Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky všichni!
Ta týden si jdu k doktorce pro doporučení do IVF centra.
Jsem z toho docela dost vedle už teď.
Jak to vypadá při první návštěvě a kolikrát potom se tam musí znovu?
Ahoj, pri prvni navsteve se nas podrobne na vsechno vyptali, me udelali gynekologicke vysetreni a UZ, objednali me na hormonalni profil a manzela na spg.
kolikrat se tam musi? no nekdo tam chodi i par let…
ja zatim od listopadu a je kveten, ted bude 1 IVF
Postupy a počet návštěv se liší podle toho, kde problém vězí (případně jak rychle se na příčinu neplodnosti přijde). U někoho stačí jedna inseminace či jen léky na podporu ovulace a „domácí snažení“, u jiného páru je třeba mnoha vyšetření, kroků a trvá to léta.
Na začátku by měl být tvůj hormonální profil a partnerův spermiogram. Pokud je vše OK, sleduje se, zda ovuluješ a pokud ano, zkouší se inseminace. Procenta úspěšnosti jsou docela nízká, ale je to nejméně invazivní zákrok a u někoho se to povede, na e-mimino chodí živé důkazy ![]()
Když to nevyjde nebo když byl problém už s ovulací, další kroky bývají zjištění průchodnosti vejcovodů, imunologické vyšetření, malá diagnostická operace kdy posílají dovnitř kameru (laparoskopie, hysteroskopie)… je toho víc a často na jiných pracovištích, doba závisí na objednacích lhůtách.
Někdy mezi nebo po všech těch vyšetřeních se přikračuje k IVF, záleží trochu na centru a doktorovi, ale především na diagnóze. U mě bylo třeba od počátku jasné, že mám velmi vážnou poruchu, takže s IVF nebylo proč váhat. U někoho jiného se zkouší třeba 4 inseminace, protože se zdá vše OK.
Samotná procedura IVF trvá přibližně dva týdny (aplikace léků, ultrazvuky, odběr vajíček a návrat oplozených k mamince. Někdo chodí do práce, někdo je radši doma) a pak se dva týdny čeká, jak to dopadlo.
Mimochodem, záleží samozřejmě na centru a dr., ale skoro všichni mají z první návštěvy vítr - a následně dobrý pocit že se to začalo hýbat.
Tak hodně štěstí
!
Ahoj, tak já mám za sebou první návštěvu CARu. Sepsala se se mnou podrobná anamnéza, teď se bude dělat hormonální profil u mě a spermiogram u manžela. Bohužel budu zrovna v průběhu MS na služební cestě a nestihnu do centra dojít na odběr krve, který se dělá 2.,3. nebo 4. den cyklu… Takže se to o měsíc pozdrží, což mě dost štve. Držím pěsti, ať se u vás co nejdříve zadaří:-))
Holky, měla bych jednu otázku - jaká bývá tak pracovní doba CARu?
V srpnu se stěhuju do Prahy, měním práci a chtěla bych začít docházet do CARu. Moc se mi ale nelíbí, že bych musela chodit v pracovní době a nosit pak potvrzení,kde jsem byla
. Nerada bych, aby o tom vědělo moc lidí - ne, že bych se styděla, ale vadí mi, jak se pak lidi ptají, jestli už jako jo nebo mi koukají na břicho ![]()
Díky. Janka
Ahoj Janko, tak to jsme na tom stejně, taky nevím, jak to řešit. Dělám navíc v malé firmě, kde jsme v kanceláři 4!! Taky jsem nechtěla, aby to kdokoli věděl, ale už se smiřuju s tím, že to budu muset říct šéfovi a doufám, že si to nechá pro sebe. Chození do CARu v pracovní době se asi nevyhnu, třeba odběry krve dělají v tom mém od 7:30 a já v 8 začínám v práci. Jinak si myslím, že ordinační hodiny mají CARy na svých webových stránkách.
U nás v CARU je pracovní doba klasicky 8 až 16, ale některé vyšetření dělají i před 8, takže mám pár termínů, kdy jsem objednaná na 7.30 nebo 7.45. Jinak když vyjde termín, tak se u nás dělá transfer nebo insemča i v sobotu, což je nejlepší, no a pro pracovní dny se snažím využít přestávky na oběd, hned ráno před prací nebo použít to, že si to nadělám nebo to spojit s jiným zařizováním ve městě. Nebo nasimuluj návštěvu jinýho doktora nebo u vás musíte ukazovat potvrzení? Tohle u nás naštěstí není, takže kdyby něco, mám zubaře ![]()
Janine, přiznám se, že nevím, jak to u nás chodí, protože jsem zatím nebyla nemocná (to tu pracuju už 4 roky) a neřešila to… Ale předpokládám, že se to dokládat musí.
Já přestupuji na jinou pobočku, jsem státní zaměstnanec, pracovní doba tady na tom místě bude co vím 7:45 - 16:15, takže nic jiného než chodit v pracovní době mi asi nezbude
. S pauzou na oběd - ještě nevím, do kterého centra začnu chodit, navíc doprava po Praze, čekací doby, tak to bych se do pauzy asi nevešla.
Janko no tak nevím, ale kamarádka dělá taky ve státní správě a když má naděláno a není úřední den, tak si může odběhnout a pak to zas dodělat. U nich tak řeší přesčasy, že si to pak můžou vybírat. Přiměřeně, samozřejmě. A neznáš tam někoho z kolegů - aby ses zeptala, jak to chodí, když potřebuješ k zubaři, třeba? A že se tam dlouho čeká, tak aby sis to radši vybrala z volna? No a další varianta je dovolená, třeba půl dne dovolený bys oželela na 1 kontrolu? Netuším, jestli nemáte třeba o týden víc…