Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni, dáváte dětem při horečce Diazepam? Jestli ano, tak od jaké teploty nebo při jakých příznacích? Dcera má reakci na očkování, mudra nám ho předepsala, ale moc se mi do něj nechce ![]()
Diazepam je prevence febrilních křečí. Měla je malá někdy? Pokud ano, tak bych nad 39 stupňů dala. Pokud ne, tak ne, maximálně kdyby měla dost přes 40.
Já ho malému dávám!
Dávám ho až, když teplota překročí 39 a dávám 1/4 večer před spaním jinak ne.
Pokud ti ho dr. předepsala tak bych se toho nebála, ale určitě tu budou i opačné reakce.
Já jsem jako malá měla několikrát febrilní křeče z vysokých teplot a odvezla mě i záchranka takže já ho dávám, protože mám strach aby to u Kubíka nedošlo tak daleko!
Snad se malé brzo uleví a nebudete ho potřebovat!!!
Naše doktorka je velmi mírná a jedinkrát, kdy se na mě „obořila“, bylo, když jsem nedala při vysoké horečce Diazepam. Mně se do toho taky nechtělo, ale ona mi tenkrát říkala nechtějte to zažít! a pak mi i jedna maminka říkala, že její dítě na to trpí a je to fakt ošklivé, tak jsem ho radši dávala, naštěstí to nebylo často potřeba.
Diazepam se zde ( Nemecko) detem bezne preventivne nedava, a to jak z duvodu vedlejsich ucinku, tak kvuli moznemu „prekryti“ symptomu mozneho onemocneni mozku. Preventivne se dava jen pri opakovanych tezkych anebo atypickych febr. krecich.
Kratce - ja bych ho jen tak memu diteti nedala ![]()
Ano dávám.nikdy nemužeš vědět jestli křeč nebude a je to fakt hnusný a navíc se dává jen malinko-podle věku většinou jednu osminku nad teplotu 39
Tak diazepam svým dětem dávám při horečkách nad 39,kvůli křečím.Nedávno jsem se ale dozvěděla od dr. na pohotovosti,že se má dávat diazepam těm dětem,které už křeče z horeček prodělali,jinak by se dávat neměl.Co dr.,to názor.
Jaruna píše:
Tak diazepam svým dětem dávám při horečkách nad 39,kvůli křečím.Nedávno jsem se ale dozvěděla od dr. na pohotovosti,že se má dávat diazepam těm dětem,které už křeče z horeček prodělali,jinak by se dávat neměl.Co dr.,to názor.
tohle zní i logicky - jinak by asi spotřeba diazepamu byla dosti vysoká, řekla bych…
Bára mi na horečky trpěla dost, dosáhly jsme až k 41,3st…
nedala jsem nikdy zatím, ač pro Anetu mi jej dr napsala, že nad 38,5…zatím nic. Snad to nezažiju, ale dokud tím neprojdou, tak to nedam.
Jinak - riziko febrilních křečí vzniká rychlým poklesem teploty (tj. srážet pomalu), ale dočetla jsem se, že i rychlým vztestupem (no, na těch 41,3 se Bára dostala z 38,5 za hodinu - a to při těch 38,5 dostala rovnou Nurofen - ale není to rozhodně pravidlo, je to o každém jedinci)
G
ahoj
u nás dr. zastává taky názor - diazepam při vysokých horečkách dítěti které prodělalo fibril křeče.
Nedávám, nedala jsem ani při 40. Nicméně doma ho pro jistotu mám …
Martina
Jak pise Gabinka, dochazi ke kreci pri prudke zmene teploty. Velmi casto ale uz pri teplote kolem 38,5°C . Krec vypada sice strasne, ale je malokdy nebezpecna. Vzhledem k tomu vsemu a skutecnosti, ze tuto krec zazije asi 5% deti mi pripada preventivni davka diazepamu asi stejne smyslna, jako preventivni davka ATB ![]()
Hellenka má pravdu,že křeče asi musí vypadat hrozivě,ale nejsou nijak nebezpečné (v mnoha případech),akorát se musí s dítětem okamžitě k dr.,nebo zavolat záchranou službu.Po každé křeči musí být dítě prohlédnuto lékařem.
A také křeče hrozí nejvíc dětem do 6 let,pak už je riziko minimální.
Tak takovou křeč máme bohužel za sebou
, no co bych povídala, šílený ![]()
Takže od té doby musím dávat Diazepam při horečce nad 38,5. Je fakt, že Honzík jak má už takto vysokou horečku, tak mi usíná a je těžko k probuzení a od toho už je malý krůček k těm křečím. Takže u nás ho dáváme už jen proto, že febrilní křeč jsme prodělaly ![]()
Ahoj,
musím souhlasit s Hellenkou. Kája prodělala febrilní křeč v Anglii, tak je názor na to podobný asi jako v Německu, prostě to dle lékařů není nebezpečné a není třeba nějak dramaticky řešit. Ano, není to hezké, Kája měla asi lehčí FK, nepočůrala se, nereagovala asi 30 vteřin, pak byla vyšetřena v nemocnici a pustili nás domů. V ČR jsem pak veškerá neuro-vyšetření odmítla, Diazepam jsem měla jak v tabletkách, tak do zadečku, ale nepoužila jsem nikdy nic. Prevntivně jsem jí tabletky dávat nechtěla, když jsem si přečetla, co je to zač a do zadečku potřeba nebyl, křeč se neopakovala. Asi jsem matka hazardérka, ale jsem ráda, že jsem její tělíčko nezatěžovala další chemií.
Jana
Ahoj, díky všem za odpovědi. Ten Diazepam jsem jí nakonec nedala a vypadá to, že teplota je na ústupu, tak už se snad nic nestane. ![]()