Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím a všem přeji hezký den,
v poslední době bojuji s nárůstem znamének, po každém létě jich je vždy víc a víc. Vím, že je to záležitost, kterou neovlivním, nepotlačím a ani nezastavím, ale začínám z toho mít negativní myšlenky. Sportuji, v létě se nezahaluji, jezdím k moři, ráda se opaluji a představa, že za dalších deset, dvacet let budu samá tečka
![]()
Nicméně chodím pravidelně na kontroly, chráním se krémy. Zajímá mě, Vy kteří jste na tom podobně, řešíte to nějak, lze to vůbec? Chodíte na odstranění,
nějaké částečné zamaskovani nebo jak s tím bojujete? Nebo jste se prostě s tímto jen smířili? ![]()
Taky se mi časem objevují a nějaká zase mizí
už jsem si říkala, že na kontrolu zajdu, ale zatím jsem moc líná. Každopádně je sleduji.
Zřejmě je to prostě věkem
![]()
A jsou to znaminka nebo spis jakoby pihy?
Ja mam kropenate cele ruce a doted me nenapadlo, ze by to mohl byt esteticky hendikep. ![]()
@zrnko jsou to znaménka, nejvíce mi vadí vystoupla, pár jich mám na zádech a bocích, ty už jsem rozhodnuta nechat si odstranit. Přijdou mi dost nevzhledna a vadí mi. Na rukách mám také, ale ty jsou spíše menší…
Znaménka mi přibývají a přibývají. Esteticky to neřeším, je mi to šumák. Ale neopaluju se. S kůží, která má k tvorbě znamínek sklon, je to blbej hazard. Ani ty kontroly nejsou všespásný, protože mezi vytvořením melanomu a jeho metastázováním, je jen pár měsíců.
Také mám spoustu znamének a podle mě spíš přibývají věkem a pak sluněním, ale prostě přibývají tak jako tak. Teď jsem byla opakovaně těhotná plus malé děti a přesto se mi na těle udělala další i když jsem ho vystavovala slunci minimálně. Už jsem byla na odstranění několika, ale spíš s praktických důvodů. Některá byla dost velká a tak se mi často stávalo, že jsem si je rozškrábla apod. Už se mi teda neudělala tak velká, ale pořád se dělají…
Řešila bych to u doktorů. Mamka kdysi měla vedoucí. Které se začaly tvořit znaménka na krku. Takové ty vystouplé, výrazné. Už měla tehdy kolem 50r. Zjistilo se totiž, že má rakovinu.
Mám to taky tak, kožní lékař říká, že je to geneticky dané a že věkem budou přibývat.
Některá si nechávám odstraňovat, na preventivní kontrolu chodím jednou ročně.
@Martha03 Ahoj, ustalo ti to tvoření znamének „po porodu“? Taky to teď řeším.