Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám čtyřměsíční miminko,které už dva měsíce špatně pije,po kojení dsávám mlíčko a dokrmuji stříkačkou.
Jenže posledních 5 dní je to horor.Kojíme sotva 2 minuty,malá se pouští,naříká a ačkoliv odsávám dále,mám pocit,že mlíka je míň a míň.
Myslím,že se napije opravdu málo,kojíme i 11× denně,i noci je kojo po dvou hodinách.Jedinou delší pauzu má po kojení před večerním spaním,to vydrží spát i 4 hodiny.
Už jsem zoufalá,mám pocit,že kojením trápím sebe,miminko i své blízké okolí.
Máte některá podobnou zkušenost?
Díky za případné rady.
Hanka
www.rodina.cz/LLL na těchto stránkách najdeš článek o stávce v kojení
Hani,
nieco podobne som zazila aj ja. Teda, neodstriekavala som, ale aj nas Danko sa napil minutku-dve a potom hulakal a metal sa jak vrece blch. Skusim zosumarizovat, co nam pomohlo a co som citala, ze by molo pomoct… aj ked ktovie ci vobec nieco pomohlo, ci z toho len jednoducho nevyrastol
Skus si precitat aj to, co poradila laktacna poradkyna tu (ten problem je podobny tvojmu):
http://www.babetko.sk/…iew_page.php?…
Alebo kontaktuj nejaku v okoli. Ja ti velmi drzim palce a verim, ze to zvladnete. Ste sikulky! ![]()
Daj vediet, ako sa vam dari.
Holky,moc díky,za odkaz i za rady.
Schamko,právě,že já kojím jen vleže,prakticky nic nás neruší,starší dcerka už si zvykla,že když kojím,tak je klidná a neválí se po mně.
Spouštěcí reflex mám,řekla bych,tak akorát,tím to nebude.
Prostě jsemnepřišla na nic,co by bylo nové,jiné.
V noci pije hezky,takže jsem sice nevyspaná,ale aspoň jsem ráda,že si dává i po těch dvou hodinách.Řekla bych,že si v noci vypije víc než za dne.
Zítra jdeme do poradny,tak uvidím,ja přibírá.Dosud přibývala pěkně.
Jsem už hodně zoufalá,pár dní to vydržím,ale když to nepřejde a nepřibere,tak holt nastoupí lahev,i když jsem nerada.Kojení mi už od jejich 14 dnů přináší jen samé nervování a je skoro zázrak,že jsme došly až do 4 měsíců plného kojení.
Hanka
Ahoj,
asi jsem zažila něco podobného. Nevím samozřejmě, jestli ano či ne, ale u nás po přisátí se za chvilku syn pustil s křikem a hrozně hysterčil. Bylo nám řečeno, že jsou to buď prdíky (trpíme do teď) nebo se mu vrací obsah žaludku do krku (zvracel hodně často do 9 m.). Jedině co nám jakž takž pomohlo bylo po odsátí rychle vrazit dudlíček, při něm se uklidnil a pak jsme zase pokračovali. Podotýkám, že to bylo 2 minuty kojení a další 2 dudlík a pořád dokola. Taky jsme kojili v leže, jinak to ani nešlo. Potřeboval sebou pořád mrskat. Někdo radí hladit mímo po zádech, abych se nesoustřeďovalo jen na pití. Nám to nepomáhalo. Jak píšeš, kojení pro mě bylo opravdu o nervy (nejen kvůli tomuhle). Byla jsem ráda, když bylo synovi 6 měsíců a sám se přes den odstavil.
Co nějaká laktační poradkyne, nepomohla by?
Držím palce ať to překonáte
Lasička a Matýsek 10 m.
Ahoj,
máme podobné problémy, už cca od dvou měsíců, postupně to bylo spíš horší, než lepší. Bohužel ale neporadím, jen nám trochu pomáhalo kojit v leže, nebo za chůze, nebo ve spaní. Teď je malému šest a půl měsíce, začala jsem dávat MM z lahve, ale taky to nechce. Prostě vůbec nechce pít, příkrm baští bez problémů, ale pít nechce (ani MM, ani sunar ani čaj). Z lahve umí, ale jen když už má fakt srááášný hlad. Tak nevím, co s ním teď, jestli ho mordovat hlady a nedat mu příkrm, dokud nevypije mlíko, nebo ho nechat bez pití
. Laktační poradkyně se mě snažily uklidnit, ale celkem vůbec neporadily.
Eva
Ahoj Hani
Já mám takovou zkušenost, že náš malý pil strašně pomalu a neefektivně ještě ve 4 měsících, vydržel dlouho, hlady nebrečel. U prsíčka vydržel 45 minut a byl spokojený, jen jsme měli malé váhové přírůstky, až po 4 měsíci se naučil pořádně pít, i když i někdy teď je to děs. To jeho pití se zlomilo v té době, kdy dostal průjmíčky a musel den pít roztok WHO a postupně pak Kulíška a pak další preparáty, které nebyly chuťově nic moc. Asi si v tu chvíli uvědomil o co přichází a začal pořádně prsíčko sát. Už jsme váhu dohnali a já jsem maximálně spokojená, přidávám 2× denně Nutrilon 1 HA a malý je stejně takové zlatíčko, jako když se narodil. Jo ten Nutrilon jsem připadala proto, že když měl ten průjmíček, tak stagnoval hodně na váze a tak aby něco přibral. A už jsem u toho vydržela, malý je někdy vypije, někdy ne a já jsem si řekla, že kojit ano, ale ne za každou cenu.
Oluška a Martínek
Ahojky,
tak nevím… jediné, co mne napadá je, že Pavlík měl asi taky tak kolem 4.měsíce období, kdy se pouštěl a vřeštěl a sem tam ho to přepadne i teď.
U něho je to tím, že spolyká víc vzduchu než je obvykle a pomáhá ho nechat odříhnout a pak v jídle v pohodičce pokračuje…
No, tak to třeba zkus, možná to tím nebude… No, uvidíš… ![]()
Držíme pěsti, ať to překonáte…
P.S. … a ještě něco (co se některým asi nebude líbit)… jestli Tě to hodně stresuje, tak se dohodní s pediatričkou na nějaké alternativě krmení… podle mne to je hodně i o nervech… hlavně když se nedaří kojit v dnešní době, kdy je to téměř „povinnost“
![]()
Niecim podobnym som si presla aj ja v piatom mesiaci . Videla som v tom choroby ,zuby atd . Teraz to vidim takto . Bol silnejsi nepotreboval pit uz tak dlho a zaroven ho vsetko dookola tak zaujimalo ,ze sa lahko nechal rozptylit Ak ho dokrmujes po kazdom kojeni pocit hladu takmer nepozna a prisalo by sa aj najedene babo ,ale potom ho hneva ze musi prehltat a aj preto mi obcas plakal . Jednoducho ked bol hladny malo byt mlieko hned a inokedy mal fungovat prsnik iba ako cumel co som fyzicky nebola schopna splnit a kojenie ho frustrovalo . Ono ked tak casto kojis mlieka asi nemas malo to je len pocit .Ten pocit plnosti je mansi to som pocula aj od inych zien .Ked casto kojis v noci nemozes mat malo mlieka.Asi pat dni maly tak strajkoval, ye som plakala pri kaydom kojeni. Cey den zjedol tak malo ,ze plienky boli takmer suche a v noci sa doslova objedol az sa mi raz povracal .Co nam pomohlo .Dojcili sme sa poleziackz uz davno ako vy , Kym odmietal prsnik vo dne uspala som ho na rukach ulozila na manzelsku poste a nakojila ho . V spanku sa najedol pekne .Krmenia sa rozlozili na cely den bol kludnejsi ,sytejsi ani brusko nebolelo a nehnevel sa na mna. Postupne som ho kojila v okamihu ked zaspaval s chodenia po iybe sa stalo tlapkanie po zadocku na posteli a potom sme uz papali aj bdiaci s cumlom v ruke v momente ked sa mu nieco co len trochu znepacilo dostal cumel a bolo po kojeni postupne si ho zacal viac vyzadovat a kojenie uz bolo uplne super cim bol pohzblivejsi bola to chvilka hry . Prisal sa potom sa hned odkotulal prikotulal sa naspat pogagral posmial sa po:,–(il sa skusil si ten druhy proste pohoda pre oboch . Kojili sme sa velmi casto aj v noci , ale bola som zvyknuta ,preto ma velmi boli,ze som ho musela po osmich mesiacoch ,ked som dostala zapal pluc a hospitalizovali ma v nemocnici z hodiny na hodinu odstavit .Kdesi v srdiecku ma to velmi boli zavidim vam vsetkym chcela by som to naspat .Nenavidim tu flasu. Este poculla som odporucat takyv .kojaci nahrdelnik so yaujimavymi predmetmi ,ktory budes nosit iba pri kojeni .
Holky,moc vám všem děkuju za reakce.
Musím bohužel říct,že je to horší a horší.Dnes dopoledne se ještě jakž takž napila,ale teď odpoledne pila ani ne minutu,zkoušela jsem dát i druhé prso a stojí to za houby.Ona brečí,než jí to začne téct,je to chvilka,ale vzteká se.Pak se mléko spustí a zase se vzteká,protože dost hltá a zakuckává se.Ale reflex fakt nemám moc silný,spíš ona má hlad a tak se přehltává.
Zkoušela jsem na radu Schamky přikládat i co hodinu a vždycky si jen cucla,polkla snad jen 20× a bylo po pití
.Navíc cítím,že jsou prsa skoro prázdná.
A teď večer to bylo nejhorší,řvala příšerně.Jsem z toho dost zdeptaná,všude jsou fotky spokojeného přisátého miminka a moje dítě pije s odporem.
Hanka
Hani, neblázni! Kojení není to nejhlavnější, buď v pohodě.
L.
Ahoj Hani,
a nepije třeba jen tak krátce,protože to málo teče a nebo tam už nic není?Zkoušelas vše to o čem se tady již psalo na podporu tvorby mlíka? My měli taky malé přírůstky, bojovala jsem o každou kapku, „rozkojila“ jsem se pořádně až měl Tomík 5 měsíců.
Na každou funguje asi něco jiného. Mě se osvědčilo pití Gravimilku, pro lepší chuť si ho míchám s bikavou a dělám pořádně husté - do 2dcl hrnku půl směsi, zbytek doliju vodou
(kalorická bomba) Taky tvaroh, i teď když má Tom 7 měsíců,když sním tvaroh navečer, v noci mám mokrou košili od mlíka.
To krátké pití jsme měli taky a bylo to proto,že se mi mlíko špatně spouštělo. Tak jsem vypila horkou meltu (Caro - lépe chutná
trochu promasirovala prsa a pak se to spustilo a kojili jsme dál.
Taky mi pomohlo důkladné odsávání po každém kojení, bylo to příšerné, nejdřív pár ml,ale pak jsem se naučila,že musím trochu rozmasírovat takové ty hrudky v prsu a najednou to teklo, teď dělám kaše, na jedno odstříkání mám i 100 ml. O tom se mi na začátku ani nesnilo!!
Já to vše dělala proto,že jsem alergik a první dcera taky a tu jsem kojila jen částečně, protože tehdy nebyly takové informace o kojení.Tak jsem si řekla,že teď to prostě zvládnu ![]()
Možná máte jiný problém, tak ať vám to brzy funguje. A pokud to „nerozkojíte“, tak se nic neděje, hlavně si nic nevyčítej. Vždyť kolik je zdravých, krásných miminek na UM.
Zdraví Hela + Tom(7m)
Helčo,možná tam míň mlíka je,ale ona takhle zlobí už dva měsíce,jen se to teď vystupňovalo.
Fakt je,že mívám dny,kdy je mlíka míň,už proto mám odsávačku,aby mi pomohla se opět rozkojit.Jenže teď mám pocit,že to nějak nefunguje.Všude se píše,že funguje zákon poptávky a nabídky,jenže u mě to nějak selhává a to přesto,že kojím i v noci,teď i 5×.
Jak dlouho jsi odsávala?Já tak 5-10 minut,když už fakt cedím jen sem tam kapku.
Navíc mám pocit,že tím neustálým kojením a odsáváním šidím svou starší dcerku.Chuděra mě posledních pár dní vidí skoro jen kojit a odsávat:o (.
No,uvidíme,ještě to nevzdám.
Hanka
…Hani,tak jsem si pozdě všimla,že píšeš,že odstříkáváš a pak dokrmuješ stříkačkou, tak asi málo mlíka nemáš? Záleží kolik odstříkáš. Jestli málo, tak může mimi být rozčílené, že se musí moc snažit. Tom to taky měl ze stříkačky rychle vypito, nemusel se tolik snažit.
Tak držím pěsti zítra na poradně.
Hela
no já měla taky blbý pocit, hlavně manžel,že mě pořád vidí v tak neerotické činnosti
Vydržela jsem odsávat i 20min, protože teprve po 10 minutách se mi to spustilo, nejdřív 5-10 minut to teklo jen jedním proudem a potom 5proudů najednou…Ale hlavně jsem odsávala i v noci, bylo to težké, vydržela jsem to týden. Uvidíš,že po pár dnech se to zlepší. Taky jsem brala Ricinus Comunis 5 CH, na někoho to nezabere na mě jo.
Vydrž, já to chtěla taky ve 4 měsících vzdát, všichni říkali, jak málo přibýváme…a teď mám pocit,že budu mít spíš problém laktaci zastavit. Zkus meltu,tvaroh, odstříkat i po nočním kojení a není boha aby se to za 2 dny nezlepšilo!!
Napiš.Dobrou noc Hela