnání s plným úvazkem je doslova směšné…
L.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo presne jak psala Lesina. Myslela jsem do 3 let a uz to je fakt hodne. Kamaradk v USA mohla byt doma 3 mesice s nejakym prilepsenim a pak slus. Druha v Norsku zas mohla bud rok brat 80% z platu a nebo 8 mesicu 100% z platu.
Dalsi sve nazory radeji nebudu prezentovat neb by se ztrhla tady urcite lavina na mou hlavu
N.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nat: neboj, já žádnou lavinu nezačnu, mě to fakt jen zajímalo, prostě každý má na to svůj názor a řikat a chtít můžem co chcem stejně si to politici udělají jak jim příjde vhod. Takže za mě, doufám že než se dohodnou kdo v té vládě bude a začnou dělat nějaké překopávky (třeba rušení dávek a tak) že už budou malé 4r a mě to bude „fuk“, a klidně by ten rodičák mohli ještě prodloužit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit