Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla bych se zeptat na zkušenosti s čaji pro novorozence. Zkoušela jsem od Hipp Tummy tea a nechce mi ho pít. Je asi dost aromatický. Pak jsem zkoušela obyčejný a po tom má zas problémy s vyprazdňováním. Je třeba i nějaký na prdíky? Nechce se mi zas kupovat několik druhú a jen doufat, že to bude pít. Chtěla bych mít alespoň nějakou představu po jakých se poohlídnout.
Ahoj, tak my měli od 14ti dnů od Hippu Spokojené bříško, teď se jmenuje Nápoj s bylinkami, dělala jsem ho o něco slabší (1 vrchovatou lžičku na 150 ml), je to směs bylinek
http://www.ilekarnik.cz/…gcz3745.html
Dělá se i samotný fenyklový, ale s tím nemáme zkušenosti
http://www.ilekarnik.cz/…-cz3777.html
Ahoj, tak my dáváme už od 1.týdne Hipp fenyklový a je to mňam mňam.( taky ho dělám slabší)
Ahoj, jestli kojíš (nevím jak je to s pitím u dětí na UM) nemusíš dávat miminku žádný čaj, bohatě mu stačí mlíčko.
Amira píše:
Ahoj, jestli kojíš (nevím jak je to s pitím u dětí na UM) nemusíš dávat miminku žádný čaj, bohatě mu stačí mlíčko.
Já sice kojím, ale malej mi dost blinká a nebo se za hodinu po kojení probudí a chce ještě jíst a když bych ho dala k prsu, tak se mu to mléko zdrcne a všechno by pak stejně vyzvracel. Takže když se probudí, dám mu čaj. Jinak právě ten feniklový nám nechutná. Asi budu stejně muset nakoupit několik druhů čaje a vyzkoušet to. Kdyžtak je s prítelem budeme muset vypít ![]()
Blinkání u miminek je normální a čajem to neovlivníš, já jsem dceru kojila do tří let, plně do konce sedmého měsíce a do té doby jsem ji žádné tekutiny nedávala. Pokud měla hlad pila víc na žízeň jen chviličku ( a to byla narozena v červenci). Nešla bych do toho a pokud, tak bych miminku dala, převařenou kojeneckou vodu po lžičkách.
Anonymni píše:
Blinkání u miminek je normální a čajem to neovlivníš, já jsem dceru kojila do tří let, plně do konce sedmého měsíce a do té doby jsem ji žádné tekutiny nedávala. Pokud měla hlad pila víc na žízeň jen chviličku ( a to byla narozena v červenci). Nešla bych do toho a pokud, tak bych miminku dala, převařenou kojeneckou vodu po lžičkách.
Jenomže on je schopen vyblinkat skoro všecho co jedl a pak je jasné, žebude mít zase hlad. Hlavně se tím dost dehydruje. Začal mi kakat dost tuhá hovínka a to je u měsíčního dítěte špatně. Taky ten čaj do něj necpu pořád. Je to taková alternativa, když je nejhůř. Ale je lepší mít ho po ruce. Nedávno mi hodinu po kojení a posléze zvracení vypil 160 čaje.
Eileno, ja jen pridam nasi zkusenost…Klarka sice neblinka jako Jonas, jen obcas ji vytece nebo vyhrkne mlicko, kdyz se uz moc preji nebo ji pozde zvednu na odrihnuti, ale davam ji pit, jak si rekne a nesleduju hodinky, jestli je to po pul hodine nebo hodine a nepozorovala jsem zadne problemy se zdrcnutim stareho a noveho mlicka, na prdiky ani brisko netrpi … Tys to vypozorovala, ze caste kojeni vam skodi nebo cerpas zkusenosti z netu?
no ja nevim .. mne treba malej nekadil ve 2m i celej tejden a podle dr. to bylo ok .. zadny caje jsme nedavali ![]()
pokud ti ale vypije 160ml caje, tak si myslim, ze to neni dobre … ma proste hlad a muzete se dostat do problemu s pribiranim
nektera miminka na to blinkani vic trpi, ale cajem bych to neresila a kojila bych podle potreby miminka. ptala ses dr? treba muze mit reflux a to by se pak muselo resit zase trosku jinak.
jo .. a myslim, ze ta tuha hovinka ma prave z toho caje. jinak jestli nejsou vylozene tvrda a vykaka se sam, tak je to ok. muj syn mel to same. pokud mu vylozene dela problemy se vykadit, tak zase … resit jinak, ale ne cajem …
to je muj nazor ![]()
Ahoj,
ja bych caj nedavalo, ono i kdyz se mu v birsku pomicha mlicko s cajem taky nedela dobrotu a i z toho muze zvracet. Miminko je jeste malinkate, tak bych kojila podle jeho potreb, ja kojila nekdy i pohodine a pul az casem jsem dospely ke ctyrhodinovemu intrevalu.
ač nerada přispívám do diskuzí na téma výživa, tady mi to nedá a fakt bych se přimlouvala radši prckovi dát napít jak si řekne než mu cpát čaj. Není problém dát mu klidně co hodina, prostě když to vyzvrací, tak z čaje se přeci nenají, potřebuje do bříška zase nějaký mlíčko.
No čajík bych klidně dala, ale pokud vyblinkal jídlo, tak bych mu spíš zkusila dát najíst, jak tu bylo řečeno, u takhle malého miminka bych dávala jíst, jak si řekně, jen bych se snažila držet odstup mezi kojením, pokud tedy nezvracel, aspoň 1,5 hodiny, aby se mu nemíchalo natrávené mlíčko s novým…
Musím se Eileny zastat..... já taky dávala kojené dceři čaj cca od jednoho měsíce. Bylo to tenkrát na popud doktorky...... holka chtěla často pít, tak jsem ji často kojila a v jednom měsíci už měla nadváhu. Doktorka mi řekla, že mám dodržovat minimálně dvouhodinové intervaly kojení a když bude chtít dřív, tak ji mám „ošidit“ čajem. Dělala jsem to tak a bylo to supr, od tý doby je holka „tabulková“. Sice na tabulky nehledím, ale zkrátka je akorát a že nemá nadváhu jsem ráda. A díky tomu, že byla zvyklá pít čaj odmalinka, neměla nikdy s čajem, ani bylinkovým, problém.
Kamarádka teď má půlročního chlapečka, kojí ho jak chce on a věčně mají problémy se zvracením nestrávenýho mlíčka,,,, samozřejmě se mu čerstvé mlíko a to, co vypil třeba před necelou hodinou nespojí, tak to musí ven. V takovýchto případech je opravdu lepší ten čajík.
Eilena: kupovala jsem čaje v lékárně podle věku, od jednoho týdne miminka jsou myslím dva druhy, pak od měsíce přibývají snad další dva… ale chce to mít v tý lékárně/obchodě výběr.
Bohužel když mu dám po blinkámí najíst, tak to opět vyzvrací, ale zdrclé. Ty potíže měl ještě před tím, než jsem mu začala dávat čaj. Nemohl se vykakat a když ze sebe s brekem něco vymačkal, tak to bylo tuhé. Teď po tom čaji se to zlepšilo. Pokud všechno vyzvrací, tak mu dám najíst z prsu. Pokud jen něco, tak mu dám čaj. Konzultovala jsem o s lékařkou a ta na to zvracení nic neřílala, jen, že je to normální. No uvidím. Příští týden jdu na kontrolu, tak to s doktorkou ještě skonzultuji. Jinak na váze pořád přibírá. A to dost. Za 4 týdny nabral 1 kilo.
Endy píše:
Eileno, ja jen pridam nasi zkusenost…Klarka sice neblinka jako Jonas, jen obcas ji vytece nebo vyhrkne mlicko, kdyz se uz moc preji nebo ji pozde zvednu na odrihnuti, ale davam ji pit, jak si rekne a nesleduju hodinky, jestli je to po pul hodine nebo hodine a nepozorovala jsem zadne problemy se zdrcnutim stareho a noveho mlicka, na prdiky ani brisko netrpi … Tys to vypozorovala, ze caste kojeni vam skodi nebo cerpas zkusenosti z netu?
Ahoj Endy, to jsem sama vypozorovala. Ono každé mimčo je jiné. Prostě mému Jonáškovi časté kojení nesvědčí. Sám si říká po 4 hodinách. Hlavně když má prdíky, tak jak tlačí, tak u toho dost blinká. Sice mu dávám kapky na prdíky, ale né vždy fungují. Prostě je to dost aspektů pohromadě.