Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Je divné, že to je jen o víkendu. Jako žlučník či střevní infekce mi to takhle zdálky neimponuje. Žlučník bolí vpravo pod žebry ( a prý fakt hodně), bolest typicky střílí do zad, může - a nemusí být horečka, někdy lidé zežloutnou a mají tmavou moč a světlou stolici. Obtíže se typicky zvýraznují po jídle… a v laboratoři bývají zvýšené jaterní testy a CRP a bílé krvinky.
Bakteriální střevní infekce: průjem by byl nepřerušovaně, mnohokrát denně, někdy též horečka, zimnice, stolice bývá páchnoucí, někdy zelená.
Spíš bych se zamyslela, na co ty obtíže přesně navazují, co o víkendu dělám jinak než jindy, jestli nejsem z něčeho v tyto dny ve stresu, jak se stravuji, jestli nepiju alkohol, jak spím, vyloučit samozřejmě těhotenství (pokud jste žena v produktivním věku). Z vyšetření by se dal dále - pokud nebyl - ultrazvuk břicha, ev. výtěr z konečníku (tam by se ta bakterie - třeba ta salmonella, což mi ale nepřijde pravděpodobný, měla zachytit), ev. vyšetřit moč. Pak už jsou při přetrvávajících obtížích v úvaze méně příjemná vyšetření: gastroskopie a koloskopie.
Zatím bych hlavně hodně pila, spíše menší množství a často, jedla to, co mi dělá dobře, zbytek se snažila vynechat to, po čem mi je dobře, nekouřila, a trochu tomu doktorovi věřila. Asi by neuškodilo vyzkoušet nějaká volně prodejná probiotika na podporu střevní mikroflory.
Dobrý den, už čtvrtý týden po sobě vždy o víkendu začnu v noci zvracet, k tomu průjem. Podle odběru krve vše v pořádku. Dokud držím přes týden dietu tak je to dobrý, jak začnu normálně jíst je to tu zas. Může se takhle projevovat třeba žlučník? Nebo nějaká střevní infekce třeba salmonela nebo něco jiného? Pro doktora jsem zdravá takže zkouším pátrat jestli jste někdo nezažil něco podobného. Díky za zkušenosti. V pondělí samozřejmě půjdu zase k doktorovi.