Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám dotaz jestli některá nemáte zkušenost se zvětšeným jedním prsem. zpozorovala jsem to asi před měsícem, ale říkala jsem si mám před menstruací tak jsem tomu nevěnovala pozornost a pak jsem na to zapoměla. Asi před týdnem jsem zase na to nějak přišla a jsem z toho nervozní. na pohmat tam nějak nic necítím navíc jsem byla v září na UTZ prsu a vše v pořádku. Dnes jsem hledala na internetu nějakou diskuzi a našla jsem co jsem nechtěla že to může být i rakovina jsem z toho na nic je před vánoci a mám nervy co to může být. K dr. jdu až v lednu což je ještě dlouhá doba a ty nervy… Nevím jestli jsem to měla už předtím pořád nad tím přemýšlím a přemýšlím. poraďte některá nemáte zkušenost? děkuji za příspěvky a hezké Vánoce. ![]()
Nemůžou to být hormony? Mě se tohle stalo v souvislosti s těhotenstvím a kojením, takže bych řekla, že by to nějaký hormonální výkyv mohl být i u netěhotné a nekojící. Je jasné, že jsi z toho na nervy, ale určitě bych hned neřešila rakovinu, pokud k tomu nemáš v rodině nějakou jasnou dispozici.
A různou velikost prsů má naprostá většina žen, třeba jde jen o nějaký přirozený vývoj tvého těla.
@pe-tty já mám jedno prso bohužel o dost větší a zhoršilo se to těhotenstvím a následným kojením…jinak každá žena má každé prso jiné a ani o tom neví
to by si tam měla nějakou výraznou bulku ne, kdyby to signalizovalo něco horšího ![]()
No nějakou výraznou bulku jsem nenahmatala bojím se i přitlačit trochu
Kdysi jsem měla fibroadenom což je nezhoubný nádor už i vyoperovaný od té doby v poho a jak jsem psala v září UTZ a v pohodě tak nevím co se zase děje.
@pe-tty píše:
No nějakou výraznou bulku jsem nenahmatala bojím se i přitlačit trochuKdysi jsem měla fibroadenom což je nezhoubný nádor už i vyoperovaný od té doby v poho a jak jsem psala v září UTZ a v pohodě tak nevím co se zase děje.
Také jsem to zažila. Zvětšilo se mi levé prso (nebyla jsem těhotná) dokonce tak, že si toho všimli i chlapi v práci, že mám jedno větší. Také jsem z toho byla nervní, ale pak se po nějaké době zase vyrovnalo s tím pravým. Buď v pohodě.
Ja zkusenost osobni nemam, ale sestricka na gynde mi rikala, ze se ji tohle stalo. Zacala uzivat kapky mastodynon a pry se to srovnalo, nicmene na vysetreni pro jistotu sla a vse ok…muze to byt nejaka aktualni nerovnovaha
No nevim ale ja to mam uz nekolik let.Mam problem i s podprsenkami.
Asi hormony. Mela jsem asi dve pacientky se stejnym problemem, pricinu jsme nezjistili, ale obe byly zdrave, chodily jen na pravidelne kontroly pro jistotu.
Ahojte, oživuji téma.
Včera jsem si uvědomila při pohledu do zrcadla, že se mi hrozně zvětšilo levé prso. Nevím, jak dlouho to přesně trvá, ale myslím že tak 1-2 týdny. Začíná mi teď menstruace. Prso mě klasicky lehce bolí, tak jako před/při menstruaci a cítím, že je v něm větší objem, ta žláza co jde směrem z vnější strany mi připadá větší a bolí asi trochu více než na druhém prsu. Nekojim už dva roky, několikrát jsem řešila nějaké potíže stran hormonální nerovnováhy (špinění před menstruací apod., byla jsem nedávno i na kontrole dělohy a vše ok). Chodím na preventivní UZT prsů. Máte někdo aktuálnější zkušenost? Samozřejmě mám obavy z rakoviny. Díky