Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte, mám otázku. Chytla jsem nějakou střevní virózu což u mě není obvyklé. Většinou tyto nemoci mám 1× do 3 let. Celý týden jsem cítila večerní nevolnost, ale vždy jsem to zaplácla živočišným uhlím a bylo to dobrý. Včera to už neslo. Zvracela jsem od 21 až do 6 rána s 2 hodinovou pauzou. Jinak v podstatě furt. Teď jsem nezvracela 4 hodiny. Popíjím Coca-Colu a už do mě zahučelo další uhlí. Mate nějaké rady, jak se toho efektivně zbavit? Nebo nějaké zkušenosti? Abych byla upřímná, myslela jsem si, že chcípnu ![]()
@LenkaKratka píše: Více
Uhlí je na zvracení? Já měla vždy na to, že na průjem
Myslím, že nezbyde, než čekat, až to přejde. Suchý rohlík starší, nebo piškoty, třeba to trochu zabere. Plus černý čaj a čekat
@Dahlia0409 píše: Více
mám dojem, že se to uhlí používá i při otravách. Ale u těch střevních viroz jsem to ještě neslyšela.
@Dahlia0409 zapomněla jsme zmínit, i silný průjem se dostavil. Mám věcně nízký tlak. Takže si můžete představit, jak ta nálož se mou mávala ![]()
@LenkaKratka píše: Více
Nebo zavolat lékaři, třeba pošle recept na něco, co uleví ![]()
@vokishka píše: Více
je náhrada enditril. Je taky od 18ti ale zda funguje stejně zatím nevím. Mám doma pro jistotu. Ale je to na průjem bych řekla.. na zvracející žaludek bych to tedy nedávala. To já mám pro tyto případy kinedryl.. kdysi mi poradila kamarádka (ji na pohotovosti) dát na zvracení kinedryl.. zklidní v mnoha případech žaludek. Mi pomohl na kocovinu
![]()
a jinak myslím že prostě jen to chce ted dietu… černý čaj, tu colu… pak pomaličku dietní stravu… a klid. Dcera tak zvracela na podzim celou noc.. přes den začínala rohlíky, suchary..
@vokishka píše: Více
Joo tak to nevim, ja doma mam, ale vim, ze nebyl. Ale podle me by meli umet nabidnout v lekarne podobnou variantu, nahradu..
No jestli přijde i horečka tak máš střevní chřipku. Většinou je za 3 dny klid, celkem tak týden
Nechápu, co řešíš, fakt vůbec. Máš zcela normální stav. Blitióza se prostě musí vyblít. Co bys jako chtěla dělat jinýho? Jsi dospělá, asi i relativně mladá, ne mimino nebo stařenka, aby ti hrozila dehydratace. Jediná rada je počkat a mírně upíjet studenou vodu (cola mi nikdy nepomohla a už to nedělám, považuju to za urban legend, ale já nepiju kolu nikdy, je to humus).
Za den (u norovirů) až tři (u rotavirů kupř.) to přejde.
Teď to šíleně řádí všude, o silvestru jsme vezli tchána na pohotovost, zvracel celý den až do noci, už byl tak vysláblej, nemohl vůbec nic vypít, hned všechno vyzvracel, dostal kapačku a ulevilo se mu. Kamarádka mi psala že její syn taky skončil na pohotovosti se střevní, dva dny jen zvracel a zvracel. Já když mám střevní, tak bych vždycky radši umřela. Tohleto je tak hnusná doba, jakoby ty bacily pořád někde někdo vyráběl.
@Blota píše: Více
To mi povídej, já jsem střevní virózu většinou nějak protrpěla s vidinou že to odezní do 2 dnů. Ale od tý doby co mi museli udělat operaci žaludku a teď sešitej, aby se mi nevtáhl do hrudníku, nemůžu zvracet, a to je fakt hrozný, hodiny se jenom dávit, taky jsem se musela dopotácet na pohotovost aby mi něco dali na zvracení aby mi nepopraskali stehy. Dokonce mi na pohotovosti dali nejen injekci ale i torecan, a prášek jsem pak doma měla jako první pomoc při dalším zvracení. Takže je to pro taky noční můra, dostat střevní chřipku.
Detem vzdycky fungovalo vzit si nejaky lek na chripku, ono to hodne ovlivnilo i to bliti Akorat to ma hacek - kdyz se chce cloveku blit, lek v zaludku nefunguje, nedostane se dal… takze jedine cipky. A neni to 100%, mam pocit, ze cim jdou starsi, funguje to min.
Dalsi moznost je lek, ktery se bere na popohnani traveni, nektere prokinetikum. Itoprid, Degan… degan mohou i deti. Je to na predois, ale duchodci to mivaji doma.
Ledove napoje, ledova trist, lepsi jdou kysele.
@Blota No nepovídejte! I u nás se plno vánočních návštěv zrušilo kvůli tomu bacilu. Máte pravdu, je to teď všude. Snad je to s tchánem lepší