Jak na zánět v uchu - čištění ????

472
30.10.08 19:46

Jak na zánět v uchu - čištění ????

Prosím poraď te mi, kdo máte zkušenosti…
Včera si malá začala ztěžovat na bolení ouška až z toho brečela. Tak jsem jí dávala teplé obklady na ucho (podle moudré knihy), dala jsem jí brufen a skoro hned jak jí brufen zabral, tak usnula. Do rána v pohodě a ráno jsem si všimla, že jí z ucha něco vyteklo. Jinak ouško už jí nebolelo. Jenže mi to nedalo a pro jistotu, abych něco nezanedbala jsme se vydaly přímo na ORL, kde Dr. malé ouško vyčistila nějakou vatičkou s mrtvou vodou - nacpala jí to na 10 min do ucha (to teda malá plakala, asi ji to štípalo), nakonec dobrý, jenže pak jak jí to vyndávala, tak tu vatičku chytla do pinzety a tak s tím rychle trhla, že se ani nedivím, jak sebou malá cukla a křečovitě se snažila nám všem vytrhnout a spustila v hrozný pláč. To i na mě bylo silný kafe, tak že jsem spustila i já. (Nevím jestli je to tím mým jiným stavem, že jsem tak nějak přecitlivělá, ale bylo mi malé tak strašně líto, tak jsem se tam prostě rozeřvala jak malý děcko). Zdálo se mi toto takové necitlivé a pak jak jsme odsud odešly tak jsem začala přemýšlet, zda tato návštěva vůbec byla nutná. Už na začátku roku jsme s ouškem byly, když jí je pichali - to sice brečela, ale řekla bych, že to nesnášela tak hrozně jako toto čištění.
Proto bych se vás chtěla zeptat, zda někdo máte zkušenosti s tím, když ouško samo praskne - vyteče (někdo mi říkal že díky těm teplým obkladům), a co by se tedy stalo, kdybychom na to čištění vůbec nešly? A je třeba nějaké očkování, kterým se dá těmto zánětům předejít a popř. funguje?
Ptala jsem se jí, jak tomu můžeme předcházet, aby se jí to do toho ucha neusazovalo, ale nic mi neřekla. Prý smrkáme pečlivě, kapeme pečlivě, ale že to tak prostě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3492
30.10.08 20:20

Náš Adámek měl ve dvou letech taky zánět středního ucha. Držel se za ucho a pořád brečel jeli jsme s ním na pohotovost ne na orl na normální dětskou a dr. mu dala antibiotika. Hned po první dávce mu to asi prasklo a všechno vyteklo pak už ho to nebolelo naše dr. nás poslala pro kontrolu na ušní, ale tam nám dr. řekla, že už je to v pořádku a nic mu nečistila.

Přeju malé brzké uzdravení a vůbec se ti nedivím že jsi brečela s ní :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
30.10.08 21:53

Ahoj,
my máme (bohužel) bohaté zkušenosti s pícháním uší i se samovolným prasknutím. Já osobně i obě děti. Mě jako malé několikrát samo prasklo ucho, na čištění jsem pak snad nikdy nebyla (vždy se to stalo v noci), slyším snad normálně. Dětem většinou píchla Dr., při následném čištění (druhý nebo třetí den, když jim z toho pořád hodně teklo) moc neplakaly, spíš se bály. Ale vždy jsem jim to měla čistit borovou vodou - stříkačkou jsem jim tam trošku stříkla, nechala vytéct, případně smotanou gázou jsem se pokusila vysát i vevnitř, ale nijak násilím to tam strkat, jen jak to šlo. Stejně tak jim to čistila i Dr.
Děti mám už podstatně větší, smrkat umí, ale stejně to občas zánětem skončí. Michalka má vyndanou nosní mandli, to se pak rýmy hodně omezily, ale úplně stejně ne.
To očkování co máš na mysli bude asi pneumokok, má údajně význam do určitého věku, možná by tam dcerka ještě spadala. To se ale poraď třeba se svou dětskou Dr. pokud jí důvěřuješ víc než ORL.
Bolavá ouška by měla být jednou pro vždy zrušena!!!!!
 Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
30.10.08 22:46

Pett1 - ja jsem proti antibiotikum (tedy ne zas uplne, ale beru je vzdy jako absolutne posledni variantu, kdyz nic jineho nezabira).

Na zanety v ousku jsou naprosto skvele tyto kapky, ktere si sama muzes doma vyrobit:

Tea Tree Oil - cca 8 kapek
smichame s 1 lzici olivoveho oleje

Kapeme do ouska 3krat denne. Staci 1-2 kapky (nejlepe trosku teple, ale nemusi byt).

Nasi male to pred pul rokem pomohlo, prestoze dr.napsal automaticky antibiotika. Je to i vynikajici jako prevence pro ty, kteri na zanety v uchu trpi.

Hodne stesti a at je mala brzy fit.
Jana.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
30.10.08 22:49

A jeste dodam, ze to neni muj vymysl - doporucuji to na spouste internetovych strankach (my zijeme v zahranici, ale verim, ze i v CR by se to naslo).
To jen, aby ses ji to nebala dat.. :-)
 Jana.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
31.10.08 00:01

Ahoj, já nevím, my asi máme mírný zánět středního ucha, ale moje děti vždy dostanou kapky Otobacid a 5× denně mají po 2 kapkách kapat. Pravda já jedu k dr hned, jakmile si začnou stěžovat / pokaždé kolem půlnoci/ :-) a možná to tím i podchytíme. Také je lepší nechat to píchnout, než prasknout, protože to prá pak lépe sroste bez jizev.

• Citovat
  • Upravit
879
31.10.08 14:09

Otobacid je podle naší dr. jen proti bolesti.

Jinak naše zkušenosti: (Jsem ve zdravotnictví úplný laik, ale holky obě na uši dost trpěly a snažila jsem se dr., se kterými jsme přišli do styku, zpovídat):

Prevence - při rýmě hodně smrkat nebo odsávat, spát s hodně podloženou hlavou nebo polohovanou postelí, kapat nosní kapky nebo spreje dle věku a návodu, možno podpořit Vincentkou ve spreji nebo obdobnými přípravky. Já používám s úspěchem (asi záleží na více faktorech a náchylnosti dítěte) babský recept - vatu namočenou ve Francovce nebo čemkoliv silně lihovatém do uší. Při prvním náznaku bolesti chladit studeným měkkým tvarohem v sáčku za uchem, ležet na druhém uchu. Studené tlumí zánět, v lehčím případě ho může úplně zažehnat, teplé podporuje "zrání "a urychlí případné samovolné prasknutí.
Analgetika - na bolest samozřejmě ano, ale vést v patrnosti, že zkreslí průběh onemocnění - jak psala zakladatelka - holčička po Brufenu usnula a probudila se s prasklým ouškem. Bez Brufenu by plakala tak dlouho, dokud by ucho neprasklo nebo se nejelo na píchnutí. Já bych dávala, když se odhodláme jet na ušní, kde hrozí případné píchání - v té době pak bude dítě už zřejmě pod vlivem léku a bude všechno méně bolestivé. Mně ucho naštěstí nikdy nepíchali, ale podle toho, co říkají i dospělí s touto zkušeností, bolí to většinou opravdu hodně a ještě to asi 1/2 - 1 h doznívá.

Píchání nebo samovolné prasknutí - oboje má své přívržence vyzbrojené rozumně vypadajícími argumenty - dr. jsou většinou pro první s tím, že poškození bubínku je menší, přičemž je fakt, že se většinou pro dítě jedná o dost drastický zážitek. Protistrana tvrdí, že samovolné prasknutí jako přirozená rána se paradoxně hojí lépe. Je pravda, že jsem se setkala s poškozením bubínku při píchání, kdy ho doktorka „trhla“.

Čištění, vyplachování - hodně záleží na věku, síle a charakteru zánětu. Někdy je asi nutné vyplachování a odsávání u dr (drastické zážitky). U nekomplikovaného průběhu by se mohlo obejít úplně bez čištění nebo se vyplachuje bórovou vodou nebo kysličníkem. Kysličník má své zastánce (pěnivá reakce lépe uvolní a vyplaví zaschlý hnis) i odpůrce (argumenty nevím, ale někde jsem četla nějaký razantní protinázor). Někdy dítě to šumění v uchu špatně snáší. Vyplachovací médium je potřeba zahřát na tělesnou teplotu (třeba v podpaží), jinak je to dost nepříjemné kvůli pocitu studené tekutiny uvnitř hlavy. Alespoň 1-2 výplachy i v lehkých případech jsou vhodné, aby zbytky hnisu nezůstávaly ve středoušní dutině a nepůsobily komplikace, které se časem musí řešit ušními kroužky apod.

Antibiotika - nasazují se prakticky vždy ležícím kojencům, jinak by se měly používat při podezření na komplikovanější průběh (horečky, silný výtok hnisu…). Zcela osobní názor - 2 dny vyčkání, pokud se nejedná o silné horečky apod. by nebyly špatné, ale opravdu by to měla posoudit dr. a řada z nich bohužel píše ATB automaticky na všechno často zcela zbytečně.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
31.10.08 16:11

Otobacid je podle obalu kortikoid a působí proti bolesti, ale i protizánětlivě. Nám mnohokrát pomohl, ale spíše Míše, protože ta hned hlásí při prvním náznaku bolesti :wink: . Vítek je tvrďák takže často, když nahlásil, že ho bolí ucho, bylo to už pořádně rozjeté a ani Otobacid nezabral. Jinak Brufen mi vždy doporučuje i dětská Dr., protože je taky protizánětlivý a může pomoci nejen proti bolesti.
 K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
31.10.08 16:55

My máme opravdu odzkoušený po mnoha píchání i prasknutí u obou dětí, že pokud se to včas podchytí, stačí něco lihového na kousek obvazu a strčit do ouška a nechat nějakou dobu ve vnitř. Po prvních dvou letech píchání a léčení to už poslední dva roky zvládáme právě slabší pálenkou. Ikdyž míval syn silné záněty, nikdy mu to nečistili a vždycky pan doktor říkal, že to nemáme ani vevnitř čistit, jen utřít na boltci, aby to tam nezasychalo, důležité je smrkat a kapat do nosu, protože přes ucho se tam prý ty kapky stejně pořádně nedostanou, ale jsem laik a nerozumím tomu pořádně. Teď už dám hned pálenku, brufen a do hajan. Po probuzení bývá syn ok a bez výtoku z ucha.
Očkování na pneumokoka nám nedoporučil, říkal, že je to komerční záležitost, ale třeba někomu pomůže …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
1.11.08 11:07

Tak večer ještě ten den jak jsem psala ten dotaz tady do diskuse jsem si všimla, že se mi malá osypala. Nejdříve to měla na tvářičkách až k bradě a postupně to měla i na celém tělíčku. Tak jsem druhý den šla k dětské Dr. Vypadala jsem tam jako s prominutím „trubka“, protože jsem tam malou vyslíkla, hledám vyrážku a ta nikde. Ještě půl hodiny před odjezdem k Dr. tam byla. Dr. se tomu jen pousmála a řekla, že to je tzv. putovní vyrážka, že když měla virózu v uchu, tak že se někdy stane, že než se to tělo s tou vyrózou popere, tak že se to může projevit právě tou putovní vyrážkou. 8O Jsou to takové pupínky, jako když vás pychne komár, akorát že nemá místo vpychu nebo jako když se popálíte kopřivou. Měli to nějaké vaše děti po zánětu ucha? Nikdy jsem o něčem takovém neslyšela a ani to tu nikdo nepíšete…

Také jsem se Dr. vyptala na veškeré věci, co mě zajímali…myslela jsem si naivně, jak jsem udělala dobře a jak jsem našla ten správný fígl na to, jak to udělat aby malá netrpěla na ORL, že jí ouško vždycky praskne teplýma obkladama samo a popř. na čištění už příště nepojedeme…jenže Dr. mě vyvedla z omylu, že je vždy lepší když se ouško nechá pichnout, že při pichnutí vznikne jen malá dírečka, kdežto při samovolném prasknutí vznikne dírečka taková roztřapená a stejně se s tím pak musí jít na ORL nebo k obvodní a po každém zánětu nechat každopádně na ORL vyšetřit sluch. Prý takovým domácím léčením se také může stát, že jednou můžou mít naše děti problémy se sluchem, které se mohou projevit třeba až v dospělosti.

V týdnu pojedem na kontrolu na ORL (už teď z toho mám hrůzu!!! :( ) tak se ještě na vše poptám doktorky tam.

Každpádně díky za vaše názory a zkušenosti. Je zajímavé si to pročítat…

Ráda bych třeba příště zkusila to s tou šlivovicí…rozumím tomu dobře, že se ta vatička namočená do ní vkládá ihned, jak si dítě začně ztěžovat na bolest a to by také mělo pomoci, že by se zabránilo samovolnému prasknutí nebo i zánětu vůbec?

Popř. jaké ty kapičky preventivně kapat do uší při rýmě ještě než se projeví první známky zánětu uší? Jsou tedy na to i ty kapičky Otobacid?

A ještě ten výtěr z těch uší se tedy provádí při těch zánětech? Nám to ještě nikdy nedělala a docela by mě zajímalo jakého původu ten zánět je. O to si musíme říct? A bolí ten výtěr?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
1.11.08 12:35

Pett,

neodeslal se mi včera příspěvek, takže ještě jednou dík Katche za upřesnění ohledně léků - pro nás naštěstí je to už déle, co jsme to řešili.

Píchání versus samovolné praskání - jsem psala nahoře, dr. jsou pokud vím jednoznačně pro píchání, ale znám vícero případů, kdy problémy se zjizveným bubínkem a následně se sluchem byly i po píchání.

Ke kontrolám sluchu po každém píchání - já nevím. Naše zlatá ušařka (nesmírně laskavá a hodná paní, děti ji mají většinou rády, i přes její zásahy, odborně podle mne také OK) to nedělá. Jednou jsme ale byli jinde (zkusili jsme bližší ORL) - no já tam s jedním nekomplikovaným zánětem, který navíc píchli na pohotovosti, byla 6×!! na všech možných vyšetřeních na 5 minut a 1-2 hod čekání v čekárně + cesta a vypravování se se vzpouzejícím se dítětem - respektive po šesté jsem tam už nejela. Vyšetření stejně byla většinou k ničemu, protože malá tam propadala amoku, čemuž se dr. strašně divila. Každopádně sluch vyšetřují orientačně (nejedná se o měření) na každé preventivní prohlídce a pokud máš pochybnosti, můžeš si kdykoliv požádat o doporučení k vyšetření. Na druhou stranu by se ani velmi slabé potíže se sluchem neměly zanedbat.

Vatička s lihovinou - možná bych to dávala při déletrvající nebo „ošklivé“ rýmně i preventivně, večer namočenou vatičku do ucha. My máme vynikající výsledky s Francovkou. Při prvním náznaku bolesti chladit (viz minulý příspěvek) - takhle jsme toho dost rozehnali úplně.

Kapičky znám jen Otobacid. Jenou nám nějaká dr. napsala jiné (myslím Gerasone?), naštěstí jsme před použitím přečetli návod, což nás inspirovalo k telefonátu na ORL ve Vinohradské - tamní dr. málem spadla ze židle, že do píchnutého ucha tohle nikdy!!!! , že by mohlo při vniknutí dojít k poleptání středoušní dutiny. Pochopila jsem z toho, že jsou určeny na záněty zevních zvukovodů a možná působí preventivně i proti zánětu středního ucha, ale aplikovat při porušeném bubínku nee. Důležité pro prevenci jsou dle věku příslušné kapky nebo spreje do nosu.

Výtěr - já bych si o něj požádala. Při pneukokovém původu lze pak očkovat, při virovém aj. by to nepomohlo. Příjemné to není, zvlášť když je ucho bolavé od zánětu a dítě zděšené jakýmkoliv zásahem, ale nějak ukrutné to není, nabere se na vatičku na špejli trochu hnisu. Nám to udělala i obvodní dr.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
5.11.08 19:17

Tak jsme dnes byly s malou na kontrole. Říkala jsem Dr., aby nám napsala ty kapičky ten Otobacit, že při prvních příznacích jí je budu kapat a řekla mi, že žádné kapky do ucha jako prevence nejsou. :nevim: Že hned na začátku rýmy mám začít kapat kapky do nosa a že nos je spojený i s ušima, takže kapky do nosa stačí. Tak o ty kapky zkusím ještě říct dětské Dr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
8.11.08 21:24

Otobacid je snad volně prodejný (nerada bych dávala mylné informace). Ale jak jsem psala, podle naší ušařky je prakticky jen proti bolesti, příbalový leták bohužel při ruce nemám. Na vznik zánětu asi tedy nějaký zá:,–(ní vliv mít nebudou. Důležité je kapat ten nos.

Na Otobacid se zeptej v lékárně.

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí