Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dotaz, v pátek odpoledne píchla syna ( 4 roky ) pravděpodobně vosa do prstu na ruce, manžel vytahl žihadlo. Trochu mu to nateklo, natřela jsem mu to fenistilem. Večer jsem si všimla, že má viditělně zvětšenou uzlinu za uchem ( ale na druhé straně než bylo bodnutí). Druhou uzlinu má taky trochu zvětšnou. Dávám mu fenistil kapky. Jinak mu nic není, jí, pije, není unavený, teplotu nemá. Volala jsem i na pohotovost tam mi řekli, že máme přijít v případě, že by se jakkoliv zhoršil, v pondělí máme jít ráno k dr.na krev.
Takže se ptám, máte některá zkušenost, že by se po bodnutí zvěšila u vašich dětí uzlina? Jinak mi je jasné, že to může být cokoliv jiného a s tím píchancem to nemusí souviset. Díky za zkušenosti.
Příspěvek upraven 21.06.14 v 19:08
O zvětšených uzlinách jsem neslyšela a ani i když jsem alergická se mi to nikdy nestalo, pokud jste vytahovali žihadlo bude to spíš včelí bodnutí
Pokud je alergik nebo byla vosa infikovana tak si myslim ze ano
Zvetsene uzliny jsou znamkou, ze imunitni system s necim bojuje. Zkusenost ale nemam ja se po bodnuti vosou zvetsuju cela
.
Já je zvětšené mám po jakémkoli větším zásahu pro tělo…po bodnutí včelou, při alergické reakci na barvu na vlasy…
@Mišela1 pokud tahal chlap žihadlo, byla to včela. Jinak ano, uzliny můžou být menší alergickou reakcí na jed - mám to taky tak - buď začnu ihned celá natékat a musím do špitálu, nebo mi natečou jen uzliny, pak stačí ten fenistil… Hlídej ho, vydrž do pondělí ![]()
Děkuji vám za odpovědi, asi to byla včela máte pravdu
Syn je alergik a jelikož je to jeho první bodnutí které evidujeme, tak nevíme jak reaguje.
Dobrý den, přítel (18) se ráno probudil s tím že ho bolí levá strana krku, myslela sem si že má zablokovanou krční páteř (spí na gauči). Dopoledne se mu ale udělala na levé straně krku a za pravým uchem boulicka…přitom ho to pořád bolí…včera ho pichla včela do hlavy a doktorka ho poslala domů s tím že pokud to do týdne nezmizí že má přijít..Můj ex přítel měl rakovinu miznich uzlin, takže jsem samozřejmě začala vysilovat…poradite mi prosím? Ráda bych byla v klidu..
Mého muže jednou kousl brabenec přímo do ehm koulí…v třísle měl pak velkou a bolestivou uzlinu…jak dlouho to už si nevzpomenu, ale pokud uzlina bolí tak to je s velkou pravděpodobností reakce na žihadlo… ![]()
Před pěti dny mě zřejmě štípnul v noci komár. Píchl mě několikrát, hned vedle sebe nad levé obočí. 2-3 dny to svědilo, pak začalo otékat. Je to také červené. Po pěti dnech mě začala asi bolet levá uzlina pod uchem. Jinak mi nic není. Měla bych navštívit lékaře? Nebo počkat?
@Mata132 píše:
Před pěti dny mě zřejmě štípnul v noci komár. Píchl mě několikrát, hned vedle sebe nad levé obočí. 2-3 dny to svědilo, pak začalo otékat. Je to také červené. Po pěti dnech mě začala asi bolet levá uzlina pod uchem. Jinak mi nic není. Měla bych navštívit lékaře? Nebo počkat?
Ahoj, v úterý jsem se probudila a měla také tri jemné bodnutí (asi od komára
) ale pod obočím (přesně na nadočnicový oblouk)..trošku to pobolívalo..a včera už to bylo více červené a nateklé… s tím, že to už i svědilo…večer jsem si našla zvětšenou uzlinu vedle ucha na tváři pod lícní kostí a dnes ráno i pod čelistí skoro na krku (obě na levé straně)…přikládám to infekci po bodnutí kdy se tělo brání cizorodé látce vniknuté do těla po bodnutí..asi nějaký jedovatý hmyz
bůh ví co mě to kouslo takto přímo do oka..mám v noci otevřené okno a zahradu, kde když není posekaná toho dost lítá..já teda počkám zda se to přes víkend nezlepší..a uvidím..zatím to budu jen mazat ![]()