Motorika 9ti měsíčního miminka

109
4.4.08 11:47

Motorika 9ti měsíčního miminka

Ahoj maminky,
mám dotaz týkající se lezení či nelezení 9ti měsíčního prcka. Snažím se vyvarovat všech různých srovnávání mimin, na to už jsem docela stará a se dvěma dětmi snad trochu zkušenější. Přesto mě trošičku zamrzí, když různé zasloužilé matky začnou s tím, že ten jejich už leze rychlostí blesku, stojí a dokonce začíná chodit. Tak pokrčím rameny a odvětím, že toto dítě prostě ještě neleze, načež uslyším odověď: „Jééžiš, tak to on bude nějakej asi moc klidnej.“ :D
A tak mi to stejně nedá a ptám se, kdy začaly lézt vaši caparti a pokud vůbec ne a rovnou se postavili, nemělo to vliv na pozdější motoriku? Třeba vstávání ze sedu, nerovná záda atd. Vyrůstám mezi samými rehabiliťáky a vím, že aspoň náznak lezení je pro posílení zádových svalů docela důležitý. Nemám v tomto žádnou zkušenost, páč dcera se v 9ti měs. rozlezla a od té době vlastně pořád běží :? Sranda je, že manžel si mě dobírá, že holka bude sportovec po něm a kluk si bude číst básničky po mě :D

Díky M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5139
4.4.08 11:58

No my jsme se začali plazit v 7 měsících a v 8 měsících lozit ale zase sedět jsme seděli jenom na nohách a normálně bez opření sedět to bylo až tak v 9 měsíci :wink:

Každý je jiný.Když ti někdo řekne že bude asi klidnější tak jim řekni aspoň mám klid a nemusím se bát kam mi vleze :D

Ale popravdě řečeno taky mi to nedá a srovnávám :oops:

My jsme byli s manželem takový že jé to bude bomba až poleze, až lezla tak to bude super až bude sama chodit.A ted??Ted si říkáme to bylo tak parádní když jenom ležela :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5255
4.4.08 12:00

Ahoj,tak malý začal lozit kolem 9.měsíce ze dne na den,bez jakéhokoliv předcházejícího nácviku,chodit začal v necelých 13.měsících.Opravdu si myslím,že máte ještě čas a nebude to mít žádné „vedlejší účinky“!Toť můj názor :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4554
4.4.08 12:20

Taky si myslím,že máte ještě čas.Ondra se do deseti měsíců jenom plazil,pak si stoupnul a pak teprve začal lézt.A sednul si taky až když začal lézt.Motoriku má dobrou a záda taky. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3492
4.4.08 12:21

Ahoj,
malý začal lézt ve 12 měsících taky jsem tehdy srovnávala protože jsme byli v pohybu daleko za ostatníma. Chodit začal v 17 měsících, ale všechno dohnal :) je v pohodě a třeba mluví daleko lépe než mnoho jeho vrstevníků tak třeba taky budete spíš na mluvení než na sport :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
792
4.4.08 12:22

Ahoj, tak malá začala regulérně lozit až tak v deseti měsících - do té doby seděla, houpala se na kolínkách… byla extrémně klidná…prostě ji bavilo prohlížet si ty básničky.-))
Chodit začíná teprve teď - zatím sama přejde max obývák - jinak za ruku.
Podle mě - je tabulkové srovnávání - právě dobré jen k vynervování maminy.
Zatím máte určitě čas :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
4.4.08 12:42

Ahoj Maaco,
tak mi jsme přesně ten případ, kdy malá v osmi měsících sedí v pohodě, leze jako tryskomyš a pochoduje kolem nábytku. Nevynechala žádnou etapu, ale je nějaká zrychlená. Kamarádka má o dva měsíce staršího chlapečka a ten je pořád jen ležící a otáčecí - jinak nic.

A jak to mezi námi funguje? Já závidím kamarádce klidného a hodňoučkého chlapečka, za kterým nemusí každou minutu někam běhat a ona závidí mě šikovnou holčičku, která se sama dostane kam potřebuje :? :wink:

Hold je každé dítě jiné a má svůj rytmus. Ale to porovnávání a neporovnávání znám taky, i když si vždycky říkám, že nemám porovnávat, tak ve mě vždycky hlodá nějaký červík. Například zoubek jsme měli první až v sedmi měsících a já pořád srovnávala, že ostatní dětičky už je dávno mají :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7366
4.4.08 12:42

Ahoj, jk já ti rozumím:)

Tobík se pořád jen plazil a plazil. Lezení nic. Začal až docela pozdě, ale nevím v kolika. Dost mě tenkrát mrzelo, když mi nějaká zasloužilá matka ukazovala, jak mu pod břicho podstrčit plínku a nadzvedávat, aby lezl. Nebo když se ho to snažila učit. A nakonec, když si s ním hrála, a on byl hrozně nadšenej, a ona na mě: „Hraješ si s ním doma někdy?“ - asi že se tvářil tak nadšeně, že vypadal, že je první, kdo si s ním hraje. TO mě tenkrát úplně sebralo.

No a chodit začal před pár dny. To víš, že ty řeči mrzí. Taky mi říkali - to on asi nebude moc odvážný, co? Ono se to řekne, kašli na ně, ale mrzí to, myslím, že každou mámu to zamrzí.
TObík třebas ty věci dělá všechny později, ale zato pak už docela pořádně, takže skoro vůbec nepadá, ikdyž chodí sám jen pár dní.

Tak na nně kašli, někde jsem slyšela, že dítě se má nějak pohybovat, a jestli je to lezení, plazení, kutálení, to už je jedno.

Jé, sem se tu vypovídala :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
4.4.08 13:31

Ahoj, náš prcek do 9 měsíce jenom ležel na zádech, sem tam se překulil a pak naráz během týdne lezl po čtyřech, seděl a stoupnul si. Žádné plazení. Až chudák z toho fofru měl horečku. Taky už jsem z toho byla kolikrát špatná tak jsem si vždycky říkala, že do 18ti přece na zádech ležet nebude… :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1493
4.4.08 13:32

Můj syn začal lézt v 10,5 měsících, ve stejnou dobu se i poprvé postavil (s oporou) a sám po:,–(il - to vše zvládl během jednoho týdne. Do té doby jen skákal po břiše. Chodila jsem s ním dřív na rehabilitaci a tam mi říkali, že to lezení, sezení a stání by mělo proběhnout kolem toho 10. měsíce - u někoho dřív, u někoho dýl. Jinak sám se postavil ve volném prostoru asi v 12 měsících a v 13 měsících už sám chodil.

Rozhodně se to musí dítě naučit samo, až na to bude mít připravená záda. U vás je to zatím v pohodě, ještě máte dost času. Může se to naučit ze dne na den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6149
4.4.08 15:09

Tak jsem musela vytáhnout zápisky, to je hrozný, jak člověk rychle zapomíná :-) Matýsek si sedl sám v 6. měsících, po čtyřech začal po sedmém měsíci, v devíti si stoupl a začal chodit kolem nábytku, v jedenácti už chodil sám a dneska už skoro vůbec neleze :wink: :lol: A někdy si taky říkám jaká to byla pohoda, když jenom hajal :wink: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1466
4.4.08 15:35

Terka si sedla i začala lézt v 11. měsících. Chodí od 15-ti měsíců. Taky jsme byly o hodně pozadu za ostatními.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
4.4.08 20:30

Adam byl na kolínkách v pěti a půl měsících, v šesti a půl lezl, v sedmi se postavil, v sedmi a půl obcházel nábytek a seděl, v deseti a čtvrt začal chodit.
U kamarádky holčičky vše o měsíc dřív a chůze od osmi a čtvrt měsíce.
A u další kamarádky u kluka vše později, taky cca o měsíc (možná měsíc a půl).
Každé dítě je jiné, ale taky porovnávám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1160
4.4.08 21:39

Ahoj,
moj synovec zacal liezt v siedmych mesiacoch, v osmych sa staval na nohy a obiehal okolo nabytku, v deviatich uz chodil za ruky a v desiatich chodi uz sam.

Moj jakubko bude mat 5 mesiacov a este sa ani neotaca. Ale strasne sa dviha do sedu, len sediet a sediet,lezat ani bohovi a uz dokaze sediet aj sam aj ked sa este sam nedvihne. Viem ze to nie je spravne, tak ho davam sediet len tak pasivne na chvilku, pripadne pololezmo.

Moja neter ma sedem mesiacov a samostatne sedi aj si vie sama :,-(nut aj sa otaca ako vrtula, ale este nelezie, neplazi sa.

A ja osobne som uz v osmych mesiacoch zacinala chodit za ruky. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
4.4.08 21:46

Nedělej si starosti - Ela má zítra osm měsíců a ještě se nepřevrací :D Teda umí to, ale nedělá - tuhle svoji dovednost předvádí jen v postýlce, když se v šest ráno převrátí aby se jí líp vřískalo na maminku, že je čas dát mlíko.

Starší dračice byly to samý, do osmi měsíců jen ležely jak pecky - a přesto do roka chodily…

L.

PS: Dr. dneska konstatovala, že je šikovná, že svaly má pevný a motoriku správnou - jen prostě nemá potřebu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie