Pátá dětská nemoc a těhotenství

30.7.09 20:32

Pátá dětská nemoc a těhotenství

Ahoj všichni!
Jsem ve 13 týdnu těhotenství a moje skoro rok a půl stará holčička právě prodělala pátou dětskou nemoc. Doktor mě docela slušně vyděsil, v podstatě mi rovnou odříkal všechny krizové scénáře. Máte s tím někdo zkušenost? Jsem docela vyděšená, ale na druhou stranu jsem zase na internetu četla, že možnost vývojových vad je spíše teoretická než praktická. Teď jen doufám, že to tak opravdu je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1283
30.7.09 21:04

zlatá nevědomost. starší měla tady tu pátou nebo šetou nemoc ( přiznám se , že nevím jaký v tom je rozdíl, jestli vůbec nějaký) a já taky byla zrovna těhotná. tak kolem 20tt. to, že by to mohlo mít nějaký vliv na mimčo mě ani nanapadlo. u dr. jsme s tím ani nebyli, jen jsem telefonicky konzultovala ty horečky. mladší je v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
30.7.09 21:16

Podobná otázka byla v jedné poradně MUDr. Kouckého a už si přesně nepamatuju na jeho odpověď, ale myslím, že tenkrát maminku spíš uklidňoval.

Tak jsem to našla: (více na http://www.prozeny.cz/…nska-poradna). Do této poradny chodím dost často pro uklidnění, třeba nedávno, když moje dcera dostala neštovice.

DOTAZ:

pátá nemoc
Anonymní návštěvník | 12.1.2009

Dobrý den,učím ve škole a nyní měly 3 děti tzv.Pátou nemoc. Nikdo,ani můj gynekolog,o ní nic nevěděl,až dnes se mi u jedné děts.lékařky podařilo sehnat informace.Prý je nejnebezpečnější ve 2.trimestru! Já jsem ve 25.tt. Okamžitě jsem zůstala doma a teď mám hrůzu,co bude dál…Děkuji Vám za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Odpověď na dotaz
kouckymichal2 | 13.1.2009

Dobrý den,uvedená nemoc je přenášena parvovirem B19. Teoretické riziko pro plod tu je, reálné se spíše blíží nule. Tento pro jinak dospělé i děti relativně neškodný virus může způsobit celkový otok tkání ( hydrops ), příčinou je nejspíše ovlivnění krvinek plodu tímto virem. Je sice možný,ale vzhledem k obřímu výskytu v populaci a tomu ,že za 11 let praxe jsem se s ním nesetkal,doufám,že postačí jako relativně uklidňující odpověď :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Duben
15.4.10 11:52

ahoj ja jsem va 14 tydnu těhotenství.Muj 5 letý syn dostal tuto nemoc před třemi dny. Doktor z porodního mě ujistil,že se nemám čeho bát má stím dlouho leté skušenosti. Ale i tak se bojím. :cry:

• Citovat
  • Upravit
neprihlasena aleba
23.10.13 14:52

Ahoj, chci obnovit diskuzi, je tu někdo s čerstvější zkušeností s pátou nemocí v těhu? Malá jí má, starat se o ní musím já a jsem v 29tt.
Jestli máte někdo čerstvé info, budu ráda!

• Citovat
  • Upravit
1342
23.10.13 15:04
@neprihlasena aleba píše:
Ahoj, chci obnovit diskuzi, je tu někdo s čerstvější zkušeností s pátou nemocí v těhu? Malá jí má, starat se o ní musím já a jsem v 29tt.
Jestli máte někdo čerstvé info, budu ráda!

počti výše, tam je vše napsáno, nejvíc to ohrožuje ve 2trimestru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2812
23.10.13 16:02

Náš malý měl šestou nemoc a doktorka mě ujišťovala, že jsme jí určitě už někdy prodělali. Dřív se o těchto nemocích tolik nevědělo. Je to něco jako neštovice, jednou za život. Ujišťovala mě, že skutečně jsme už s manželem někdy nějaké pupínky měli a dostat to tedy podruhé už nemůžeme. A skutečně jsme to nechytli, ale já nebyla těhotná. Jinak moje kamarádka dostala neštovice těsně před porodem. Tak jí hlavně oddalovali porod co to šlo, nesměla při těch neštovicích porodit. Pak se vyloupla a porodila, na mimi to žádý vliv nemělo. Ale měli z ní v nemocnici vítr. Myslím, že pátá a šestá nemoc je něco podobného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
27.10.13 17:15

Holky podle čeho u vašich dětí poznala doktorka, že se jedná o pátou nemoc? Šestá by měla být v těhotenství v pohodě u páté asi nějaké riziko je… Náš malý má teď něco podobného a já jsem v 22tt tak mám strach o co jde. K doktorce s ním půjdu až v úterý, tak hledám útěchu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2935
13.3.14 13:24

Oživuji opět diskuzi, máte někdo nějaké nové poznatky, zkušenosti?
Jsem teď 4+6 tt a syn má pátou nemoc :zed:, navíc mám pocit, že ji prodělávám také podle zarudlých tváří :( Jak byste to řešily vy? Syn má jen klidový režim. Já volala na gynekologii a doktorka mi řekla, že nemůžu dělat nic. Že největší riziko pro plod je 6.-7. tt, a že by to zanechalo vývojovou vadu na dítěti se ještě nestalo, že to jsou spíš spekulace, co se prý může stát, tak že by nastal rovnou potrat. Dost mě to děsí. Myslíte, že by se to mohlo třeba projevit na NT+, kdyby náhodou něco nastalo?

Příspěvek upraven 14.03.14 v 11:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
13.3.14 13:39
@UŽIVATELKA32 píše:
Oživuji opět diskuzi, máte někdo nějaké nové poznatky, zkušenosti?
Jsem teď 4+6 tt a syn má pátou nemoc :zed:, navíc mám pocit, že ji prodělávám také podle zarudlých tváří :( Jak byste to řešily vy? Dcera má jen klidový režim. Já volala na gynekologii a doktorka mi řekla, že nemůžu dělat nic. Že největší riziko pro plod je 6.-7. tt, a že by to zanechalo vývojovou vadu na dítěti se ještě nestalo, že to jsou spíš spekulace, co se prý může stát, tak že by nastal rovnou potrat. Dost mě to děsí. Myslíte, že by se to mohlo třeba projevit na NT+, kdyby náhodou něco nastalo?

Chjo :( chapu tve obavy, ale neboj. Zkus se nestresovat. Treba si tu nemoc mela i ty a ted jsi vuci ni imuni ;) A ikdyby ne, tak neverim, ze se neco muze stat. Kdyby to bylo tak hrozne, tak by urcite dr. reagovala jinak :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
13.3.14 13:59

@UŽIVATELKA32 No, nové zkušenosti nemám, ale já jsem třeba v takové situaci, že jsem učitelka a ve třídě mi tato nemoc vypukla :(… jeden den jsem poslala 4 děti domů, protože tuto nemoc jsem odhalila v průběhu dopoledne…
pak jsem se sbalila a prostě si vzala nemocenskou, docela ale trnu, protože ta nemoc je nejvíce infekční před výsevem, kdy jsem s těma dětma byla denně v uzavřené třídě… jsem už skoro 14Ddní doma a vypadá, že jsem to nechytla… nicméně se mám v pondělí vrátit do práce a nemoc řádí momentálně ve vedlejší třídě :(

jinak jsem četla, že největší riziko je prý v 2.trimestru /já jsem 17tt/.. :nevim:
hodně jsem toho načetla a trochu se zklidnila, že riziko je spíše teorie, že se to snad skoro nestalo…
jinak ale já kolem 8tt dostala divnou chřipku, rudé líca, teplota 38st. a hrozná bolest kotníků a ramen, ale né jako chřipka, ale jako revma… vůbec nevíc, co to bylo, ale snad to nezanechalo následky…zatím mám NT a triple test ok.. po velkém ult budu snad klidnější..

drž se!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2935
13.3.14 14:15

@Selfi aha, no to co popisuješ právě jsou příznaky páté nemoci :nevim: tady
http://www.maminkam.cz/…-tehotenstvi no já nevím, asi u mě taky probíhá, mám červené líce stejně jako dcera, jinak zatím bez příznaků.
Na tom portálu právě píši i to, že se nemoc může přenést na plod, i když už žena nemoc prodělala. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
13.3.14 15:29

@UŽIVATELKA32 aha,vůbec jsem nevěděla, že se to dá přenést na plod i v případě, že to žena už měla… já netuším, jestli jsem to měla ono… nikdo to v té době kolem, co vím neměl a zas mi přijde divné, že by to ode mne nedostaly mé dvě děti..ale fakt netuším… no… věřím, že by se to snad už od té doby na plodu nějak projevilo..

nicméně, zrovna mi volala kolegyně, že dneska další dvě děti poslala domů s vyrážkou na rukách a rudými tvářičkami– opět zpět v mé třídě :pocitac: :zed:, tzn. že dalších 14dní se to může u kohokoliv objevit..
no, takže pro mě to bohužel znamená, že budu mít teď měsíc nemocenskou… naštěstí jsem tam nebyla a tudíž už jsem snad v pohodě mimo riziko, ale štve mě to, do práce jsem se těšila, jsem to obrečela :) asi jsem blázen :)..

opravdu si snaž nastavit v hlavě, že to prostě bude v pohodě!!! Veř miminku a uvidíš, že to bude dobré– nejvíce nakažlivé je to stejně týden před výsevem :(,takže to riziko už stejně největší bylo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2935
13.3.14 15:52

@Selfi jo jo, už jsem se s tím během dne nějak srovnala, stejně nic nenadělám. Ale ta prvotní informace mě trochu zaskočila. Tak přeji i tobě pohodové těhu a ať se vše zlé vyhýbá. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5088
13.3.14 15:56

@UŽIVATELKA32 tobě taky!! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie