Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Má někdo zkušenost s laparoskopii a zjistovanim pruchodnosti vejcovodu?? V blizke dobe me to ceka, sice mi doktor rekl spoustu veci, ale ja nikdy nebyla v nemocnici, pouze na navsteve, mam celkem strach. Budou mi koukat do bricha a hledat pricinu me neplodnosti, protoze jinak mam vsechno uplne OK i manzel. Podstoupil to nekdo? Pocity, zkusenosti, na co si dat pozor..prosim piste piste ![]()
Ahoj Alenko, ja byla na laparoskopii uz 3× (slepak, odstraneni myomu a pak nasledne kontrolni laparka na pruchodnost vejcovodu). Ja jsem prisla do nemocnice odpoledne den pred laparoskopii, pak mi dali jemny klystyr (ale neni to ten klasicky, neboj, jenom nejaky gel, vubec to necitis), vecer prasek na spani, aby ses na to sladce vyspala
Zakrok je uplne v pohode, proste se kratce sladce vyspis, ja jsem pak byla chvilku na dospavacim pokoji a pak me prevezli na normalni. Domu jsem sla 3. den (ale nekde pousteji uz hned pristi den po operaci). Stehy vyndavaji cca za tyden - udelaji tri dirky do bricha, kterymi se tam koukaji, ale ja po nich uz nemam ani jizvy. Preju hodne stesti a at ti to pomuz k mimcu!
ja jsem byla na laparce v kvetnu, kvuli PCO, delali i pruchodnost vejcovodu a odstranovali nejaky loziska endometriosy…
nastoupila jsem ve Ct, davali mi klystyr- klasicky, ale nebylo to tak hrozny
v patek rano jsem mela operaci, vecer uz jsem byla schopna chodit po chodbe, sice v mirnem predklonu ale prece ![]()
v nedeli bych byvala sla domu, ale byl tam dr. kterymu se nechtelo psat propoustecku, tak me pustili az v pondeli… neschopenku jsem mela do patku, ale tak od uterka jsem byla celkem fit
Ahoj Alenko,
ničeho se neboj, bude to OK. Já byla na laparce před 2 lety (srpen 2004), taky u nás bylo všechno OK, já i manža. Jeden den mě přijali, druhý pod narkózou udělali laparku (byla jsem poto děsně spací, ale večer jsem také šla v předklonu za doprovodu sestřičky na záchod), další den dopoledne mě pustili domů a týden jsem se šetřila. Výsledek, že je vše OK mi řekli ihned po probuzení. Na kontrole při vyndavání stehů mi moje gyndařka řekla, že se máme s manžou hned snažit. A happyend? Týden, přísahám, že 1 týden!!! po laparoskopii jsem spontánně otěhotněla! Asi jsem se i uklidnila, že je všechno v pořádku, bylo to určitě i v psychice. Taky se říká, že vejcovody pracují trochu jako střeva a díky laparce se trochu srovnají a zprůchodní. Teď máme 16ti měsíční holčičku. Takže se neboj vlka nic, všechno bude dobré. Přeji Ti bezproblémový zákrok a brzo nato miminko.
Radka
No tak jste me lehce uklidnili, me doktor rikal, ze treti den bych mohla domu a pak tyden doma. Klystyr jsem v zivote nemela, tak to bude premiera
Ale jak se znam, tak budu tak vystresovana, ze budu sama i bez klystyru chodit na wc co hodinu. Diky holky
Alenko: Lap. + průchodnost jsem podstoupila letos v únoru a to dokonce na Valentýna (taková netradiční oslava
. Důvodem byla právě také neplodnost a moje PCO. Zákrok se provádí v celkové anestezii. Šla jsem na sál ve 12.30h a už kolem 16h jsem se probrala a šla jsem si už sama na malou na záchod. Je to jen menší zákrok, tak tě pak nic výrazně nebolí. Jediné co nebylo přijemné je, že když se pak víc začneš smát / kýchneš, tak tě to trošku píchne v podbřišku, ale než tě pustí domů (já šla 3. den po zákroku) tak je to už OK. Jinak s neplodností a PCO jsem se léčila 1,5 roku,letos14/2/06 jsem byla na zákroku a začátkem května se nám zadařilo a v 1/07 čekáme mimčo ![]()
Alenko, jsem aktuálně po laparce (minulou středu) a můžu jen a jen doporučit
Do nemocnice jsem šla den předem, během dopoledne mi vzali krev, poslali mě na vyšetření k internistovi, dali mi polévku a pak jsem se jen válela, psala si s holkama na e-miminu, večer jsem přežila dva klistýry a šla jsem spát.
Druhý den přišla ráno sestřička, bodla mi něco na ředění krve, pak mi přišla obvázat nohy (kvůli embolce), píchla mi oblbovák a odvezly mě na předsálí. Tam jsem půl hodinky kecala s dalšíma holkama, než mě vzali na sál, tam jsem si přelezla z postele na stůl, hned mě zakryla sestra prostěradlem, anestezioložka mi zavedla do ruky jehlu a pak si nic nepamatuju, až že jsem se probudila na pokoji asi o 2 hodinky později ![]()
Odpoledne jsem prospala, večer se trošku vybouřil žaludek, šla jsem se se sestřičkou osprchovat (kdyby se mi náhodou motala hlava - motala), pak jsem zase spala. Ráno mě okoukla doktorka a pustili mě domů. Ještě dva dny jsem proválela a prospala, ale nic mě nebolelo a nebolí, no a vím, co je špatně.
Držím ti palce, abys měla taky pohodový průběh, neboj se toho, jde přeci o další metu k dosažení cíle - miminka! Ber to s úsměvem, jde to líp!
Diky moc holky, ani nevite, jak jste me vsechny uklidnily!! Ted uz resim jen takove prakticke veci, co jako budu delat den pred zakrokem, to budu lezet v posteli?? A co vsechno si mam vzit s sebou do nemocnice?? Holt jsem tam nikdy nebyla a nechci tahnout zbytecne moc veci, nebo aby mi zase neco nechybelo. Mam si vzit treba svoji pyzamko nebo nocni kosili??
Ahoj Alenko
my jsme se den pře laparkou hrozně nudili, dělali nám jen takový ty přeoperační věci a bylo nám divný ležet na pokoji když nám vlastně nic ještě není.Ale sešly jsme se tam prima parta a tak byla zábava.Vem si něco na čtení třeba.Já měla s sebou noč.košilku, župan, přezuvky, hyg.potřeby a holení.Většinou vyžadují komplet oholení.
No a po laparce jsme byli celý den trochu oblbnutý a většinu dne jsme prospaly ale už odpoledne jsme si došly na WC.A druhý den už nás pustili domů.
Kde ti to budou dělat?
oholi te i v nemocnici, ale doma je to lepsi a staci to den predem /teda vlastne rano pred nastupem/…
takze sebou si ho brat asi nemusis
vzhledem k tomu, ze dostanes po operaci cevku,tak je lepsi asi nocni kosile, zupan k chozeni na zachod a do koupelny a urcite neco na cteni…
me teda drzeli v nemocnici cely 4 dny a z toho jsme prospala jen jeden, takze jsem knizek spotrebovala moc
joa vnekterych nemocnicich nemaji toaletni papir, tak si radsi vezmi svuj
ahojky
nám žádnou cévku ani nedávali asi jak kde.Jinak v papírech co jsem měla do nemocnice tak psali oholení jen v místech potřebných k výkonu a pak po nás chtěli komplet takže jsme doholovali.
tak s tou cevkou jak kde asi…
oholit by sis mela vsechno od horni casti stehen po prsa /podpazi a lytka nemusis
/
Jezisi holky vy jste me ted vydesily!!!
Cevka?? To je jako co? No ja jdu na Obilnak v Brne. S oholenim neni problem, holim se bezne. Hlavne teda pod pazi a na lytkach
Ale radej si holeni vezmu, kdyby se jim neco nezdalo
Knizky si vezmu, zrovna jsem dostala 3 k narozeninam
Tak jak dostanu MS, budu se objednavat…Diky diky
cevka je meka trubicka, kterou se odvadi moc, ale nedavaji ji vsude…
pokud, tak ji zavadeji uz na sale, takze to necitis, kdyz ji mas tak je to trochu neprijemny, ale neboj, neboli to, akorat pri vytahovani to trochu stipne, ale je to jen zlomek sekundy a je to citit min nez injekce
takze se ji neboj ![]()
ahoj,ja jsem byla na laparce dvakrat,poprve jen na diagnosticke a podruhe ted v breznu,to mi brali srostly slepak a delali skarifikaci,pruchodnost a vse prohlizeli,diky slepaku jsem mela dren a dva dny jsem sotva lezla,bolelo to jeste dlouho,ale v tvem pripade bud vklidu,jinak to neni tak hrozne a hlavni je,aby to splnilo to co ocekavas!!!
jinak s tou cevkou,nevim,jak to chodi jinde,ale je to podle me blbost,davat cevku na laparku,za prve,nemocnice setri a je to plytvani materialu a za druhe dava se na delsi vykony a k tomu urcene,takzte se mi to moc nezda,i kdyz vazne nevim,v kazde nemocnici jsou schopne jinych veci ![]()
drzim palecky adej vedet,jak jsi dopadla