Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, prosim o vas nazor. Muj syn (7,5 mesicu) usina kolem 20. hodiny bez problemu, spi v klidu tak do 23. hodiny Pak nasleduje kojeni. Bohuzel tak cca od 2 hodin se budi po dvou hodinach, nekdy i casteji. Vypada to stale stejne, vezmu ho z postylky, jen si trochu lokne MM a usne, polozim do postylky , za dve hodiny znovu…mate s tim nekdo podobne zkusenosti? Do postele uz si ho neberu, jednak se vazne potrebuji trochu prospat a hlavne se bojim, aby nespadl. Ma hlad nebo jen chce byt se mnou? Jsem uz z toho na hlavu…jeste pro upresneni, vecer dostane kasi, v prubehu noci pouze kojim…diky moc
Polarko,
tento problem se tu obejvuje pravidelne - a jsou presne dve reseni.
Bud budes kojit v noci dal a pak se ti bude maly budit, nebo mu nocni kojo utnes.
Druha varianta je narocnejsi v kratkodobem hledisku, ale dlouhodobe je lepsi… Ovsem ne kazdemu to vyhovuje.
Fakt je ten, ze takto velke mimi mleko v noci nepotrebuje (auva - za tohle asi dostanu
)
Lesina
Ahoj Polarka,trosku ta povzbudim neni si sama ktorej dieta v noci nespi a chce stale kojo.Moj syn neprespal este ani jednu noc bez toho aby sa stale nebudil a nepytal prso
Ked ho zoberieme do postele spinka.Prisli sme na to,ze ked spi v izbe sam zobudi sa ovela neskor.Preto ked sa chceme vyspat ustelieme si v obyvaku
Zatial to zabera.Uz sa tesim,ze za par dni budu mat deti kazdy vlastnu izbu a my dufame,ze konecne nastane nocny klud ![]()
mam taky pocit, ze to kojeni nepotrebuje, ze je to pouze takovy rozmar. Samozrejme, ze jednou -nebo 2 ho klidne nakojim, ale vstavat kazdou hodinu? To me desi…
Ahoj,
Matěj se takhle (a mnohem hůř - i po hodině) budil do deseti měsíců. Pak najednou ze dne na den (fakt doslova) začal spát celou noc. Noční kojení si tak utnul sám.
To, že teď téměř ve dvou letech už zase celou noc nespí, je na jinou diskuzi ![]()
Ahoj maminky všech nespavečků.
Diskuse na toto téma jsou zde načínány skoro každý týden. Sama bojuju a momentálně jsme se možná dostali na správnou cestu, tak se poprvé odhodlávám o tom napsat. Doufám, že to nezakřiknu.
Já sama jsem měla stejnou zkušenost jako Polárka, bohužel tě nepotěším, ty intervaly se začaly velice zkracovat. Pak jsem malého po tom sedmém měsíci nastěhovala do postele, protože jsem neměla sílu ho pořád brát a vracet do postýlky. Napřed jsem si myslela, že spí trochu lépe, ale pak jsem zjistila, že vlastně chce být pořád napojený na prsu a nešlo ho odpojit. Dudlík poznal a začal se vztekat. Navíc jsem si nikdy nezvykla na to kojení vleže, bolela mě záda. Docela vážně jsem začala uvažovat o odstavení, protože mě bolely bradavky a vůbec mi to bylo nepříjemné.
Hodně jsem zde četla diskuse o „vyřvávací“ metodě. Co budu rozepisovat, odhodlávala jsem se asi dva měsíce a jednoho dne jsem řekla dost a ustlala si v obýváku. Malý se budil, tatínek mu vždy nabídl čaj. Vlastně mi chlap říkal, že to ani nebyl tak hrozný pláč, i když já to vnímala pekelně. Prý se Šimon vždy jen rozhlédl a když zjistil, že tam nejsem, tak sebou plácl do postýlky a spal dál. Musím zdůraznit, že Jarek (můj chlap) s tím napřed vůbec nesouhlasil.
Další den jsem už spala s malým já. Jarek byl v práci. Šimonek si strašně rychle zvyknul, že spí v postýlce a já zase na to, že ne vždy se k němu zvednu, když zapláče. Prostě přehodím peřinu přes hlavu a dělám mrtvého brouka.
Teď po čtrnácti dnech je to tak, že kojím jednou za noc - kolem třetí hodiny a pak až ráno většinou o půl sedmé. Mezi tím Šimon ještě tak dvakrát zapláče. Postaví se v postýlce, brekne, plácne sebou na druhou stranu a spí dál.
Pořád ještě si myslím, že nemáme vyhráno, ale už jsem byla ve stavu, že jsem kojila osmkrát za noc, no a teď jednou. K tomu dvakrát poplakání. Prostě je to sto a jedna. Jsem vyspaná a kojení mě zase baví.
Hodně holek píše, že by své dítě vyřvat nenechalo, že je to špatné, ale myslím, že jsou to spíš majitelky spacích miminek. Nejde celou noc nespat, brzy ráno vstávat a pak být milá maminka. Já už byla psychicky fakt na dně a fyzicky taky. Kolikrát jsem myslela, že nedotlačím kočát z procházky.
To jsou moje zkušenosti, tak mi držte palce, aby jsme stav udrželi, případně odpourali i to poslední kojení.
Věra
Ahoj, taky mame podobny problem. Julie se s zeleznou pravidelnosti vzbudi v jednu a pak kazdou dalsi hodinu, ale snad na minutu presne. Ovsem ten sileny vztek co nasleduje
Nepomaha nic. Ona se totiz vzteka i kdyz ma jit spat do postylky, v kocarku nediskutuje.
Ted jsem ji utnula kojo jen na jedenkrat, ve dve rano, ale porad nevime jak ji zbavit toho hrozneho vzteku.O hladu nemuze byt rec, pit nechce, u nas v posteli se vzteka taky. Co s tim? Mate taky nekdo takoveho dablika?
Holky, jsem tu, abych vypsala nové téma a vida - už to tu řešíte.My máme 5měsíční holčičku a spí špatně od narození - někdy je to lepší, někdy je to horší.Nikdy jsme ji nenechali plakat a dokud jsme jen trochu mohli, tak jsme chovali.Asi před 3 týdny jsme to dotáhli tak daleko, že asi v průběhu 10 nocí jsme s manželem malou prakticky celou noc pronosili.Prostě jak jsme ji položili do postýlky, tak hrozný řev, ale jak jsme ji vzali na ruce, tak se smála, vykládala nebo spinkala.Manžel říkal(dokud nám ještě zbýval smysl pro humor), že má na prcce vypínač, který se jí při položení do postýlky zapne…
Nicméně jsme si zpočátku mysleli, že je to jen krátké období a že to vydržíme, protože jsme byli zá:,–(ně proti vyřvávání.Ale jak píšu po deseti téměř plně probdělých nocích, kdy jsem už začínala zvracet a doktor mi řekl, že jsou to nervy a vyčerpání,nám pediatr řekl, že malá je naprosto zdravá a je skutečně pouze rozmazlená.Nezabíralo u ní totiž vůbec nic - zpívání, hlazení, dudlík, spaní v posteli s námi, na bříšku, na boku a já nevím, co všechno jsme vyzkoušeli.Doktor nám řekl, že nezbyde nic jiného, než večer nakrmit, pomazlit, uložit a odejít.Sbírala jsem dlouho odvahu, ale už nám opravdu nic jiného nezbývalo.Přivezli jsme si aspoň starší kočár, abychom malé usnadnili alespoň usínání.Uložili večer do kočáru a chvíli houpali.Malá samozřejmě řvala, tak jsem po chvíli odešla a nechala jí.Řvala asi hodinu a půl a pak usnula.Ještě jsem zapoměla říct, že jsem byla rozhodnutá jí po třech hodinách krmit, abych vyloučila, že pláče hlady.Tu první noc se probudila ještě jednou mimo jídlo a řvala znovu hodinu a půl.Už je to 3 týdny a musím říct, že je to lepší.Nemůžu sice říct, že by se to úplně spravilo - někdy se v noci budí často a pláče, někdy jen na to krmení.Děsí mě, že je schopná řvát třeba 3 noci po sobě do úplného ochraptění.A popravdě mám nervy nadranc - rve mě srdce, když ji slyším plakat a nemůžu jít k ní, ale zároveň vím, že jít k ní a uspávat jí by byla cesta do pekla.Doufala jsem, že když už jsem sebrala veškeré zbytky psychických sil, že se to jednou provždy vyřeší, ale je vidět, že malá to na nás pořád zkouší - už je to 3 týdny.Mám skoro strach, že se nikdy nenaučí spinkat.Jsem z toho dost špatná…Evropanka.
Evropanko, neboj, nauci… Jen nesmis nikdy povolit a dat ji najist casteji nez jak sis stanovila ty tri hodiny…
Ale k vyrvani - u nas vyrvani nefungovalo ani na jednu. My to resili (teda ja to resila) tim, ze jsem s ni byla v obyvaku nekuchyni a delala jsem si svoje. Ona me pozorovala v autosedacce a usnula…
Já jsem takhle kojila skoro do 11 měsíců - když to bylo po 2 h., tak to ještě šlo, ale někdy měl období, že chtěl každou hoďku........ no děs. Na vyřvání jsem prostě neměla - a taky nevím, jak bych přežila se ani trochu v noci nevyspat. Tak jsem začala dávat hrnek s vodou, někdy ho chtěl, cucnul si a spal dál, jindy jsem nakojit musela. Pak jsem začala rozeznávat brek typu - já jsem se vzbudil a nemůžu usnout (to jsem dala napít a dudlík) a - prso nebo život (to nic jiného než kojo nezabralo). Když začal fungovat hrnek a dudlík, začala jsem ubírat vodu, aby moc nelohnil. Dneska už kojím jen v 5 ráno (to jsem nechala, neboť přez den mi už prso odmítá) a pokud se vzbudí v noci stačí dudlík. Bohužel má ale závislost na mých vlasech - když usíná, tak se mi v nich probírá.
Ahoj polarko, já mám 10měsíčního chlapečka, kterého kojím i v noci. Budí se 2krát někdy 3krát na kojení. Ale zatím mi to nevadí. Kojení si užívám (starší kluky jsem nekojila, proto taky spali celou noc). Bohužel kojené děti se v noci budí. Takže buď své děťátko odstavíš, nebo to budeš muset vydržet. Já to beru tak, že dokud budu kojit, tak se v noci nevyspím. Ono to fakt rychle uteče, děti vyrostou a budeme jen vzpomínat…Jana.
Ahoj holky,
mám doma to samé. Vyřvat jí …na to zatím nemam, ale taky celé noci nespim, houpu jí na ruce a už se nemůžu ani hnout, jak mě všechno bolí. Co kaše nebo nějaký příkrm na noc, to nefunguje? to byla doposud moje útěcha, že od půli roka začnu.
Karolina
Jano, ne vsechny kojene deti se budi. To je jen rozsireny mytus - a mozna malinko alibi pro nevyspani kojomaminek.
Mam dve hocicky - a ani jedna se mi od pul roku v noci nebudila. Ada byla kojena 21 mesicu, Pepi je kojena doted. Jo a taky neznam, ze by se mi rvaly pod tricko…
L.
Ahojky, tak já zase musím říct, že ne všechny nekojené děti spinkají celou noc. Filípkovi je už skoro 9měsíců, od 3.měsíců je na UM. Do 3.m. spinkal celou noc, pak se to pokazilo a teď jsou noci, kdy se budí JEN dvakrát na UM, a jsou noci, kdy se budí i 5× a řve a řve a řve tak dlouho,než dostane láhev s UM, nepomáhá ani dudlík, ani náruč, ani čajík, při všem se vztekne ještě víc. Je dost živé dítko, ale myslím, že hlad mít v noci už nemůže,možná jednou, ale ne dvakrát a už vůbec ne vícekrát. Na večerní papání jsme vyzkoušeli jak mléko, tak kaši, tak třeba rozmixovaný banán do mléka, nepomůže vůbec nic, ať dáme cokoliv, je to stejné. Taky já sbírám odvahu k metodě kontrolovaného pláče, právě čtu Estivilla, přečetla jsem i Prokopovou, mám pročtené snad všechny diskuse ohledně tohoto tématu na netu na všech možných serverech, ještě chci vše prokonzultovat s dětskou doktorkou a pak uvidím.
Ahojky,
já asi budu trochu za exota, neb jsem Dádu na noc odstavila až ve dvou letech a přes den kojíme dosud
. Obdobím, kdy se brouček budil po dvou hodinách, po hodině, dokonce i po 3/4hodině, jsme si prošli také, a ne jednou. Bylo to pokaždé vždy pouze období, které časem samo odeznělo. Když jsme ve dvou letech provedli to noční odstavení, během pár dnů spal brouček celou noc (a i to odstavení probíhalo tak, že dvě noci po sobě místo mě na kojení přišel k Dádovi manžel, vysvětlil, že máma není doma, protože šla za tetou, dal mu napít a spalo se
). Tolik naše zkušenosti. Je ale fakt, že Dáda byl už velký, když jsme s nočním mlékem přestali, a nedokáži si představit, jak na noční odstavení reaguje malé mimčo, příp. jak dlouho to trvá, než si zvykne, že v noci se nekojí.