Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky holky,
mám menší vetší problém se 4letým synem. Chodíme do školky 2.rokem. Loni bylo vše v pořádku. Letos, nevím z jakého důvodu, jim změnili paní učitelku. Nevím jestli tím nastal problém, ale malý moc do školky nechtěl, ale časem se to srovnalo. Poslední měsíc je to katastrofa
.Paní učitelka si začala stěžovat, že celý den malý ve školce poplakává, s nikým si nehraje a jen sedí. Celý den je pak hlady nechce sníst vůbec nic. Nebo si hraje a najednou začne plakat bez důvodu. Do jídla ho nenutí. Týden byl v pohodě, jedl, byl mezi prvníma kdo snědl oběd. Tento týden opět změna. Svačinky jí, ale přímo u stolu začal zvracet oběd.
a už když se jde na oběd tak plače. Ostatní děti už s ním skoro nechtějí sedět u stolku. Nevím co s ním, mluvit o školce skoro nechce
. Je mi ho líto a zárově'n i trapně
když na mě ve školce koukají a myslí si kdoví co s klukem doma provádíme ![]()
Syn ti nerekne co se deje? Aspon okrajove? Snazila bych se najit duvod proc zvraci, ale mezitim bych sama nevedela, jak malemu pomoci. Neskutecne ale tveho syna lituju (nic proti tobe, aby nedoslo k nejakemu nedorozumeni).
@Tereza84 mě nastoupil malý do školky v září, nadšení, i tam chtěl spinkat, asi po dvou měsících zvrat, nechce do školky, teď je doma už přes měsíc byl nemocný. Teď o školce mluví, že tam už nikdy nechce, že tam nepůjde, důvod nevím, učitelky hodné, on zlatíčko, všichni ho chválí. Po novém roce to zkusím, když to nepůjde nechám ho doma, a zkusím to příští rok.
Vůbec se netrap co si o tobě kdo myslí, nikdo nic, protože děti tohle dělají.
@Tereza84 Děti mi zatím do školky nechod, ale mám osobní zkušenost. Dokonce je to jedna z mála věcí, co si o školce pamatuju. Taky jsem ve školce jeden čas zvracela a doma nic, pohoda a nakonec se zjistilo, že tam byla hnusná uklizečka, co po mně řvala. Na ní si pamatuju docela živě. Nemůže se mu tam někdo třeba posmívat, nebo ho ponižovat, nebo mu tam někdo nemohl nějak ublížit. Pokud by ti to sám nechtěl říct, co zkusit zajít za psychologem?
![]()
Ono je tohle opravdu těžké. Pokud ti sám neřekne proč nejí, nebo si nehraje, moc nenaděláš. Chce to strašně moc trpělivosti a hlavně takové té důvěry. Aby se ti to třeba nebál říct. To nepíšu nijak ve zlém, ale vím od dcery že jsou prostě věci které se mi třeba jakoby bojí říct a přitom je to úplně nějaká ptákovina a když mi to pak řekne, tak se tomu spíš smějeme, než aby bylo nějak zle.
Když dcera chodila do školky taky najednou z ničeho nic začala říkat že tam nechce, že ji bolí břiško a bude raději doma atd. A teprve po nějaké době jsem z ní vydolovala, že jí dávají velké porce jídla a že tím jak musí dojídat, tak tam prostě nechce chodit. Protože se bojí že na ní budou učitelky zlé když to nedojí. Takže stačilo ve školce říct ať jí dávají méně a bylo po problému.
A pak ještě jeden postřeh, třeba to pomůže - dceři třeba vadí i to když učitelé, nebo děti křičí, hlučí atd. Ona má ráda ticho a když třeba teď učitelka ve škole křičí na zlobivé děti tak si to taky bere jakoby osobně ikdyž to vůbec není na ni. A pak je z toho špatná. Tak jestli to syn taky nemá třeba takhle že je vlastně z toho prostředí ve stresu.
Hlavně přeju pevné nervy. A ať se to zase v dobré obrátí ![]()
Ahoj, já prej jako dítě problila každý ráno cestou do školky, v šatně se chytala mamky, tekla mi z nosu krev, pak jsem ve školce vypila ranní mlíko a opět blinkání
strašně jsem nechtěla od maminky, stýskalo se mi tam, mamka říkala, že v pátek odpoledne jsem byla to nejšťastnější dítě na světě a v neděli večer hromádka nervů
pak se to vyřešilo tak, že mamka zašla za ředitelkou a vysvětlily se prej nějak, jak se ke mně chovat, ředitelka se mnou začala být kamarádka a naši mě vzali k nějakýmu léčiteli, ten mi nechal namíchat bylinkovej čaj a já prej po Vánocích šla do školky jako vyměněná a to si i pamatuju, že mě to tam bavilo
ale mamka na to teda nevzpomíná moc ráda, jinak se nenervuj, co si o vás myslí, oni tam určitě nemaji takovej případ poprvé ![]()
@Tereza84 Zkousela ses ho zeptat proc do skolky nechce? Pokud loni chodil v pohode, tak se neco muselo stat. Zkusila bych z nej vypacit duvod. Ne jen, „kvuli pani ucitelce“ ale co konkretne mu dela, ze nechce do skolky. Teda pokud je to ucitelkou. Resila jsem neco podobneho se synem kdyz byl v predskolni tride, taky zmena, rozdelili ho s kamaradem(prestoze jsme zadali i s rodici kamarada, aby to nedelali), nove ucitelky… Skoncilo to tim, ze jsem si ho nechala tyden doma jen tak, bez konkretniho duvodu - jen proste hystercil, kdyz mel jit do skolky. Behem toho tydne jsem z nej doslova vypacila, ze se mu u obeda smejou nejaci dva kluci, ze ho otravuji, kdyz si hraje a delaji to tak, ze pani ucitelka to nevidi a nas knedla nezaloval. Stacilo pak rict ucitelce, sama se zamyslela a byla schopna si spojit nektery veci, co se dely, chovani syna atd., zacala ty kluky trosku vic hlidat, prestali jist u jednoho stolecku a bylo vyreseno, vse se vratilo do normalu.
Na druhou stranu letos poprve nastupujici dcerka, taky zpocatku zvracela bez zjevne priciny a pote co si zvykla vse ok. Uz i spi a v pohode.
Zjisti proc tam nechce, muze to byt ucitelka, muze to byt kucharka, ktera na nej jednou krikla, muze to byt nejaky dite co ho otravuje…
A rozhodne bych ho nenechavala tam spat, dokud se nesrovna.
Se zvracením zkušenost nemám. Jen bych se pokusila zjistit, kde je zakopaný pes. Když byl rok spokojený, tak bych za tím něco čekala. Může to být z pohledu dospělého klidně banalita. Kluk třeba začal ve školce strašně brečet, další dny tam nešel. Pak jsem z něj vypáčila, že se mu chce kadit, ale nechce kadit na záchodě s otevřenejma dveřma. Tak jsem poprosila pančelku, trochu se cukala, že musí být otevřené protože blablabla. No, nakonec naznala, že to zavření bude nejjednodušší řešení. Te´d už se dohodli na přivřených.
Vůbec neřekne co se děje, hlavně o školce se nechce vůbec bavit, raději uhne na jiné téma ![]()
Napadl mě taky ten psycholog, zkuším to z něj páčit různými způsoby a prostě nic
Nemá náhodou mladšího sourozence, se kterým jsi doma?? Máme dost podobný problém (malá teda nezvrací, ale chodí s pláčem.). Malá vloni nastupovala do školky. Klasika ta prvotní změna, to si poplakala možná 3 dny a pak už pohoda, chodila ráda. Ale letos? Po prázdninách šla natěšená, ale po pár dnech zvrat a od té doby chodíme téměř denně s brekem. Už nevím co s ní. Jsou světlé výjimky, kdy jde v pohodě. Ale jinak děs!!!Doma mi denodenně kňourá, že do školky, nechce, že se jí tam nelíbí atd. atd. Nejdřív jsem to přisuzovala tomu, že ji všechny kamarádky odešly na větší oddělení a ona jen asi se 4 dětma s loňska zůstala ještě na malém a musela si zvykat na asi 20 nových dětí. Ale postupem času, si víc a víc myslím, že důvod je mladší brácha. Vidí, že je se mnou doma a ona musí chodit do školky
, se už párkrát zmínila, že chce být doma s ním. Ale jinak když jsem se vždycky snažila zjistit proč tam nechce, nebo co je důvod, tak též odmítala odpovídat a vždycky přehodila úplně na jiné téma a prostě se o tom nechtěla bavit ![]()
A musí do té školky chodit? Pokud ne, nechala bych si ho doma.
@zuzeca a az bude mit problem ve skole tak co? taky zustane doma ![]()
@Tereza84 Pokud se vubec odmita o skolce a co se v ni deje bavit tak se rozhodne neco stalo nebo deje. Ty decka toho moc nereknou(ani starsi), takze se furt ptej, nenech ho odbihat od tematu. Samozrejme v dobrem, zadny nasilny natlak a vyhrozovani. Zkus mu vysvetlit, ze pokud se neco ve skolce deje a jemu se to nelibi a proto tam nechce, tak kdyz ti to rekne, muzete to vyresit. Na naseho kluka to fungovalo ve skolce i pote ve skole. Zkus ho ujistit, ze ti muze verit, ze kdyz ti rekne co se deje nebudes se na nej zlobit, nikdo mu za to neublizi… Nech ho kdyz se pozvraci treba den dva doma. Nakonec z toho muze vylezt uplna prkotina ![]()
Sourozence zatím nemá, takže do školky bohužel musí, to jsem se mu taky snažila vysvětlit, protože musíme chodit do práce. Doma je vše v pořádku. Pokud to jídlo dostal třeba ze školky domů, sní ho bez problémů, doma obědy taky bez problémů. Pát dětí na které byl zvyklý mu odešlo do vyšší třídy. ![]()