Zácpa u kojeného miminka

44
20.6.06 18:26

Zácpa u kojeného miminka

Mé tříměsíční miminko má hrozný problém se vykakat, musím mu pomáhat rektální rourkou, protože pláče bolestmi…pak má začátek stoličky dost tuhý a gelový a zbytek je pak už tekutý, barva normální. Doktorka poradila před kojením lžičku šťávy ze švestkového kompotu, ale ani to už nezabírá. Nevím, zda je to tím horkem nebo jak bych mu jinak mohla pomoci, je mi ho líto. Prdíky mu jdou krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5846
20.6.06 18:29

Pokud to začalo teď v těch vedrech, zkusila bych dávat po lžičkách nebo stříkačkou vodu nebo fenyklový čajík, mezi kojeními. E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
136
20.6.06 21:02

Jasně, neboj se toho čajíku nebo vody po troškách celý den. Je horko, spoustu toho vypotí :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
20.6.06 21:44

My už kakání neřešíme. Malá kakala „normálně“ snad jen v porodnici. Pokud plně kojíš, nemusí mít prcek stoličku i několik dní. Znamená to, že máš bezezbytkové mléko a mimčo všechno co sní také spotřebuje. Adrianka kaká tak 1× týdně, ale někdy i 1× za 14 dní. Dr. nám poradila právě zmíněnou rektální rourku, nebo uvařit místo čajíku odvar z ovesných vloček (1 lžíce na 1/2 litru vody) a podávat po lžičkách. Pokud by to prcek plival, tak malinko osladit hroznovým cukrem. Já to ale nepřislazuji a dávám to malé z lahvičky MAM a nemáme s tím problém. Chytá mi dál pěkně prso. Dr. mi také poradila vždy prohmatat bříško, pokud je měkké, nemusíš se znepokojovat. Tak přeji hodně pokakaných plenek! :D Linda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1124
21.6.06 00:04

Ačkoliv se stolice kojeného miminka může měnit a údajně je normální i kakání 8× za den, i 1× za týden, tak my zažili s malým jak zácpu, tak průjem a normální nebylo ani jedno.
Te´d zrovna má období, kdy kadí tak 1× za tři dny a ten třetí den už je silně nevrlý.
Pomáhá nám zvýšit příjem tekutin jiných než MM, ty ještě šťávičky dávat nemůžeše, ale vodičku nebo slabounké čajíky jo, tak to zkus.
Držím palce

Claudie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
21.6.06 08:58

nás tohhle sice postihlo až v 6 měsících, ale čajičky + snaha dopřát malý co nejvíc pohybu nakonec pomohla. Takže já doporučuju čaje a snažit se prcka rozpohybovat a ten pohyb vystřídat s uvolněnim a teplem na bříšku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
21.6.06 16:44

Ahoj.My jsme taky měli zácpu a 5dní se nevykadil..tak jsem volala dr.a ten mi poradil meruňky a také švestky.Tak jsem rozmixovala kompoty namíhala a pak to šlo krásně.Ale nevím jak u tak malí mimi.Nás to postihlo až když jsem začínala s příkrmy,protože jsem mu dávala mrkev a rýžovou kaši jako poprvně. :cry: Tak to bylo tím.A také jsem mu dala bílý jogurt-bifi,Holandia.
A vlastně mu dej syrovou šťávu z vymyčkanýho jablíčka..To se totálně vykaká..To je zaručenéé!!Babská rada.Fakt! :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44
21.6.06 19:26

holky, mockrát díky za rady, zkusím ten čajík… a je lepší fenyklový nebo heřmánkový?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
22.6.06 07:25

Jestli můžu s těma čajíkama, tak nám ani fenyklový ani spokojené bříško ani heřmánkový kakání nevyvolal. Jen prdíky a pokud prdí bez problémů, může se stát, že mu to spíš než pomůže uškodí. Mám takovou zkušenost, že když jsem to přehnala s podáváním fenyklového čajíku (já ho pila + malá), tak se jí chtělo stále prdět a nebyla vůbec spokojená. Ptala jsem se na to i Dr. a ta mi řekla, že vyloženě kakání ty čaje nevyvolají. Zkus ten odvar z ovesných vloček, nám opravdu zabral a je to místo čaje. Vždyť při problémech se zažíváním se i dospělým doporučují jogurty s ovesnými vločkami :-) a vločky s mlékem na trávení… Jinak mi bylo také porazeno změnit jídelníček, jíst hodně kompoty, jogurty, polévky a hlavně pít hodně tekutin…Nevím, jak říkám, nakonec jsem to stejně vzdala a už se nenervuju, jestli se malá vykakala před 3 dny, nebo před 8 dny… V nějakém článku na Rodině jsem četla, že kojené děti nemusí mít stolici až 20 dní (zdálo se mi to brutální až nemožné), když jsem však ale viděla svého mimíska, jak si spokojeně hraje pod hrazdičkou (a to nekakala 14 dní), najednou zvedne nožky,vykaká se v pohodě a usmívá se u toho, už to opravdu neřeším. Jo a ještě jsem chtěla - také všichni v mém okolí mi zpočátku říkali, že to není normální, že malé něco je, že také kojili a děti jim kakali i několikrát denně… Přečti si jakýkoliv článek o kojení a určitě tam najdeš, že plně kojené mimi může kakat několikrát denně, ale také třeba jen 1 týdně a je to úplně normální… Přeji krásný den.LInda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
22.6.06 07:29

Jo a ještě - určitě bych podávala nějaké tekutiny navíc, ať je to čajík, převařená voda, ten odvar atd. Nám se osvědčilo, že ta stolička je pak řidčí a opravdu jde lépe vykakat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
22.6.06 07:37

LindaK - myslím, že nevadí, když kojené dítě kaká třeba jednou týdně, ale když u toho nebo předtím pláče bolestí a má tuhé nafouklé bříško, tak to je o něčem jiném, ale trošku víc tekutin by mohlo pomoct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
427
22.6.06 07:54

lepek v odvaru?

Holky, čtu tuto diskusi a nevím, nevím s tím dovarem z ovesných vloček - ve vločkách je přece lepek a ten se do 9. měsíců nemá. Nebo myslíte, že do toho odvaru se nedostane?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
22.6.06 13:43

Maxik: To je samozřejmé, že pokud má tvrdé bříško, není to normální. Ale to jsem psala již v první odpovědi, že pokud je bříško měkké, pak se nic neděje, když se hned nevykaká. Pochopitelně také musí být mimčo spokojené. Ale mám zkuenost, že malá také poplakávala a byly to jen prdíky.
Anavi2: To me nenapadlo (lepek), ale snad by mi to detska nedoporucovala, kdyby to mala nesmela, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
22.2.12 14:03

Znovu oživuji tuto diskusi.Mám měsíční miminko a už asi 14 dní méně kaká a trpěla na prdíky.Prdíky jsme nakonec vyřešily kapkami Baby calm,ale zácpa se zhoršila tak,že dva dny nekakala,a přitom se kroutila a tlačila.(Prdí teď bez potíží.)
Dneska jsem to teda zkusila s rourkou a nakonec se jí podařilo vytlačit totálně tuhé hovínko,které ani plenku neušpinilo.Pak stvořila ještě trochu měkčí,ale formované.Trochu se jí ulevilo,ale ještě to není ono.Nemá někdo podobnou zkušenost?Co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18259
22.2.12 14:10

Ahojky,kdyz ma maly zacpu a nemuze se vykakat nebo nemohl ,tak jsem dala varit tak dve susene svestky a pak trochu toho vyvaru dala do mlicka…pomohlo to nebo jsem uvarila trochu vlocek,pak je scedila a tu vodu taky pridavala do mlicka..ono to udela ve strevech tako šlem a jde jim to pak lip kakat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí