Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
4 letý syn začal odpoledne zvracet, zvracel asi 5×. Dávala jsem i Colu po lžičkách, ale pak se hned poblinkal. Cca v 9 si šel lehnout, ale v podstatě nic moc nevypil. Dopoledne tedy pil hodně, naposled asi půl litr pití, než začal zvracet. Teď tedy spí a už nezvrací, ale nechce se napít, protože spí… Mám ho nechat? Dost se bojím aby nebyl dehdrovaný. Řekl by si o pití, kdyby měl žízeň? Vydrží do rána?
Teplotu ani průjem nemá a chová se v rámci možností poměrně standardně, nic ho prý nebolí….
Mám z toho strach ![]()
Ahoj,
neboj, nech klučíka v klidu vyspat,
kdyby se náhodou v nocí vzbudil, dej mu loknout vody, čaje nebo nejlépe neperlivé minerálky.
Otázkou je, proč zvrací?
Ráno budeš moudřejší.
Přeji klidnou noc a ať se synek brzy uzdraví. ![]()
Ahoj, jak jste dopadli? Zrovna taky řeším zvraceni a bez teploty…je malatna a nutim ji pít…
@PrdlaR píše:
Ahoj, jak jste dopadli? Zrovna taky řeším zvraceni a bez teploty…je malatna a nutim ji pít…
Nepíšeš kolik dítěti je a jak dlouho už zvrací, ale obecně:
Při zvracení dávej studené tekutiny po lžičkách, vodu, slabý černý čaj, já mám dobrou zkušenost s vybublinkovanou coca colou. Ale musíš opravdu pomalinku po lžičkách: lžičku, 5 minut pauzu a další… Pokud i v tomto režimu bude zvracet, tak zkusit hodinu 2 nedávat vůbec nic, ať se má žaludek možnost zklidnit. Na to také pomáhá ležet rovně na zádech a na chvíli dát ledový obklad, třeba mraženou zeleninu v utěrce, na oblast žaludku.
@ivašot. Děkuji. Mám už speciální přípravek na dehydrataci, protože je hrozně drobná. Snad to pomůže a bude to fajn. Bude mít 5, má jen 10kg a 92cm 😆 mazec…
@PrdlaR píše:
@ivašot. Děkuji. Mám už speciální přípravek na dehydrataci, protože je hrozně drobná. Snad to pomůže a bude to fajn. Bude mít 5, má jen 10kg a 92cm 😆 mazec…
Tak v tom případě si vůbec netroufám radit… držím palce
@PrdlaR píše:
Pokud je malatna, zvaž pohotovost. Dehydrataci poznáš v ústech, jak je mokry/suchý jazyk a taky jak reaguje kůže, když ji zmacknes. Taky ji může klesat glykemie.
Jedno z děti mi nedávno skončilo na kapacce, ta hydratace byla ještě hranične dobrá, ale klesala glykemie a minerály. Dítě take velmi drobné, podsadity sourozenec to zvládnul lépe.
@Anonymní píše:
Pokud je malatna, zvaž pohotovost. Dehydrataci poznáš v ústech, jak je mokry/suchý jazyk a taky jak reaguje kůže, když ji zmacknes. Taky ji může klesat glykemie.
Jedno z děti mi nedávno skončilo na kapacce, ta hydratace byla ještě hranične dobrá, ale klesala glykemie a minerály. Dítě take velmi drobné, podsadity sourozenec to zvládnul lépe.
Děkuji. Já už tak nějak vím nebo zkouším…mám 3 děti, u těch starších jsme už byli kdysi v nemocnici, meli nakonec rotaviry… s touto jsem už taky kdysi byla, tak čekám ještě jak se to vyvrbi a cpu do ní ten ORS každou chvíli…
Jen o tuto mám větší starosti, ale snad to doma zvládneme.
@PrdlaR píše:
Děkuji. Já už tak nějak vím nebo zkouším…mám 3 děti, u těch starších jsme už byli kdysi v nemocnici, meli nakonec rotaviry… s touto jsem už taky kdysi byla, tak čekám ještě jak se to vyvrbi a cpu do ní ten ORS každou chvíli…
Jen o tuto mám větší starosti, ale snad to doma zvládneme.
Chápu a držím palce. Drobná figura je na něco výhra, ale na nemoci zrovna ne.
@PrdlaR My jsme dopadli tak, že pak už neměl co zvracet, takže noc byla v klidu, pak už nezvracel, byl trochu unavený a moc nejedl. Srovnalo se to tak po 5 dnech ![]()