Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, Berča má měsíc a půl a poslední cca týden, když položíme na bříško, položí hlavičku na jednu stranú a nic. Když jí přitlačím ručičky k tělíčku, trošičku zabere, ale jen trošičku. Dřív se sama snažila hlavičku zvedat, ale teď nic, začínám být z toho nervózní, tu hlavičku by měla sama zvednout aspoň na vteřinku.Máte s tím zkušenosti? Nebo je jenom líná a chce to ještě trpělivost, nebo toho chci po ní moc?
Miso,
tak presne to delala nase Stella. Ono to bylo zrovna v dobe, kdy ji zase ta hlavicka hodne vyrostla, tudiz ji opet neuzvedla.
Davala jsem ji hodne casto na brisko, ale vzdy jen na kratkou dobu. nejvic nam pomohl mic, takovy ten gymnasticky, velky. Na tom se jim ta hlavicka lepe zveda, neni to uplna placka. Na tom jsme to natrenovaly a ted ji zase zveda i na rovine.
Takze toliko rada od nas. Urcite to je otazka par dni, ne vic. Hodne cvicte.
Nicol a Stella 8 tydnu
Míšo,
neboj,to se spraví.Můj Kubík během 14-ti dnů hodně přibral na váze a hlavičku prostě neuzvedl a ležel jak pytel brambor.Cca po týdnu už si na tu svojí váhu zvykl a hlavičku zase zvedal krásně.Jak píše Nicol,cvíčo na míči je supr.Taky takhle cvičíme a Kubíčkovi se to moc líbí.
pa,pa Yasmin + Kuba 4 měsícd
Ahoj Missaku, tak přesně tenhle problém jsme měli. Malý v prvních šesti týdnech se snažil, pěkně hlavičku zvedal a od sedmi týdnů nic. Ležel a vůbec žádná snaha. Ony ty děti jak trochu vyrostou, jsou najednou hypotonické. Ale spraví se to. Asi od 9 týdnů už se začal snažit a teď v 11 týdnech krásně vzpřimuje hlavičku. Mám zkušenost, že nejlépe se mu trénovalo, když byl nahatý a maličko jsem přitlačila zadeček k podložce, ale opravdu jen zlehka, aby mu nelítal ve vzduchu. Chce to dávat na bříško častěji během dne na krátkou dobu a bez oblečení. Určitě to půjde i vám!
Ahoj, nam hrozne moc pomohlo, kdyz jsem malyho nosila na rukach zadeckem na mem brichu, hlavickou ode mne a byl trosku predklonenej dolu, jako ze nebyl uplne v sedu ale v predklonu, snad je to trochu pochopitelne. Tato poloha se jmenuje klokanek a moc se mu tak libi, samozrejme ho tak nenosim porad, ale tim si krasne trenuje ty zadove svaly a zacal tu hlavicku hezky zvedat. Jinak samozrejme pokladat na brisko hodne casto, klidne pri kazdem prebalovani. Doktorka nas strasila, ze kdyz se to nenauci, tak budeme muset pak chodit na rehabilitaci a tam pak ta mimi rvou jeste vic nez kdyz je nechame trosku se vyvztekat na brisku. Taky to malymu hodne pomohlo i na boleni, hezky se pak i vykakal.
Tak hodne stesti…
My máme 3,5 měsíce
- a nic. Jako novorozenec zvedala Janča hlavičku krásně, ale poslední měsíc je líná jak veš. Jen leží, žužlá si ručičku a nakonec se rozčílí. Poslední týden zvedla hlavičku sotva jednou. Snad se to do 4-měsíční poradny pohne kupředu, na rehabilitace by se mi chodit nechtělo
.
Když ji nosím na říhnutí, krásně zvedá hlavu a napřimuje se, ale na bříšku ani za nic.
Ahoj,
Evulko, jsme na tom stejně. Malemu bodou za chvíli 4 měsíce a hlavičku nezvedá, je líný. Vždycky si cumlá ručičku a nějaké zvedání hlavičky ho vůbec nevzrušuje. Naše paní doktorka nás poslala na neurologii, aby potvrdili, že je jen líný, tak jsem zvědavá, co nám řeknou. Když ho držím na ruce, tak ji drží pěkně.
Verča
Cauky holky, dneska jsme se trošku snažily, ale jenom, když tlačím ručičky pod tělíčko. Já všude čtu, že ve 3 měsících by se mimi mělo opřít o ručičky a vydržet s hlavičkou nahoře cca 1 min. Mám strach, že tímhle tempem toho nedosáhnem, ale ještě počkáme, určitě to nějak půjde. Můžete mi někdo ještě popsat tu polohu klokánka? Ráda bych jí vyzkoušela. Předem moc díky za všechny rady.
Cauky holky, dneska jsme se trošku snažily, ale jenom, když tlačím ručičky pod tělíčko. Já všude čtu, že ve 3 měsících by se mimi mělo opřít o ručičky a vydržet s hlavičkou nahoře cca 1 min. Mám strach, že tímhle tempem toho nedosáhnem, ale ještě počkáme, určitě to nějak půjde. Můžete mi někdo ještě popsat tu polohu klokánka? Ráda bych jí vyzkoušela. Předem moc díky za všechny rady.
missaku - nezoufej, myslím že tohle dělají všechny děti!
Pokud chceš miminku pomoc dej mu víc ručičky pod tělo a zkus opatrně zatlačit na zadeček - musí získat rovnováhu na tomhle trojúhelníku (předloktí a symfíza).
Jinak poloha klokánek - viz. pí Kiedroňová Něžná náruč rodičů snad by šla poslat foto jako SZ
Každopádně buď v klidu - my pasem krásně a stejně občas ležíme s hlavou na straně a cucáme pěst… ![]()
Na úplné 1. vzpřímení máte čas do 4. měsíce věku dítěte - takže to určitě zvládnete. Každé dítko potřebuje své tempo.
Ahojky Mila (instr. koj. plavání)
Jo a ještě na bříšku dáváme hlavu zá:,–(ně na jednu stranu, když hlavičku otočím, za chvíli ji má zase zpět.
Nebude to problém?
Míšo, neboj, toto dělal i můj syn v jejím věku. Teď otáčí hlavičku i na druhou stranu, je mu 2,5 měsíce. Má ještě čas.