Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
taky teď řeším jestli natírat nebo nenatírat. Viktroka je ještě malá takže z toho vůbec nemá rozum. Neštovice má 4. den a zdá se mi, že se jí dělají pořád nové a taky to začíná svědit. Koupeme v hypermanganu a nenatírám zatím ničím. Pudr nechci. Dr. mi říkala, že se tam prý ta infekce může déle držet nebo něco takového
Asi pořídíme homeopatika, ale toho svědění se dost obávám protože má hrzoně moc velkých vyrážek na obličeji a hlavičce a taky přirození. Nechci aby jí zůstalo moc jizev. To by asi jednou neměla radost.
Z vlastní zkušenosti=na vlastní kůži-loni mám vyzkoušeno, že je úplně jedno, jestli neštovici něčím namažete - genciánkou, pudrem, nebo ne. Fakt jsem zkoušela třetinu mazat pudrem, třetinu genciánkou a třetinu nechat svému osudu a neštovicím je to rozhodně fuk. Mně v určitou chvíli, když jsem myslela, že se zblázním, protože mě jednou v noci záda svědila jak čert a měla jsem pocit, že ležím na čočce, pomohlo, že jsem si ručník namočila do teplé vody, ve které jsem rozpustila jedlou sodu. Chvíli jsem si říkala, jestli jsem neudělala chybu, protože ta voda byla až horká, ale chvíli byla úleva a do rána se všechny, co byly pod ručníkem, zatáhly. Ovšem další den jsem to zkusila s ostatními a to už nezabralo.
Dceři na svědění moc pomáhaly kapky Fenistil, mně třeba vůbec, mně ten Dithiaden. Dcera je měla první, takže jí jsem poctivě mazala pudrem, sice u toho kvičela, ale aspoň psychicky jí pomáhalo, že se s tím něco dělá.
Kadlino dík takže na pudr fakt kašlu. Malé je rok takže té by pudr nepomohl ani z té psychické stránky
budu dál dělat hypermanganové koupele a popř. na svědění dám fenistil.
V batolecím věku mívají děti také neštovice. Při tomto onemocnění podáváme Rhus toxicodendron 9CH 3× denně 1 dávku. Když už se netvoří nové puchýřky ale stroupky, přidáme Antimonium tartaricum 9CH 2× denně a podáváme i několik týdnů až do vymizení tmavých skvrn po odloupnutí stroupků. Rhus toxicodendron vy:,–(íme ihned po zaschnutí všech puchýřků.
T;)
Ahoj,
mame mesic po nestovicich, takze zkusenosti bohate.
Pudr - loupe se a je z toho bordel po celem baraku , jak to odpadava.
Tano Hermal - doporucila nam Dr. Koupili jsme v lekarne (neni to moc drahe) - pouzivali jsme na vetsinu nestovic, jen to nesmi do ocicek. Je to proti svedeni a jeste vysusuje. Bile jako pudr, ale nedroli se.
Gencialka - mladsi mela sedm nestovic na prcce a tam je lepsi ta gencialka. Opravdu se ji to krasne zahojilo a to nosi na spani plenu! Zabarvilo to pres den jen kalhotky, takze zadna tragedie. Nechtela jsem ji barvit celou kvuli obleceni.
Az budou mit deti stroupky, tak se promazava kalciovou masti (50kc), aby se pokozka dala lepe do poradku.
Ad nemazani - mladsi se ze zacatku skrabala, takze u nas by to skoncilo katastrofou. Ale treba muj otec mel nestovice vloni (v 50ti letech) a nicim to nemazal.
Hlavne potom opatrne se slunickem, aby se neudelaly jizvicky.
Terik
Vzpomínám si jak měl syn neštovice byly mu tuší 3 roky (dnes mu je 22.let), míval na noc plíny a na zadečku se mu udělaly hnisavé, jakoby vředy. Sedával tekrát v heřmánk, případně, že by to neustoupilo, tak by ty velké zatvrdliny musel jít řezat, naštěstí vše dopadlo v poho. Bylo to tím, že jak se počůral a spal v tom, tak se mu to močí zanítilo. Malou jsme do vyloupání mazali zinkovou mastí, až do doby než se úplně pupínky ztratily. No každý rok každý dr. doporučuje něco jiného, že.
Ahoj,
nečetla jsem všechny odpovědi, ale z vlastní nedávné zkušenosti - vyprdni se na tekutej pudr, kup si TANNO HERMAL LOTIO! Je to tekutej pudr s tanninem nebo tak nějak, nesvědí, neopadává, je super!
Lesino, měly jste přijít k nám, všechny zájemce jsme úspěšně nakazili ![]()
Já kdybych Toma nemazala (Tanno Hermal), tak by se zbláznil, na svědění mu to hodně pomáhalo. Vzbudil se třeba i v noci, že chce naťupat a pak zase spal. Ondra jich měl jen pár, nijak zvlášť ho to nesvědilo, takže jsme ani nemazali. Genciánou jsem potírala Toma v puse. Ale jen asi 2×, docela rychle mu to tam zmizlo.
Genciánku jsem použila u mladšího syna kolem pusy a na obličeji, kde hodně slintá, dlouho vydržela. Hojilo se to pěkně.
Jinak jsem v rámci pokusu vyzkoušela na různých částech těla Tanno Hermal, genciánu, Tea-tree, Imazol a nic. Nejrychleji zasychalo a míň svědilo po Tanno Hermalu.
Martina
Ahoj,
moc díky všem za odpovědi. Nakonec to řeším oplachováním v hypermanganu + genciánkou na pupínky, které malou svědí (nevím, na kolik ji to opravdu přestane svědit, ale psychika dělá hodně, tak je spokojená;). No a dávám homeo Rhus toxicodendron a už ji to svědí jen minimálně a dokonce mi prospala celou noc!
Takže všem pupínkatým přeji úspěšný boj a věřím, že až to skočí na mladší, budu připravená;)
T.
Hanko,
jestli máš doma ještě mladší dítko, tak ho pokud to jde, někam ho odlož, dokud bude starší infekční! Nebo separuj starší, pokud je to možné.
Sourozenci, kteří to chytnou jako druzí, mají většinou podstatně horší průběh, protože jsou v kontaktu s virem déle, prakticky pořád
U nás to tak bylo a mladší syn to měl fakt hrozné. Kdybych to tenkrát věděla, tak bych staršího poslala marodit k babičce ![]()
Martina
Teď už z vlastní zkušenosti souhlasím s Martinou (Zubr) Viktorka to dostala od Adámka. Byla s ním celou dobu a nedá se to srovnat. Má to strašné pravdu příšerné. Neštovice má 5. den a pořád se dělají nové. Obličej má jednu obrovskou neštovici. Žádné pupínky, ale vředy. Nakonec jsem taky koupila ten Tanno Hermal snad jí to aspoň trochu pomůže. Jinak dál koupeme v hypermanganu.
Zubr a Ajjaa tak za sebe si nejsem jistá, já byla s dcerou, která je měla přede mnou pořád a já byť dospělá, kdy by měl být těžší průběh sám o sobě, tak si myslím, že pupínků jsem měla asi jako dcera, jen v obličeji byly ošklivější a mokvavější, teplota nic hrozného a i jinak bych byla schopná jít do práce po 10dnech, kdyby mě dr.pustila.
Na hypermangan pozor, podařilo se mi spálit si bradu. Pro ty, které to neznají, tak by se pár zrníček mělo rozpustit ve skleničce a pak teprve pár kapek tohohle do koupele a musí to být světloučce růžové, jinak je to agresivní.
Máte s ní někdo zkušenosti? Přečetla jsem pár článků, diskuzí a přebrala si to tak, že po pudru můžou zůstat jizvičky. Genciánka prý líp zahojí. Někdo radí nenatírat vůbec, ale to si nedovedu představit. Mám nějaký homeo, ale než zaberou, potřebuji, aby se Terezka neškrábala.
Pupínků má spoustu a nejvíc ji trápí ty na přirození - dělám jí sedací koupel z hypermanganu, ale nestačí to a nechci ji cpát dithiadenem…
Dík moc za rady (a připomínky;))
Hanka