Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcerka (4r) prodělala ve čtvrtek odstranění nosní mandle v celkové anestezii. Po zákroku moc nekrvácela, pouze chvíli smrkala krev, ale žádné velké množství, nezvracela. V den zákroku večer byla propuštěna domů. Od provedená operace je dcerka plačtivá a stěžuje si na bolesti v krku, které nedokáže blíže popsat. Máme z ní pocit, že přicházejí nárazově. Hodinu vypadá, že je bez obtíží a pak se z ničeho nic rozpláče, že nemůže polykat a bolí ji v krku. Před operací krásně mluvila, jasně vyslovovala všechna písmena. Nyní jí není skoro rozumět, některé hlásky „polyká“ a huhňá. Jsme z toho dost rozčarovaní a nevíme, jak jí pomoci, popř. zda to máme nějak řešit. Na kontrolu má jít za týden po operaci. Odstranění nosní mandle podstoupila vzhledem k velmi časté nemocnosti a poměrně těžkým a zdlouhavým průběhům každého onemocnění, jinak ale důvody nebyly (nehuhňala, nechrápala, nedýchala pusou). Máte někdo podobnou zkušenost s takovýmto průběhem rekonvalescence? Může to být důsledek provedené intubace při celkové anestezii? Měli jsme informace, že po operaci krk děti nebolí a jedinou komplikací bývá vyrovnání se s narkózou… Budu vděčná a předem děkuji za jakýkoli příspěvek.
Ahojky Jumo ,
Marťa byl na odstranění nosní mandle před rokem, na bolení v krku si nestěžoval a mluvil normálně už pár hodin po zákroku. Jen teda musel hodně pít. Asi bych raději zavolala do nemocnice a poptala se na to, ono je týden docela dlouhá doba pro tak malé dítě ![]()
Ahojky, my jsme byli v lednu a naštěstí bez problémů, Eli měla chuť k jídlu, hned co se probrala z narkózy a nic ji nebolelo, ale při propouštění, nám dr. říkal, že je to vlastně zákrok, který se dělá přes krk, takže to může být bolestivé. Kladl nám na srdce, hodně a často pít-chladnější, jíst kašovitou stravu, žádné sušenky, rohlíky apod. protože ty dráždí. Jídlo zapíjet, může se i chladit nanukama (divila jsem se, že u nosních, ale prý jo-to se Eli moc líbilo). A takto pokračovat týden, do kontroly, no my protože Eli problémy neměla jsme to už po 4 dni nedodržovali. A
Ahoj,
my jsme byli na odstranění nosní mandle před rokem a bohužel jsme měli podobnou zkušenost. Po odstranění byl celkem v pořádku, pil a jedl spíš měkčí a kašovitou stravu, ale myslím že tak čtvrtej den přestal pít a začal si stěžovat na bolesti v krku a tím jak vůbec nepil, tak se mu povlekl jazyk a měl v krku zánět, takže nám na pohotovosti museli dát antibiotika a až po nich se to zlepšilo.
Myslím, že to pití je hodně důležitý a možná jsme měli dávat něco proti bolesti, protože prý to polykání po operaci může být trochu bolestivý. Ještě se doporučuje i u nosních mandlí dávat něco studenýho aby splaskl otok, což jsme taky nedávali aby se nenachladil
.
Každopádně i přes tuto komplikaci se jeho stav hodně zlepšil a i když třeba chytne rýmu, tak průběh je o 100% lepší než byl před operací.
Ať to máte brzo v pořádku
Petra
Nemám vlastní zkušenost, ale dcera o d mého bráchy byl před rokem na tomto zákroku, nevím jestli měla nějaké bolesti, ale změnil se jí hlas. Mluvila dost zvláštně. Časem se to upravilo samo.
Dobrý den,mi jsme byli s dcerou 3roky a 5měsíců na operaci nosní mandle ve středu.Po narkoze byla dcera dosti plačtivá.Když se probrala,tekla jí z nosu krev,ale nic strašného,jen malinko.Potom to pro ní bylo dosti bolestivé a nechtěla mi 2dny nic sníst ani pít.Když nás druhý den po operaci pustili domů,tak začala jíst přesnídávky,ty jí moc chutnali.Jinak po operaci 1×zvracela,ale to byl prý důsledek toho,že se při zákroku,který byl veden v celkové anestezii napolykala více krve a poté jí v noci vyzvracela.Ale nebylo to nic strašného,spíše se potřebovala vyčistit.
Dcera nám po operaci ale 3dny strašně huhňala,byla dost zahleněná,tak jsme dávali hodně pít,nesmí se minerálky,na to pozor,vyvolává to zvracení…po tom když pila více,se to během pár dnů upravilo a te´d mluví normálně.Ale jak před tím huhňala,tak jí nebylo rozumět nic…
Te´d řešíme problém,protože dcera hned po operaci chytla hrozný dráždivý kašel a budem s ní muset k lékaři.myslím,že chytla něco v nemocnici,ale uvidíme.
Spíš mám strach z toho,aby nám to po tak krátké době nezačlo krvácet.
pessi.
My jsme byli na tomto zákroku minulý pátek, teď je to tedy třetí den. Syn také trochu huhňá, ale jinak celou operaci zvládl bez problémů. Jediné, co nám stále trvá jsou mírně zvýšené teploty v rozmezí 37,2-37,5, včera dokonce v jednu chvíli měl i 38. Máte s tím někdo zkušenosti? Upozorňovali nás, že to po operaci může být, ale zapomněli sdělit, jak dlouho to potrvá. Zdá se vám to v pořádku, nebo máme raději kontaktovat lékaře? Na kontrolu jdeme až v pátek. Děkuji za odpověd
ahoj.já jsem Soňa…je mi teprve 13 let, ale do měsíce jdu trhat nosní mandli, jak mi to paní doktorku řekla. Mám ji prý zvěčenů, a zčervenalů, ale jak jsem si četla váš článek, tak mám z teho husí kůži. Měla jsem zánět dutin a bolelo mě ucho, tak si mě nechali v nemocnici. Tak před týdenm jsem šla na kontrolu a zjistili to o té mandli. Zeptala jsem se rodičů, a taťka mi řekl, že si mám přečíst články na internetu, že do moc newí o nosních mandlí. Bojím se, že budu mít problémy jako vaše dcera.. Moc by mě naštvalo, že bych huhňala, protože mě baví zpívat, a tím bych si mohla poškodit i hlas..prosím poraďte mi, jestli tam mám jít, protože po tém textu,co jste napsali, tak moc nadšená nejsem… ![]()
Sonulinko určitě jdi my byli minulý týdena vše proběhlo v pořádku, neboj se vše dopadne dobře
Chci se zeptat,když byla dcera po operaci zahleněná,měla v době operace rýmu?Máme jít zítra na nosní mandle a dcera dostala rýmu kterou má prakticky pořád a mám obavy že mi ji nevezmou.
Musíš vydržet do zítřka a uvidíte, jak bude dcerka vypadat. Musí to ale posoudit lékař. Rýma, popř. zahlenění, může zaprvé komplikovat narkózu, dýchací cesty by měly být max. průchodné, a zadruhé by dítě nemělo bezprostředně po operaci smrkat/zvracet, aby se nezvyšovalo riziko krvácení. Bude tedy záležet na typu rýmy a průchodnosti (otoku) dýchacích cest, což fakt posoudí nejlépe lékař. Máme teď čerstvě po odstranění nosní mandle u syna a na pokoji s námi byl chlapeček, který rýmu měl a operovali, ale rýma mu teprve začínala, tzn. byla to taková ta první „mokrá“. Možná je na rýmu upozorni hned na úvod, protože u nás probíhala příjmová kontrola lékařem až v průběhu dne, kdy jsme byli přijati.
Držím palce, ať to zvládnete.
Rýma ji začala teprve dnes a zatím smrká dobře,v papírech do nemocnice to máme i uvedeno že má opakovaně rýmu tak jsem zvědavá.A děkuji za vaší odpověd.
Chci se zeptat, která nemocnice je dobrá, protože chceme dceři dát odstranit nosní mandle /máme z toho strach/, poslali nás do Kladna, ale slyšela jsem, že je to strašná nemocnice.
Zdravím!
Dnes jsem bylas dcerou (9/2009) na nosním. Co chodí do školky mluví přes nos, opakované a zdlouhavé rýmy. Dýchá pusou, chrápe, hůře mluví. Doporučeno odstranění mandle! Mám dilema mezi výběrem nemocnice. Buď Břeclav i s pobytem s ní v nemocnici nebo do Brna a mám za to, že ten den pouští domů. Nejraději bych v den operace si odvezla domů a nechytnout něco v nemocnici nebo zůstat s ní v nemocnici, kdyby náhodou byly komplikace, jen tam doufám nic nechytne!! Tak nevím
. Děkuji. I.
V Brně opravdu dělají zákrok na oddělení jednodenní chirurgie. To znamená ráno v 7hod nástup a domů pouští kolem 18hod. Já tam byla se synem před 3 měsíci a celkově jsem byla spokojená.