Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky všem, chci se zeptat, jestli jste se někdo nesetkal nebo někde neslyšel čím by mohly být způsobeny zvýšené jaterní testy u čtyř měsíčního mimča. Zjistili jsme to na 3 měsících úplně náhodou a od té doby to malé chvilku vyskočí, pak zase klesne, pak zase vyskočí. Pediatrička už si s ní neví rady. Udělala jí všechna dostupná vyštření, všechno má negativní a v pořádku. Zatím se jí bojí začít očkovat, protože se nezjistilo, co jí to způsobuje. Je plně kojená, takže má to nejdietnější mlíčko co může mít. Motoricky je v pořádku, ba naopak odpovídá půl ročnímu dítěti. Takže na nějakou poruchu metabolismu to taky nevypadá. Nesetkal jste se někdo s něčím podobným? Už si vážně nevím rady… Díky za odpovědi
Ahoj Traminko, nas malej mel taky zvysene jaterni testy…jemu se na to prislo v roce v nemocnici, meli jsme jit na kontrolu k detske dr a pokud by to nekleslo, tak zpet do nemocnice na UZV. Pri opakovani uz to mel v „norme“ - stale bliz vyssi hladine. Dr to komentovala slovy, ze u kojenych deti je to vcelku normalni. To same me v podstate rekli i v nemocnici…
Ahoj, ve 4 měsících (ale i předtím) jsem měli taky „hnuté“ jaterní testy, dr. na neurologii nám to podala tak, že mají nedostatek výživy a musíme dokrmovat (byli kojení), ale dr. Mydlilová, se kterou jsem to konzultovala, mi napsla, že nedostatek mlíčka je indikován jinými nálezy, nikoli jaterními, ale že to může být způsobené mj. skrytě proběhnuvší EB virozou a jinými okolnostmi. V 6 měsících jsme už byli téměř v normě. Jinak pokud se jedná o zbytky novoroz. žloutenky, kojené děti ji odbourávají skutečně pomaleji, některé o hodně déle.
Ahoj, já nevím čím by to mohlo být, ale jestli bereš antikoncepci, tak bych jí zkusila vy:,–(it co to udělá.
Lucka
Moc Vám všem díky za informace. Na UZV jsme byli a všechno v pořádku. Já vím, že játra mají obrovskou schopnost rekonvalescence a že to může být na delší dobu. Spíš mě zaráží to, že když už konečně klesnou pod hranici „normálu“ tak jí pak cca během 10 dnů zase vyskočí zpátky. V nemocnici mi taky říkali, že zvýšené jaterní testy jsou u kojených děti normální, ale naše pediatrička to řeší hlavně kvůli očkování. Bojí se jí naočkovat, protože neví, čím je to způsobené. Jinak antikoncepci beru Cerazette, ovšem vysazovat se mi jí zrovna moc nechce. Je jediná možná při kojení a další mimčo už nechceme… ![]()
Ahoj, nám na to přišli v 10ti týdnech úplně náhodou v nemocnici (byli jsme tam z jiného důvodu), nedělali s tím nic, jen 1× za 14 dní (nebo po měsíci, už nevím) jsme chodili na odběry, dokud se to nesrovnalo. Trvalo to asi 2-3m, očkování se odložilo. Taky nikdo nevěděl z čeho atd. . . prostě sledovali a čekali. . .antiko jsem brala taky. .
Eliško, pokud se Vám jaterní testy srovnaly až na 6 měsících, to jste s očkováním pořád vyčkávali? Nebo jí pediatrička normálně očkovala?
Eliško, pokud se Vám jaterní testy srovnaly až na 6 měsících, to jste s očkováním pořád vyčkávali? Nebo jí pediatrička normálně očkovala?
TBC nám v porordnici nenaočkovali, protože byli moc malinký, to máme posunutý po 7. měs. (ale ještě jsme to nestihli). A ostatní - u nás je to komplikovaný tím, že bydlíme v Belgii (rodila jsem ale v ČR) a tady to neřešili a naočkovali hexa normálně. A byli jsme mezitím v ČR u naší pediatričky a ta s tím byla srozuměná, že očkujem. Ani ta neuuroložka neříkala, že máme očkování odložit. Ale každý dr. to vidí asi trochu jinak.
Ahoj, malá měla jaterní testy zvýšené cca do 4měs. Do 3 měs byla plně kojená, ale měla neustále novoroz. žloutenku. Jezdili jsme s ní po nemocnicích, až jedna paní dr mi udělala rozbor krve a řekla, že moje tělo obsahuje něco, co malé nedovoluje odbourávat bilirubin, proto ty zvýšené testy. Přestala jsme kojit, (bylo i málo mlíčka) a malá se dala velice rychle do pořádku. Zkus požádat tvojí dr o odběr krve..
Ahoj, malá měla jaterní testy zvýšené cca do 4měs. Do 3 měs byla plně kojená, ale měla neustále novoroz. žloutenku. Jezdili jsme s ní po nemocnicích, až jedna paní dr mi udělala rozbor krve a řekla, že moje tělo obsahuje něco, co malé nedovoluje odbourávat bilirubin, proto ty zvýšené testy. Přestala jsme kojit, (bylo i málo mlíčka) a malá se dala velice rychle do pořádku. Zkus požádat tvojí dr o odběr krve..
Holky, moc Vám všem děkuji za odpovědi. Docela jste mě uklidnili. Jinak billirubin máme v normě a všechny žloutenky jsou negativní. Malá je jinak úplně v pořádku, nic jí neschází, tak to snad taky samo časem vymizí. Mě to docela vylekalo, protože játra jsou základ všeho…
Ahoj holky, tak mame zvysene jaterni testy
pry je normalni hodnota 0,8 a my mame 1,25
musim jit pro zadanku na utz jater
nemate s tim nejake zkusenosti? Leci se to nejak?
Muze dojit k tomu, ze treba jatra nefunguji? Je to nejake spatne znameni? Jsem z toho na nervy ![]()
je nam 3,5 mesice, meli jsme novoro. zloutenku, malo pribirame a brali jsme ted 14 dni antibiotika a mame prujem ![]()
Malá měla taky zvýšený jaterní testy. Byla na ultrazvuku a nic ji zjištěno nebylo. Prim. v nemocnici(byla tam bo měla alergii na kravské mléko) mi říkal, že u malých děti ty jaterky mohou být vyšší, že to nic není. Navíc píšeš, že jste brali ATB to může mít na to taky vliv. Neboj to bude určitě dobré.