Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
potřebuji poradit. Předem se omlouvám, jestli už někde podobné téma je, já ho nenašla.
Dnes jsem byla na UTZ. Doktor změřil plod a naměřil 5+4tt. Zároveň ale zaznamenal srdeční akci. Byla bych úplně v klidu, že se mi zkrátka posunula ovulace. Jenže já měla první test pozitivní už 24.7.
Byla tam jen slaboučká, téměř neviditelná čárečka, byl to Clearblue.
Tohle celé ale nejde dohromady. Poslední MS 25.6., cyklus 35 dnů a test pozitivní už 24.7. a doktor říká, že 5+4tt. Podle MS bych měla být dnes 7+0tt. Na UTZ viděl plodové vejce. Máte někdo zkušenost, že by byl UTZ tak nepřesný? Nebo se plod opravdu nevyvíjí? Ale zase je tam srdeční akce…
Prosím, kdo zažil něco podobného a má teď už větší bříško nebo prcka už doma, napište. Jsem hodně vyplašená, úplně mi to zkazilo radost z potvrzeného těhotenství.
(Za 14 dnů jdu na UTZ zase, aby se zjistilo, jestli roste)
ja mela kluka takhle o dva tydny mensiho. Celolu dobu. Dneska mu je pet a ten dvoutydenni prenatarni rozdil dohnal
![]()
KarolQ , díky
To je to, co potřebuji slyšet. Jsem z toho celý den přešlá mrazem, což mimču určitě nesvědčí, tak to teď už nemusím vidět tak černě. ![]()
Ahoj,
já měla snad úplně to samé, co píšeš ty. Těhotenský test pozitivní velmi brzy, na utz jsem šla dle MS 6+5, ale dle dr. a UTZ max 5+2, srdeční akci ještě žádnou neviděl. Byla jsem z toho hotová, protože jsem měla těh. test pozitivní velmi brzo, takže jsem se bála zamlklého těhotenství.
Pozval mě znova za 14 dní a nejen, že to miminko všechno dohnalo, dokonce bylo o týden ještě větší.
Sice to nechápu, ale bylo to tak. Teď mám 14 dní do termínu porodu. ![]()
Takže neházej flintu do obilí, držím moc moc palce, ať to dopadne dobře a ty máš na jaře mimčo v náručí. ![]()
Ahoj,
já když jsem šla poprvé k dr. na potvrzení těhu, byla jsem podle MS 7-8tt. Doktor na utz ale říkal, že se mu těhu zdá o 2 týdny mladší. Srdíčko už bylo vidět a krásně bilo. Pak mi dr. řekl, že si mě pozve ve 12tt, změříme malýho a podle toho upravíme termín porodu. Ve 12 tt nebylo už co upravovat, neb těhu odpovídalo přesně. Hodně štěstí.
Já měla všechny tři holky o dva týdny mladší než podle poslední MS a navíc byly všechny přenášené… Pokud máš potvrzenou srdeční akci buď v klidu… Co ty víš, třeba tam byla zvýšená hladina HCG z jiného důvodu - a pokud je ten test hodně citlivý…
Prostě se neboj, ju? Strach ti stejně nijak nepomůže.
L.
Skoro se mi zdá divný,že by v 5+4 už viděl srdeční akci,většinou jsem slyšela,že to bývá až 6-7tt.Myslím,že si psala,že ti dělal břišní ultrazvuk. Podle mě nebyl ten UZ úplně nejpřesnější,a jsem přesvědčená,že miminko je starší a hlavně že je úplně v pořádku! Neboj ![]()
Lenkae , dík.
Anonymní , já se právě utěšuju tím srdíčkem, že tam bylo. V tvé situaci bych byla ještě víc vyděšená.
Lesino , díky. To, že byl test pozitivní z jiného důvodu mě též napadlo. Zapomněla jsem napsat, že mi tam pan doktor našel i poměrně velkou cystu. Pokud to, co hlásil sestře byly milimetry (myslím 34×něco), tak je to dost. Ale říkal, že by měla za čas zmizet. Třeba tam byla ještě nějaká a zrovna praskla? To by byl fakt pech, takhle mě nachytat.
Befano , dělal mi břišní, k vaginálnímu vůbec nemá přístup. Nejdřív mu vyšlo 5+2tt, pak s tím po chvíli zakroutil, zaryl mi to do močáku a měřil znovu. 5+4tt. Takže to jsou okolnosti, kterými se utěšuji.
Všem moc, moc díky, po tom vyšetření to byla fakt studená sprcha a teď se cítím trochu lépe. A hlavně jsem si pořádně prohlížela foto z UTZ a ten váček, o kterém jsem myslela, že je váček, má tvar embryjka. Poznala jsem, kde je hlava a kulatá zádíčka, prostě puleček ![]()
Ahoj,
chci tě taky uklidnit. Hlavně že je vidět srdíčko, jelikož ten utz může být dost nepřesný, tak je možné, že při příští kontrole naměří dr. zase něco jiného.
Čekám dvojčátka a termín mi upravovali postupně čtyřikrát až do 12.tt, nejdříve to vypadalo na týdenní rozdíl, za deset dní už to vypadalo že jsou mladší od dva týdny, což jsem zrovna tvrdila dr. že je nesmysl, protože bych měla pozitivní test asi dva dny po oplodnění, pak dr. usoudila že nechá rozdíl konečných devět dní a v Gennetu při utz naměřili že jsou mladší cca o ten týden.
Přeji pohodové těhotenství.
ahoj, já mám stejný problém…
Už jsem jednou potratila v 17tt a teď sem znova těhotná…Začala sem špinit a v nemocnici si mě kvůli předchozí zkušenosti nechali, vzali mi krev na HCG a poslali na ultrazvuk. HCg sem měla prý 25 000 (nevím co to znamená), ale na ultrazvuku nebylo skoro nic vidět, ani srdeční akce a to jsem podle menstruace byla 7+0, nezdálo se jim to v porovnání s HCg.
Po týdnu mi vzali krev znova (HCg se stále obrovsky zvedalo) a na ultrazvuku se objevilo srdíčko, podle menstruace sem však byla 8+5 a plod odpovídal 6+2.
Teď čekám na příští týden na ultrazvuk a budu doufat, že miminko roste a vyvíjí se!!!
Nezbývá mi než doufat, že jsem otěhotněla díky své hodně nepravidelné menstruaci o 14 dní déle…
Pellullinko, když se na dalším utz objevilo srdíčko, tak je to v pohodě. Asi byla později ovu a třeba se tam někde embryjko flákalo po cestě, četla jsem, že od okamžiku splynutí vajíčka a spermie, a zahnízdění embrya může uplynout až deset dní. Přidej si k tomu mírné nepřesnosti ultrazvuku a jsi za vodou. Určitě vše dobře dopadne.
Já se teď snažím nad tím moc nedumat, srdíčko bylo, to je hlavní. Chtěla jsem se objednat na 3D, že by to tam mohlo být měřitelné přesněji, ale tam mi řekli, že je to pouze podívaná pro rodiče a není tam žádná diagnostická funkce ![]()
Zkrátka musím vydržet do toho třetího září, pak se uvidí. Jinak mám spoustu těhotenských příznaků, které se stupňují, tak předpokládám, že mimi pilně roste, aby už neděsilo mamku ![]()
Například záchvaty hladu, kdy je mi úplně hlady na omdlení (mimi roste a potřebuje energii), nevolnosti (stoupá hcg), bolest celých prsou, nejen bradavek(stoupají hormony), zkrátka na vše si teď hledám logické vysvětlení, abych se od toho čekání trochu oprostila. Ale 3.9. ve 13:00 sedím v čekárně a budu se kroutit jak žížala, jak se mi bude chtít čůrat, na to můžete v:,–(it boty ![]()
čičinka píše:
Chtěla jsem se objednat na 3D, že by to tam mohlo být měřitelné přesněji, ale tam mi řekli, že je to pouze podívaná pro rodiče a není tam žádná diagnostická funkce
Čičinko, presne toto nám povedali aj v Gennete, kde sme boli prednedávnom na veľký UTZ. Klasický 2D má skutočne lepšiu diagnostickú funkciu.
Inak (aj pre Pellullinku), to, že tam je srdiečko, je hlavné. Ja som bola na tom rovnako, 29 deň cyklu pozitívny test, UTZ v 7tt, ale na rozdiel od vás som síce mala plodový vak o 2 týždne menší alebez viditeľného žĺtkového vaku (či ako sa to volá) a bez srdiečka… bol to nakoniec zamlklý potrat…
A tiež som v podstate nemala žiadne tehotenské príznaky, ako nevoľnosti, napatie v prsiach… asi nízka hladina HCG.
Ak máte srdiečko, buďte v pohode! ![]()
Gabika
Nejpřesnější ultrazvuk je ve 12-13týdnu, a nebo mohlo dojít k pozdějšímu oplodnění…;-)
Jenže pro mě to že je srdíčko bohužel není žádná útěcha…při prvním těhotenství miminku taky začalo tlouct srdíčko a na začátku 17tt najednou přestalo…
A i předtím mi doktor pořád opakoval, že plod je menší, že skoro neroste atd., z toho mám největší strach, že opět neporoste…
Pellullinka píše:
Jenže pro mě to že je srdíčko bohužel není žádná útěcha…při prvním těhotenství miminku taky začalo tlouct srdíčko a na začátku 17tt najednou přestalo…
A i předtím mi doktor pořád opakoval, že plod je menší, že skoro neroste atd., z toho mám největší strach, že opět neporoste…
Pellullinko, to muselo byť hrozné! Možno to teraz pre teba nie je najlepšia útecha, ale momentálne si skutočne nemá zmysel robiť starosti…
Mysli pozitívne! (Aj keď viem, že je to ťažké, mne teraz tiež trochu hrozia komplikácia a myslím na to stále… hoc mi aj tak nezostáva nič iné, iba čakať do ďalšej poradne…) Ver, že tarz to bude dobré! Kedy máš najbližšiu poradňu? Má Dr. v ambulancii UTZ?
Gabika