Zvládnutí prvňáčka a mladšího sourozence

59
8.10.13 21:46

Zvládnutí prvňáčka a mladšího sourozenc

Ahoj Holky, chtěla bych se vás zeptat jak zvládáte prvňáčka - úkoly, jejich kroužky, mladšího sourozence a domácnost.
Mám takový pocit, že vůbec a nic nestíhám.
chodím do práce, takže holky jsou v družině a ve školce. Po půl čtvrté příjdeme dom někdy kolem čtvrté a pak rychle úkoly, jenže už začínají psat tak potřebuji, aby se soustředila a dotoho ta mladší si chce hrát. Nachystám ji vždy nějaký pracovní sešit na kreslení, jenže drcá se stolem a ruší tu starší od úkolů. Pohádku ji pustit taky nemůžu, protože by se starší chtěla dívat taky. Pak si jdou hrát, jenže obě semnou, ale každá nějak jinak. Mám velké výčitky, že je ta mladší odstrčená, ale zase nechci, aby si ta větší myslela, že jsou úkoly místo hraní a pak se věnuju té mladší. Pak jdou spát a já jsem úplně hotová a chodím taky brzy spát a to nestíhám uklízet a žehlit. Manža je furt v práci a před týden jezdí pracovat do Prahy, takže jsem na ně úplně sama.
Nevím jestli jsem si to rozvrhla špatně, nevím kde dělám chybu.
Můžete mi napsat jak to zvládáte vy? nebo poradit? Jen spěcháme, je to hrozné. Rychle stávat, rychle do školy už jdeme zase a zase pozdě, rychle ze školy a školky, rychle úkoly a pak rychle spát, protože je hned ráno :roll: :zed:
Potřebovala bych delší den. Jsem fakt hrozná matka. :( :,(
 Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4476
8.10.13 21:52

No ja uz s tim bojuju tretim rokem… Maly se narodil v den, kdyz sla starsi poprve do skoly. Prvni rok jsem mela nervy, jak ji vyprovodit do skoly a vyzvednout ze skoly. Druhy rok byl vcelku pohodovy, co se tykalo vodeni a vyzvedavani. Tenhle rok uz starsi chodi sama, ale ten cirkus, co je pak doma, je desnej. Malej ji nenecha chvilku v klidu. Strasne se na ni tesi, ale dela ji hrozny zle. Porad ji krade sesity, zdrha, ona ho nahani a pak to nekdy skonci desnym revem obou, protoze ji sesity zmacka, popise ukol… apod.
Ja to neumim popsat jinym slovem nez CIRKUS! :roll:
Jak ja si blahove myslela, ze s takovym velkym casovym odstupem to bude v pohode. Prd, je to na budku. Uz se tesim do prace!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1211
8.10.13 22:07

Zakladatelko, ono se to musí utřepat, ani nevíš jak je to moc podobné u nás-neli stejné…možná troufám si říct složitějsí, ale tím tě nebudu zatěžovat, a nebudu to v tvé diskuzi rozebírat. Ráno vstáváme o třičtvrtě na šest, jak píšeš, honem honem…domů se vracívám o pul čtvrté, když mám odpolední tak v 6…třeba dnes a zítra jsem celé dny v práci, nemám uklizenou podlahu, tak mě boleli po celém dni nohy, a ještě v devět jsem houbovou utěrkou stírala zem :,( jsem zbitá jak kůn. s mladou jsem dnes byla to spočítám…2,5hodiny zítra to bude taky tak… :,( :hug: až mám někdy pocit, stejný jako ty, je to dané dobou, všichni spěcháme, plácáme se vtěch začátcích, ale neboj já taky věřím, že to bude jednou lepší ;) ;) se starší se uč a malé jako já pouštím pohádku, starší to chápe a jde se dívat až se doučí, já mezitím něco uklízím, když mám odpolední uklízím ráno jak odvedu.zkus třeba jak přijdete ve 4hodiny ze školky děckám něco dát zobnout do obýváku k pohádce a hodinu se venuj tomu čemu potřebuješ, stejně se starší potřebuje na chvíli odpočinout ze školy a učit se můžete tak kolem páté…do šesti pak večere a spát. je to náročné, ale nejsi jediná kdo to tak má, neboj bude líp, aspon i já doufám ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
8.10.13 22:08

Sice neporadím, ale přidávám se k těm, co mají doma cirkus a neustále spěchají. :? Jsem taky zvědavá na nějaké rady. Mě škola teprv čeká, mám jedno dítě ve školce a pak dva menší doma. S tou nejstarší taky už potřebuju dělat nějakou cílenou činnost a moc času nám na to nezbývá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.10.13 22:10

No tak já jsem na mateřské a stejně mi to nejde skloubit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
8.10.13 22:11

Holky nestrašte, já mám teď prvňačku a čekáme druhého broučka v lednu a začínám se obávat těch prvních pár týdnů i když sdílíme dům s manželovo rodičema a mamka nechodí do práce ale stará se ještě třikrát týdně o svojí mamka a tak mi malou muže ze začátku vozit do školy busem nebo občas manžel jezdí do práce až na osmou hodinu ale i tak, jestli bude uplakánek jako Terinka 1Otýdnů tak mám z toho kapánek strach no :mrgreen: ale na druhou stranu si říkám když to zvládnou jiní naši občané s horou dětmi tak to musím zvládnout i já se dvěma :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
8.10.13 22:12
@Janis píše:
Ahoj Holky, chtěla bych se vás zeptat jak zvládáte prvňáčka - úkoly, jejich kroužky, mladšího sourozence a domácnost.
chodím do práce, takže holky jsou v družině a ve školce. Po půl čtvrté příjdeme dom někdy kolem čtvrté a pak rychle úkoly, jenže už začínají psat tak potřebuji, aby se soustředila a dotoho ta mladší si chce hrát. Nachystám ji vždy nějaký pracovní sešit na kreslení, jenže drcá se stolem a ruší tu starší od úkolů. Pohádku ji pustit taky nemůžu, protože by se starší chtěla dívat taky. Pak si jdou hrát, jenže obě semnou, ale každá nějak jinak. Mám velké výčitky, že je ta mladší odstrčená, ale zase nechci, aby si ta větší myslela, že jsou úkoly místo hraní a pak se věnuju té mladší. Pak jdou spát a já jsem úplně hotová a chodím taky brzy spát a to nestíhám uklízet a žehlit. Manža je furt v práci a před týden jezdí pracovat do Prahy, takže jsem na ně úplně sama.
Můžete mi napsat jak to zvládáte vy? nebo poradit? Jen spěcháme, je to hrozné. Rychle stávat, rychle do školy už jdeme zase a zase pozdě, rychle ze školy a školky, rychle úkoly a pak rychle spát, protože je hned ráno :roll: :zed:
Jana

Klíííd, to se utřepe :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35521
8.10.13 22:18
@Janis píše:
Jana

Zrejme pracujes na zkraceny uvazek, ne? Protoze my chodime domu kolem pate, nekdy jeste dele, kdyz vodim na krouzky a to je teprve mazec.Sama chodim spat pred pulnoci a vstavam pred sestou, momentalne mam pocit, ze uz to tak dal neutahnu, protebuju nutne byt alespon jeden den bez deti( ukolu, zehleni, pradla, svacin apod.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
8.10.13 22:20

Ze skoly jdeme na prochazku do parku, hriste. Pohrajem si, tam dostanou svacinu obe.Domu dojdeme pred sestou, napustim vanu a tam si spolu hraji. Poklidim rychle, nachystam pyzama a veceri. V koupelne u nich hodim pracku, susicku a uklidim bordel co tam je. Vytahnu je,veceri.Je cca sedum, mala jde spat a se starsi udelam ukoly, pokecame, dam u toho varit a v osum lezi taky.Pak mam cas uklidit, pustit si k tomu zpetne Ulici. V deset mam padla a sedim, brouzdam na netu.Rano vzbudim sebe, chystam snidani. Vzbudim holky,snidaji.Ja se chystam. Obliknu je, svacinu z lednicky hodim do aktovky a odchazime.Je to otravny, ale sedlo si to.Kdyz je chlap doma, to je jina, mam pohodu, snidani holkam dela, vozi a vyzvedava on, nakupuje, koupe, dela ukoly, krmi, pomaha uklidit a vecery travime spolu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
8.10.13 22:35
@wildcherry píše:
Ze skoly jdeme na prochazku do parku, hriste. Pohrajem si, tam dostanou svacinu obe.Domu dojdeme pred sestou, napustim vanu a tam si spolu hraji. Poklidim rychle, nachystam pyzama a veceri. V koupelne u nich hodim pracku, susicku a uklidim bordel co tam je. Vytahnu je,veceri.Je cca sedum, mala jde spat a se starsi udelam ukoly, pokecame, dam u toho varit a v osum lezi taky.Pak mam cas uklidit, pustit si k tomu zpetne Ulici. V deset mam padla a sedim, brouzdam na netu.Rano vzbudim sebe, chystam snidani. Vzbudim holky,snidaji.Ja se chystam. Obliknu je, svacinu z lednicky hodim do aktovky a odchazime.Je to otravny, ale sedlo si to.Kdyz je chlap doma, to je jina, mam pohodu, snidani holkam dela, vozi a vyzvedava on, nakupuje, koupe, dela ukoly, krmi, pomaha uklidit a vecery travime spolu.

Jo je fakt že bez zavedení nějakého systému to nepujde a vždy se to nějak vyvrbí a sedne si to, jen to chce čas a pevné nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21961
8.10.13 22:46

No, tak zrovna máme podobnou situaci. ráno vstávám v šest, rychle se umeju, budím dceru a dělám snídani a svačinu. ona snídá u pohádky, pak se obléká, do toho vstává mladší, takže budď ho taky oblékám a dávám mléko nebo ho nacpu manželovi do postele. dceru vozím 30 minut MHD do školy, mladšího do jeslí vozí manžel autem. domů nedříve vyzvedávám dceru, občas mám nervy, abychom stihli včas dojet do jeslí. domů přicházíme kolem páté, mladší si pouští pohádky a se starší děláme úkoly. poslední dobou už jí jen tak při pobíhání po bytě koukám přes rameno, ráda si je dělá sama. mladší trochu žárlí a chce víc mojí pozornosti, ale zvládáme to.doma neuklízím, nežehlím (chodí mi paní 8) ) a ani nevařím - všichni máme teplé obědy, takže večeře je studená a o víkendech pořád někde couráme. být doma s dětmi už ve 4, tak si pískám a nudím se ;-) jinak děti chodí spát kolem osmé a já teď v půl 11 dodělala věci do práce…
z vlastní zkušenosti vím, že je potřeba si hlavně tu honičku nepřipouštět. občas mám pocit že nic nestíhám (hlavně teda díky práci), jindy jsem v pohodě a pořád máme s dětmi stejný časový rámec. takže ten stres je i v psychický ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
8.10.13 22:55

Je to mazec. Já si moc neumím představit u toho chodit do práce ještě mimo domov. Dcera v první třídě, už chodí sama (škola hned vedle baráku, do dvou minut je ve škole, když jde uplně normálně a z družiny chodí sama vrchní cestou, takže uplně v pohodě).. Když jsem ji ještě odváděla, tak jsem měla ráno mazec, protože mladý totálně rozhozené spaní a celý režim kv§ůli vstávání a chození do školy.. Kvůli 15ti minutovému vyběhnutí ven chystat nás tři.. no moje nervy.. Takto se ráno po budíčku vyplížím z ložnice, nechám mladého spát, jdu vzbudit monstreku, ta jde na záchod, oblékat se.. já zatím nachystám něco k snídani, to jí šoupnu po cestě z pokojíčku, pustí si animáček, sní si snídani, já zatím chystám svačinu a kontroluju, zda má vše.. umyje se, vypraví se.. a já se věnuju debordelizaci hrůz minulého dne, aby mladý mohl začít bordelovat nanovo.. a protože pracuji z domu, tak do cca tří pendluju mezi ročním, bytem, prací.. dcera přijde, zahodí tašku, dravá zvěř (děti) si sní sváču, jdeme ven, nakoupit apod.. mezi 4-5 býváme obvykle doma - mladého zabavíme tím, co zrovna frčí a věnujeme se domácím úkolům.. v šest vana (tzn. že lítám mezi koupelnou, kterou se oni snaží vytopit a kuchyní, kde se snažím vytvořit něco jedlého).. následně v sedm hodin animáček, večeře, pak si můžou ještě pohrát. Do devíti postel.. následně jdu ještě na pár hodin pracovat konečně v klidu a tichu.. Snažím se chodit o půlnoci spát, dřív jsem chodila spát kvůli přílišnému pracovnímu nátlaku i v pět, ale spát dvě hodiny denně nestačí, jak jsem zjistila.. :roll: No, a pak uplně stačí, aby měla kroužek a přišla později a je všechno v pr.. :lol: To tu pak večer lítám jak fůrie a mám pocit, že mi rostou další páry rukou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
8.10.13 23:10

Je to mazec. Příští rok mě čeká první třída a nástup do školky a už budu muset být v práci 8o Jsem pevně rozhodnutá pořídit si někoho na úklid. Většina mých kamarádek to tak má i na mateřské. Stojí je to 1600 - 2000 Kč za měsíc - jedenkrát týdně jim paní uklidí, vyžehlí atp. To ubere dost stresu.(si myslím) Jinak bych určitě mrněti pustila pohádky, když se starší učí a starší pak může chvíli koukat, když už jde mrně spát. Nebo jako to má wildcherry - úkoly si starší dělá až když mladší spí. To ale nemusí všechny děti dávat takhle pozdě. Já se pamatuju, že jsem si úkoly nejraději dělala ráno. Byla jsem ranní ptáče, vstávala jsem třeba i v pět. No, přeju pevné nervy a určitě si nedělej vrásky, že jsi špatná máma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
8.10.13 23:11

Hmm, tak me ten mladsi chodi spat ve 22 a dele… A to se jeste musime vsichni hodit do postele a tvarit se, ze spime. Vsechno by bylo mnohem klidnejsi, kdyby chtel jit do postele driv, ale on se rozhodl… ze bude zit podle rytmu cele rodiny… :roll: chjo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4476
8.10.13 23:12

Tak moje starsi si ted dela ukoly v druzine, protoze doma nema chudacek klid, malej ji vsechno bere a devastuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí