Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Není ve smlouvě, že po roce se může nájem zvýšit o inflaci? Kdo byt pronajímá?
Od 1.3. to určitě není v pořádku, pokud vám 28.2. nekončí smlouva.
Zde je to vysvětleno:
https://www.pravniprostor.cz/…inky-omezeni?…
Příspěvek upraven 18.02.22 v 09:05
Pokud ti konči smlouva 1.3 a chodí za tebou každý rok s prodloužením, tak ano. Pokud máš na neurčito, pak opravdu tři měsíce předem počínaje počítat od následujícího prvního. Tzn pokud ti to oznámí dnes, od 1.3 se počítají 3 měsíce takže od 1.6 máš zvýšený nájem. Já to mám tak, že každý rok prodlužuji smlouvu a to mi majitel dokáže zvýšit nájem i den před novou platností, jestli je to uplně ok neřeším, pořád platíme podprůměr.
@lucad77 píše:
Od 1.3. to určitě není v pořádku, pokud vám 28.2. nekončí smlouva.Zde je to vysvětleno:
Příspěvek upraven 18.02.22 v 09:05
https://www.pravniprostor.cz/…inky-omezeni?…
Tak toto je dobrá informace, děkuji za ni. Majitel mi za poslední dva roky zvýšel nájem o 30%. V únoru to použiju.
Máte na tu dobu určitou? Končí vám smlouva v únoru? zvýšit může max o 20%. Záleží kdy naposledy vám bylo zvýšeno.
@Katrinever píše:
Tak toto je dobrá informace, děkuji za ni. Majitel mi za poslední dva roky zvýšel nájem o 30%. V únoru to použiju.
to už nesměl no, nicméně pokud vám končí smlouva a vy řeknete že s navýšením nesouhlasíte, může vám také smlouvu neprodloužit a dá si jiného nájemce s dražším nájemným.
@wonderwoman1 píše:
to už nesměl no, nicméně pokud vám končí smlouva a vy řeknete že s navýšením nesouhlasíte, může vám také smlouvu neprodloužit a dá si jiného nájemce s dražším nájemným.
No a nemusí tam pro neprodloužení být oznámení alespoň 15 dní před vypršením smlouvy? Mám pocit že ano, a že pokud se nikdo do té doby nevyjádří tak platí původní smlouva a nebo si to pletu s pracovním právem?😀 už nevím. Achjo už abysme měli svůj byt a nemuseli toto řešit.
@Katrinever máme na neurčito. Nikdo za námi nechodí a to jsme tady 5 let 🤷♀️v pondělí tam chci volat a říct jim tady toto, že bych to měla platit až v květnu.. jen se bojím aby nás nevyhodili 🙈
@Denulíí píše:
@Katrinever máme na neurčito. Nikdo za námi nechodí a to jsme tady 5 let 🤷♀️v pondělí tam chci volat a říct jim tady toto, že bych to měla platit až v květnu.. jen se bojím aby nás nevyhodili 🙈
Jestli máte na neurčito, vyhodit vás jen tak nemůžou. Jen s výpovědní lhůtou a z přesně zákonem stanovených důvodů. Právo je na vaší straně. Ten nájem vám zvýšit mohou, ale max o 20 % a s účinností až od třetího kalendářního měsíce od návrhu, čili od 1.6. s tím, že nejspíš platíte dopředu, jak bývá zvykem, takže první zvýšenou platbu dáte v květnu. Nesmíte se nechat. Klidně řekněte, že jste se radila s právníkem.
Jen se nedejte, aby si nemysleli že když vlastní byt, že můžou ignorovat občanský zákoník. Já měla v bývalém nájmu s majitelkou děsné problemy, ona mi chpdila do bytu když jsem byla v práci, prej na kontrolu, přičemž na to neměla právo, ne v předem neoznámené návštěvě a v mé nepřítomnosti. Hrůza, a nájem mi taky zvyšovala do nekonečna a když jsem otěhotněla s první dcerkou, tak měla problém, že jsem se ji nezeptala
. A to nejsem žádná sociálka, jsem pracující a slušný člověk, neměla nejmenší důvod mě tak šikanovat.
Majitel v bytě kde bydlíme teď, ten zdědil byt po matce, která mne znala od malička a dala mi symbolický nájem a přála si, aby tak zůstal i po její smrti, no její syn nám pořád zvyšuje, já to tak nějak i chápu ale taky to zvyšování neni uplně v souladu se zákoníkem, navíc mi nařidil že nesmime mít zvířata, přičemž byt mà zdemolované podlahy od psa předchozích nájemců a nic jiného tady majitel nemá, jen omítky a podlahy, vše ostatní je naše, kuchyně včetně. A taky na to podle OZ nemá právo.
Jen se o tomto vůbec nemluví, většina majitelů netuší že na pronájmy jsou pravidla
Ahojky, nevíte prosím jak je to se zvýšením nájmu? Jsem v nájmu, a dnes mi bylo řečeno že se nám zvedá nájem o určitou částku. A že od 1.3 to platí. Jenže sousedka mě říkala že podle zákoníku na to nemají právobto po mě vyžadovat hned od března, ze od oznámení 3 měsíce. Takže bych to měla začít platit až od května 🤷♀️nevíte co je na tom pravdy? Děkuji