Zvládnu ČJ na VŠ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zvládnu ČJ na VŠ?
Dobrý den,
potřebovala bych, prosím, objektivní radu, a tak chci využít této možnosti.
Budu se teď hlásit na VŠ do Ostravy na různé obory. Chtěla bych studovat Český jazyk a Historii na filozofické fakultě. S dějepisem problém nemám, ale trápí mě ta čeština.
Literaturu zbožňuju a moc bych jí chtěla učit (chci učit na střední, kde je právě jen ta literatura a jedna hodina mluvnice), ale čj na VŠ je hlavně o mluvnici a ta mi moc nejde. Už od Vánoc se učím mluvnici od základů (postupuji od mluvnice šesté třídy, teď jsem u deváté třídy a pak chci začít se středoškolskou), ale pořád mám pocit, že mi to nejde do hlavy. Špatně se mi to pamatuje, nespojuji si to a rychle to zapomínám. Zkrátka, jsem z toho prostě mimo! Na VŠ to bude ještě složitější…
Na střední jsme totiž moc mluvnici nedělali, spíš vůbec, a tak mám obavy, jestli bych VŠ zvládla, protože tam musím mít mluvnici SŠ v malíčku. Přece jen učitel čj by měl svému jazyku opravdu rozumět… A nemůžeme si doma úplně dovolit, abych rok na VŠ třeba promarnila a pak šla jinde…
Jenže zase při představě, že bych nemohla literaturu poté učit… Z toho je mi opravdu úzko, protože klasická literatura je moje velká láska a moc mě baví o ní mluvit. Bylo by mi to pak opravdu líto, kdybych se tomu nemohla věnovat, jenže čj není (bohužel) jen o literatuře…
Bylo mi řečeno, že pokud to člověk má rád, tak VŠ prostě zvládne, jenže mi došlo, že mě ta mluvnice prostě nudí a teď bych na tom měla vydržet pět let na VŠ…
Přihlášky jsem zatím ještě nepodala, mám čas do 15.3. Budu prosím moc ráda, když mi někdo poradí.
Moc děkuji!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No pokud chceš aprobaci na ČJ, tak to bez gramatickch pravidel a jejich porozumění nepůjde. jestli to zvládneš nebo ne, těžko říct.
Spíš než učebnice pro ZŠ si vezmi skripta z oboču co chceš studovat a jestli tam tomu porozumíš. Ve sktuečnosti to může být jednodušší, než snaha dát dohromady nějaká obecná pravidla z učebnic pro české děti. Když už, tak koukej do učebnice češtiny pro cizince.
Jinak na to abys mohla učit literaturu můžeš jít i oklikou. Jako - když tvoje nadání není úplně na gramatické jevy, tak češtinářka na SŠ z tebe nebude, ale můžeš vystudovat nějaký humantiní obor který se točí kolem slova, dějin a podobně a dodělat si pak pedagogické minimum.
Klasicky - třeba bc na Fakultě humantních studií a pak tam třeba pokračovat na moderní dějiny, nebo jenom tu historii a dodělat si pedagogické minimum, nebo uměnovědná studia na UPOL, nebo třeba kulturologii či kulturní antropologii.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jeannemarie Přihlas se na přípravný kurz cestiny na VS a uvidíš, jak na tom ses. Já češtinu na FF vystudovala a mluvnice byla něco, co mi do hlavy šlo úplně samo, a přesto jsem se na FF zapotila, máš tam potom staroslověnštinu, historickou mluvnici, tak zvaz, jestli to dáš. Nebo pak pedak, to bude o dost snazší.
Příspěvek upraven 06.02.23 v 01:18
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ještě zkus získat přijímací testy z minulých let, ať máš představu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Martina D. píše:
@jeannemarie Přihlas se na přípravný kurz cestiny na VS a uvidíš, jak na tom ses. Já češtinu na FF vystudovala a mluvnice byla něco, co mi do hlavy šlo úplně samo, a přesto jsem se na FF zapotila, máš tam potom staroslověnštinu, historickou mluvnici, tak zvaz, jestli to dáš. Nebo pak Pedak, to bude o dost snazší.
To do března už asi nestihne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám obor vystudovaný na jiné univerzitě: 1) Proč, když chceš učit, nejdeš na peďák? Tohle tě na učení nepřipraví - teoretické předměty jazyka jsou opravdu brutální a hlavně celkem zbytečně do podrobna, k ničemu ti to nebude.
- Proč se učíš ty přehledy ze základky? To ti nic nedá. Jestli máš tedy o obor zájem, uč se dle toho, co vám doporučí vyučující. Přehled ze zš snad má každý v běžně používané mluvě. To, co se budete ucit tam, je mnohem, mnohem podrobnější a složitější.
- Literatura (aspoň tam, kde jsem byla) je nalejvárna povinné četby - za semestr musíš mimo jiné přečíst kolem 60 knížek, takže počítej s tím, že lásku ke čtení ti to na pár let spolehlivě zahubí. Já už jsem pak nechtěla číst ani leták do Lidlu.

- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@prejeta_zaba píše:
Mám obor vystudovaný na jiné univerzitě: 1) Proč, když chceš učit, nejdeš na peďák? Tohle tě na učení nepřipraví - teoretické předměty jazyka jsou opravdu brutální a hlavně celkem zbytečně do podrobna, k ničemu ti to nebude.
- Proč se učíš ty přehledy ze základky? To ti nic nedá. Jestli máš tedy o obor zájem, uč se dle toho, co vám doporučí vyučující. Přehled ze zš snad má každý v běžně používané mluvě. To, co se budete ucit tam, je mnohem, mnohem podrobnější a složitější.
- Literatura (aspoň tam, kde jsem byla) je nalejvárna povinné četby - za semestr musíš mimo jiné přečíst kolem 60 knížek, takže počítej s tím, že lásku ke čtení ti to na pár let spolehlivě zahubí. Já už jsem pak nechtěla číst ani leták do Lidlu.
spousta ucitelu nema pedak. Mam vystudovanou fildu. Jo, a souhlas s tim odporem ke cteni. Ja zas dlouho cetla knizku a hlavou mi probihalo-kompozice, postavy, chronologie… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@prejeta_zaba píše:
Ono se v Ostravě studuje učitelství na FF.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše:
Ono se v Ostravě studuje učitelství na FF.
Ano. Sama tam mám jiný obor a dějepis. Čeština je na pedagogické a na fildě, dějepis jen pod filozofickou fakultou.
- Citovat
- Upravit
@prejeta_zaba to ze ZŠ se učím, abych si zopakovala ten základ a pak na to mohla nabalit to složitější…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
spousta ucitelu nema pedak. Mam vystudovanou fildu. Jo, a souhlas s tim odporem ke cteni. Ja zas dlouho cetla knizku a hlavou mi probihalo-kompozice, postavy, chronologie…
Však jo, ale peďák byl oproti fildě tak 10× lehčí, takže jestli už teď ví, že chce učit, tak proč si to dělat těžší…ale nevěděla jsem, že v Ostravě se to studuje pod FF. Jj, určování kompozice, typy postav a dějů u čtení jsem se stále nezbavila. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jeannemarie píše:
@Ou Děkuji moc! Zkusím se po těch skriptech podívat…
ja bych se vs skripty dopredu nestresovala. Budes delat prijimacky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy primacky budu dělat, písemné a ústní… ty písemné zas tak hrozné nejsou, to jsem se už dívala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit