Pavlíkovy třmeny - zkušenosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
58
21.6.06 08:57

pavlíkovy třmeny - zkušenosti

ahoj, maminky,

už jste mi zde jednou dobře poradily ohledně krmení UM lahvičkou. proto zkouším znovu otevřít novou diskusi.

v pondělí jsme na 4. kontrole kyčliček dostali pavlíkovy třmeny :cry: , a to zatím na tři měsíce, 23 hod. denně. problémy jsme čekali - já sama mám za sebou v dětství strojek a ve 22 letech operaci obou kyčlí pro vrozenou vadu - dysplazie a malá byla v bříšku KP. od narození jsme dávali abdukční balení (IIa / Ib) a stav se dle lékaře zlepšoval. nyní se bohužel zhoršil na IIb / Ia (jiný lékař).

nechci polemizovat o rozhodnutí lékaře, protože vím, že je to nutné. jenom bych chtěla znát zkušenosti maminek, které to absolvovaly se svými dětmi.

Barunka se strašně ráda mrskala a protahovala, zrovna se začínala přetáčet, takže třmeny špatně snáší - hlavně v noci. první noc celou proplakala (a já s ní), další byla velmi neklidná a stále se budila. snažím se před ní nedávat najevo, že se jedná o nějakou abnormalitu, spíš to celé obracet v legraci. přes den to jde, ale nejhorší je to večer, když řemínky nasazuji po koupání. Barunka strašně pláče a ten neklid se projeví na následném krmení (včera blinkala, přestože to normálně nedělá), usínání a zatím i celé noci. a do toho ta šílená vedra.

chtěla bych se tedy zeptat

• zvykla si Vaše miminka na třmeny a za jak dlouho?
    (sestra u lékaře tvrdila, že si zvykne)
  • jak jste řešily kočárek a autosedačku?
  • jak jí můžu život s třmeny usnadnit?

mo děkuji za odpovědi, hezký den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2107
21.6.06 10:56

Ahoj Pupic,

nemam skusenosti s remienkami, ale mam nejake s Frejkovou deckou. Preto ti len hlavne chcem napisat, ze ta viem velmi dobre pochopit, aj ja som sa citila strasne, ked nam ju predpisali … ale zvladli sme to a aj vy to urcite tiez zvladnete, neboj. Kazdopadne je to velmi dolezite nezanedbat, aj ked ti bude malej luto. Ale zvyknete si, ver mi … A dockate sa dna, kedy ich budete moct zahodit !!! :)

Trosku som prekvapena, ze cakali az do 3. mesiaca, kym vam ich dali, zda sa mi to trochu neskoro, zvlast k preddispoziciam, ktore ste mali … A „zhorsilo“ sa vam to len na jednej nozicke, na druhej to mate v poriadku (Ia je ok). Resp. si myslim, ze sa vam to nezhorsilo, len ten druhy lekar to vidi inak, ja mam tiez skusenosti s dvomi roznymi ortopedmi :evil:
Pomaly mam pocit, ze sa stanem na vsetko lepsi odbornik, ako lekari. Ak chces, poslem ti dobry clanok o Grafovej klasifikacii vyvoja kycelneho klbu (Ia, Ib, IIa atd.), ktory mne osobne vysvetlil co a ako.

Hlavne ta chcem povzbudit - neboj sa, uvidis, ze sa to zlepsi a da na poriadok. Najtazsie budu prve dni, ale urcite to zvladnete. Viem, o com hovorim :wink:

Drzte sa holky,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
21.6.06 13:37

Pavlíkovy třmínky

Ahoj Pupic,
mozna ti pomuzu, poradim…
Mala ma ted 8 mesicu. Od 6-ti nedeli mame Frejkovu decku a od 3 mesicu Pavlikovy trminky. Takze, kdyz pocitas, tak uz je mame 5 mesicu. Pred 14 dny na kontrole, jsme se konecne dostaly na normal, jak to ma vypadat, ted je mame jeste nosit do 13.7., pak jdeme na sono a snad uz nas jich zbavi.

Mame je take na 23 hodin denne s hodinouvou ulevou na koupani. A jak to mala snasi? Rekla bych, ze vcelku dobre, ale to bude hlavne tim, ze ani nic jineho nepoznala. Akorat mame problemy s papkanim, ale nevim jestli to ma neco spoledneho s reminkama. Zvykla si na ne, otaci se v nich na brisko, leze v nich dozadu a dokonce ted i par dni v nich sedi a to i bez pridrzovani, uplne sama. Peruje i na kolinkach a slysela jsem, ze jsou i deti, co si v nich stoupnou.

Autosedacka je v pohode. Normalne ji do ni davam a normalne cestujeme. V autosedacce ji i krmim. Kocarek taky v pohode, dokonce uz ji davam i do sportaku a ksiruju.
Trochu horsi je obleceni. Nakoupila jsem si na ni kalhot - z pevne latky, dziny atd a samozrejme to s reminkama neobleceme. Doporucuji kupovat o cislo vetsi obleceni, vse pruzne, nejlepe bavlnene.
Vedra snasime ted spatne, a reminky k tomu rozhodne nepridaji, ale uz finisujeme do konce, tak si rikam, ze musime vydrzet.

Hlavne se nenech nikym premluvit, at ji je nedavas, nebo sundavas casteji. Je to pro jeji dobro a ver, ze se to zlepsi. Mala si na ne zvykne a za chvili Vam to ani jedne neprijde. Noste je jak mate a uvidite zlepseni. Nam vyhrozovali, ze je budeme mit do roka a vidis.....nebudeme!!

Kdyby jsi mela nejaky dotaz, napis klidne na mail magda@q-net.cz nebo na ICQ 298010201.

Magda a Anetka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
21.6.06 14:37

U nás byla taky dečka, ale je to něco podobnýho. Dcera měla od 1 týdne do 5 měsíců.
Vy máte tu nevýhodu, že už máte 3 měsíce, takže určitě cítí to omezení :?
My měli dečku v zimě, takže s kombinézou byla hodně široká, aledo sedačky se tak tak vlezla. A do köčárku taky nadoraz, a to s kombinézou a fusakem a dekou. Takže myslím, že toto bude v pohodě.
Ohledně zvykání,…určitě si na to zvykne, ale možná to pár týdnů potrvá :?
Ale zdravé kyčle za to stojí! Pevné nervy, Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1138
21.6.06 16:45

MOje dcera nosila dečku do asi devíti měsíců. Byla v nich spokojená. Hlavně je z ní trochu klidnější dítě. Naaučila se totiž zabavit se jinak. Dostat řemínky po frejkově dečce bylo pro nás spíš vysvobození, protože malou docela trápily prdíky. V řemínkách měla dokonce dost pohybu.

Težší než nasazovat je spíš zvládnout to v sobě a s okolím. Protože malá cítí, že jsi při nasazování nervní, řve. U nás jsem zá:,–(ně nasazovala já, u manžela pravidelně řvounila. Prostě on se jich trochu bál. Vždycky jsem jí u toho povídala nějakou blbůstku, jako že nosí batůžek, že je turistka, a tak.

Hodně mi zpočátku pomohla kamarádka, protože když uprostřed léta přišla, její první slova byla…„ty máš nádherné podvazky…za tebou budou chodit kluci…“ čímž mě dokonale odbourala a stejnou průpovídkou jsem já odbourala svoje negativistické okolí. Prostě to pro zdraví bylo třeba. Nechtěla jsem dopustit, aby Eva jednpou nemohla dělat sport a nebo měla problém s chůzí jen prto, že já matka jsem to nedokázala zvládnout.

AUtosedačka i kočár byly naprosto v pohodě. POd řemínky jsem jí dávala podkolenky aby jí kůže nedřela. A usnadnit - jedině přístupem. Buď v pohodě.

taky se mi můžeš ozvat na SZ, určitě ti odpovím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
21.6.06 21:35

ahoj,

moc Vám všem děkuji za odpověď i povzbuzení :) .

Barunka je stále neklidná, ale věřím, že svou roli v tom hrají i ta děsná vedra a že si zvykne.

já jsem dostala Hanauskův aparát až v pěti měsících (v roce 1972), prý to bylo hrozné, ale zvykla jsem si taky. moje máma o tom ale nedokáže ani teď, po 34 letech, mluvit bez emocí. strojek jsem měla cca 6 měsíců, stav se zlepšil, ale ve 22 letech jsem skončila na operaci s oběma nohama - nic moc zážitek. doufala jsem, že Barunka to po mě nezdědí …

hezký večer
Lucka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
21.6.06 23:03

Ahoj Pupic, drzim moc palce, at vse dobre zvladnete! Jak jsem cetla Tvuj uvodni prispevek, uplne mi vyhrkly slzy do oci :( , urcite to neni nic prijemneho, ale zvyknout se da na ledacos. A hlavne - mala je moc krasna a na tom ji neuberou ani zadne trminky!
My byli na kontrole dnes a ortoped me celkem vyvedl z miry. Hrozne dlouho malou kontroloval, vypadal, ze se mu neco nezda, nakonec se me zeptal, jakou mame pojistovnu, kdyz jsem rekla, ze ministerstva vnitra, zamrmlal, ze by si nas pozval jeste jednou na kontrolu, ale ze kdyz mame tuhle debilni pojistovnu (to cituju), tak ze uz chodit nemame. Byla jsem jak oparena, 2× jsem se ho ptala, jestli je vse v poradku, rekl, ze jo, tak nevim, jestli nenavstivit radeji jeste jineho doktora. Jak je to s tim znacenim? 2B je správne? Linda
P.S.Koukam, ze se nase cesty nekrizi jen na MMB :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
22.6.06 07:38

Lindo, já se sice v tom značení moc nevyznám, ale myslím, že IIB není úplně v pohodě :?

Pupic - no máte to smůlu :cry: Na druhou stranu si můžeš říkat, že to není tak hrozný, že tvoje mamka to měla s tím strojkem horří. Jeednou jsem v něm viděla dítě a je to fakt hrozný :cry: :cry:
 Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
22.6.06 08:04

Ahoj!
Mám s pavlíkovými třmeny „osobní“ zkušenost. Nosila jsem je podle mamky do 11-ti měsíců (mmch - taky ročník 1972 - zdravím). Prý jsem v nich i lezla a seděla. Napřed jsem brečela i s mamkou, ale pak jsem si zvykla. Jakmile mi je sundali , do několika dní jsem stála.
Hlavně vydrž. Já mám dnes kyčle v pořádku. Mé dvě kamarádky, jejichž maminky na to neměly nervy a řemínky nedávay pravidelně, teď v dospělosti chodí špičkami dovnitř a nevypadá to moc hezky. A jedna měla problémy i u porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2107
22.6.06 09:01

Ahojte,

Lindo - nechcem ta strasit, ale IIb naozaj nie je v poriadku. Urcite zajdi aj za inym ortopedom, my sme tiez boli radsej u dvoch. Tento tvoj to podla mna rozhodne zanedbal ! :x A vyzera to tak, ze len koli tomu, ze mu u poistovne dosiel limit ?!? 8O
Ak chces, poslem ti na mail vysvetlenie stupnice podla Grafa, ako som tu uz spominala, tam sa presne dozvies, co hodnotenie IIb znamena.

Pupic - dufam, ze ti mailik dosiel. Ak si este necitala, nasla som nejaku diskusiu na tuto temu aj tu https://www.emimino.cz/modules.php?…

pa,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35
28.7.06 11:31

Ahoj, třmeny, my tomu říkáme řemínky, má Karolínka tatkéž od 3. měsíce kvůli dysplazii. Také jsem ji měla KP, ale šli jsme císařem tak to nožičky naštěstí „odnesli“ jen řemínkama.
Hned první den jsem jí je nechala i přes noc i když doktor říkal že jí je na noc mohu nedat. Malá neměla absolutně problém to snést. Probudila se mi v noci 2× na kojení a vše bylo o.k.. Teď v srpnu máme jít na kontrolní rentgen po 4 měsících nošení. Řekla bych že je až teď začíná trochu vnímat a to jen proto že když jí je sundám tak že se lehčeji přetáčí a vše že se jí dělá snáze. Po koupání když jí je navlékám tak taky pláče, ale už jen asi přetažením......po vložení do postýlky zase hned usíná.
Sestra i doktor říkali že zvykání je idividuální,ale myslím že nakonec všechny děti pochopí že bez toho to prostě nejde.
Přeji pevné nervy a brzké uzdravení…Katka s Karolínkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
3.8.06 10:55

Ahojki,mám na vás dotaz,včera jsme přišli s Terezkou od ortopeda a nafasovali dečku,ale jak tak čtu,zřejmě se nevyhneme ani řemínkům,není tedy lepší na:,–(it je hned? De3ka mi připadá jako horší varianta širokého balení,terka má šest týdnů a dečku má okolo celého těla. A máte někdo zkušenosti s kalhotkami Marwell? Děkuji Soňa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
5.8.06 21:58

ahoj, Soňo,

nemyslím si, že by po dečce musely následovat třmeny. dečka může váš problém vyřešit. asi je nepříjemná ve vedrech, která teď byla :cry:, ale rozhodně ji nepodceňuj.

kalhotky Marwell nám doktor nedoporučil, že s nimi prý nemá zkušenosti… :?: ale četla jsem názory některých maminek, že jak jsou tvrdší, tlačí na krajích mimča do nožiček. to už je myslím lepší ta dečka.

přeji vám, aby se Terezce nožičky daly co nejdřív do pořádku :) .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
6.8.06 08:39

Ahojky holky,

pridam se do diskuze i kdyz teda trminky nemame,ale vyfasli jsme decku pred 4dny a ja z toho byla dost spatna … Vojtiskovi je 6tydnu, v porodnici byly kycle dobre (zadne cviceni,siroke baleni) a ted rovnou decka.
Dr nic nevysvetlil,akorat sestricka mi ukazala,jak se to bali a ze to ma na chvilku.
uz pred tim jsem o tech deckach vedela (ja sama ji pry mela do roka),ale ze me to tak sebere jsem netusila asi jeste hormony sestinedelky…
psychika dela hrozne moc! Bylo mi Vojtiska hrozne lito,neumela jsem s nim manipulovat,pochovat ho,drzet ho…nemuzu ho stocit do klubicka atd atd… obleceni je mu male,takze musim davat vse o cislo vetsi,protoze ta decka opravdu hodne roztahuje nozicky.
Byla jsem hrozne rozlitostnela a pri tom o nic nejde! Ted uz jsem si zvykla.Hlavne jsem v pohode asi tim,ze vidim,ze Vojtiskovi ta decka nevadi.Je v ni i na brisku i se vykajdi.....no tak se snazim dodrzovat tech 23hod a za dva mesice uvidime!
Holciny nemate nekdo prosim foto mimiska v tech trminkach?

dekuji
Arka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
909
6.8.06 08:41

Tady je foto naseho Vojtiska v decce:

https://www.emimino.cz/modules.php?…

Arka

• načítám...
  • Citovat