Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, možná mi poradíte. Jsem pozvaná na svatbu a tatínek se uvolil k hlídání. Jenže kojím a tak bych chtěla dát malé z prsu předtím, než vyrazím a tatínkovi nechat pro jistotu dávku v lednici.Nemám s tím ale žádné zkušenosti. Mám odstříkávat během dne, nebo jaká doba je nejlepší, abych malou neošidila při kojení? Může dát tatínek mléko z lahvičky a jak ho má ohřát? Koupila jsem si pístovou odsávačku, ale nejde mi to s ní, je to lepší rukou? Děkuji.Linda
Lindo,
podívej se sem:
http://www.kojeni.arcs.cz/index.php?…
a sem:
http://www.kojeni.cz/texty.php?…
a budeš odborník. Jo - a odstříkávej přebytky po každém kojení. Tak malou neošidíš a ještě si zvýšíš sekreci mléka.
Mickie
Ahoj,
k tomu odstříkávání bych poradila pokud Ti to nejde, zkus odstříkávat při kojení z druhého prsu. Miminko sáním spustí mléko daleko snáz, než Ty odstříkáváním a naučíš se, jak správně na to, aby to dobře stříkalo
. Kdyby to nešlo, tak může dát tatínek případně sunar, ale ne všechny děti ho chtějí. Také řada kojených dětí nechce lahev, takže by bylo dobré to vše vyzkoušet předem (můžete krmit lžičkou).
Eva
Ahoj, záleží kolik máš na to času.
Nevím jak tobě, ale mně teče při kojení z druhého prsa. A protože už jsem měla plný zuby toho jak jsem furt durch, koupila jsem sběrače mlíčka a dávám si je při kojení do podprdy. Mlíčko slívám do lahvičky (možná se to nemá:))) a mám to v lednici. Jednou za den zamrazím. Za ten den takhle nasbírám až 140 ml mlíčka.
Irucho ,
s těmi sběrači mléka je to super nápad. Jen mám dojem, že takto získáš pouze přední mlíčko. To by bylo fajn teď ve vedrech, na žízeň, ale jako normální dávka by bylo trochu „hladové“. Bylo by asi potřeba dočepovat k tomu trochu zadního tuku.
Mickie
mickie, taky jsem si to myslela, ale na hladině plave vždycky spousta smetánky… už jsme malýmu takhle lahvičku dávali a byl spokojenej.
Ja jsem měla odsávačku a ráno kdy mám nejvíc mléka tak z jednoho jsem krmila Davida a na druhém měla odsávačku, bez problému jsem mívala 150 i víc mléka......Jitka
Taky jsem několikrát využila zmraženýho MM. Vyvařila jsem si skleněný lahvičky od přesnídávek a jednu skleněnou kojeneckou lahvičku. Do tý kojenecký jsem odstříkala jako první, napsala na ni datim a dala do mrazáku. Pak jsem vždycky po kojení odstříkala do lahvičky od výživy a dala ji do lednice schladit a pak přilila ke zmraženýmu mlíku. Po dvou dnech jsem měla zmraženo těch cca 120 ml. jen je to děsná práce, odstříkávala jsem rukou, prootže tou pístovou odsávačkou mi to taky nešlo, navíc se mi ji pořád nechtělo vyvařovat.
Irucho ,
nechám se tedy poučit. Stejně - když je to jednorázově, nemůže se podle mne nic stát. Kdyby se tak mělo krmit ale třeba týden, možná bych se trochu bála… V těchhle vedrech jde stejně asi spíš hlavně o zabezpečení dostatku tekutin. Já sama taky mám žízeň a ne hlad.
Pístová odsávačka není odsávačka, ale mučící nástroj.
Mickie
Ahoj Mickie,
ja sla taky na vecer do divadla na firemni akci, kdyz bylo male tolik co tvoji. Odstrikavala jsem do vyvarenych lahvicek od presnidavky zchlazovala v lednicce a pak jsem to dala do mrazaku. Zacala jsem pro jistotu 14 dni predem, moc mi to taky neslo, ale nakonec se ukazalo rucni odstrikani ok.
Jo a u nas hlidal dedecek, mel pripravenou strikacku, lzicku a v nejhorsim pripade lahvicku. Nakonec zvitezila lzicka. A hlidani se vydarilo.
Jinak mlicko rozehrivam ve vodni lazni, nemelo by se varit.
Taky jsem nekde cetla, ze nekdo odliva mlicko do tvoritek na led, lepe se pak davkuje, ale uz jsem se nedozvedela do jakych (mam takove to plastove mekke z Ikeii a nevim, jestli se z toho nemuze uvolnit neco skodliveho do mlicka, nemelo by, ale …clovek nikdy nevi). Mate s tim nekdo zkusenost?
Aja
Ahoj Mickie,
ja sla taky na vecer do divadla na firemni akci, kdyz bylo male tolik co tvoji. Odstrikavala jsem do vyvarenych lahvicek od presnidavky zchlazovala v lednicce a pak jsem to dala do mrazaku. Zacala jsem pro jistotu 14 dni predem, moc mi to taky neslo, ale nakonec se ukazalo rucni odstrikani ok.
Jo a u nas hlidal dedecek, mel pripravenou strikacku, lzicku a v nejhorsim pripade lahvicku. Nakonec zvitezila lzicka. A hlidani se vydarilo.
Jinak mlicko rozehrivam ve vodni lazni, nemelo by se varit.
Taky jsem nekde cetla, ze nekdo odliva mlicko do tvoritek na led, lepe se pak davkuje, ale uz jsem se nedozvedela do jakych (mam takove to plastove mekke z Ikeii a nevim, jestli se z toho nemuze uvolnit neco skodliveho do mlicka, nemelo by, ale …clovek nikdy nevi). Mate s tim nekdo zkusenost?
Aja
Aha to uz mi hrabe z toho vedra, tak tedy je to pro Lindu
.
Aja
holky využiju téhle diskuse a zeptám se
kackule to jsi prostě dala hned zamrazit a pak třeba druhej den jsi k tomu přilila další? K tomu už zmrzlýmu? Já nemám takovou mraničku abych tam mohla mět pět skleniček s mlíkem na dně, takže potřebuju něco takovýho. A ještě holky v jakých to máte mrazničkách? Myslím kolik tam je těch vloček(takový to označení) a jak dlouho to v nich necháváte. Díky blanka
ja prilivam jen v prubehu dne, ale zchlazene uz k zmrazenemu, abych to mela z jednoho dne. Teple by ohralo to uz jednou zmrazene!
Jinak ve Vrchlabi v porodnici nam rikali, ze chlazene mlicko vydrzi v lednicce 24 hodin, zmrazene v mrazaku 3 mesice.
Aja