Jak je to teda s tím čajem u kojených dětí?

74
15.5.06 08:30

Jak je to teda s tím čajem u kojených dětí?

Maminky, také řešíte téma čaj? A k čemu jste došli?
Protože plně kojím, předpisově jsem své holčičce nedávala čajík. Byla jsem na to upozorňovaná v porodnici a i jsem čerpala informace z knížek. Pak do mě začala rýt tchýně, že tím malé ubližuju, co je to za blbost, že ona vychovala dvě děti a oboum čajík při kojení dávala…nakonec se přidal i tchán, který je doktor, že prý své dítě dehydruju… Když jsem ve svém okolí vyslechla ještě pár negativních postojů, nakonec jsem na čäj po lžičkách přistoupila. Protože malou trápí prdíky,přestože sama piju fenyklový čaj a čaj pro kojící, koupila jsem dětský čaj „spokojené bříško“ a podávala zase předpisově - po lžičkách. Načež se zvedla další vlna nevole ze strany mé tchýně, že se nemůže nic stát, začnu-li podávat flaškou a že si tím vlastně usnadním práci. Dlouho jsem se bránila, nakonec jsem se ale opět nechala přesvědčit. Pak večer jsem to ale obrečela, že jsem slaboch a že jsem udělala něco špatného.
A jak jsem na tom teď? Dávám malé denně dohromady 20 ml čajíku z flašky (rozděleně cca do 3 dávek po kojení), kojíme spokojeně dál a řekla bych, že malé se ulevilo a lépe se jí prdí… Tak nevím… Co vy na to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
879
15.5.06 08:36

Ahoj,
já jsem obě své děti kojila plně bez přídavku čaje a ničeho jiného půl roku.Taky jsem byla zastáncem bez čaje.No,ani jedno nevypadalo dehydratovaně a že by strádalo. :wink:
Ovšem, teď u toho mladšího se mi to svým způsobem vymstilo tím,že v 7 měsíci dostal velké horečky spojené se zvracením antibiotik.A protože nepřijímal nic jiného než mateřské mléko a příkrm,tak jsem mu prostě neměla,co dát.A zkončili jsme dehydratovaní na JIPce.Tam jsem vlivem stresu přestala kojit úplně (nevěřila bych tomu,jak se mléko může ztratit) a po 3 dnech pláče :cry: byl převeden na láhev.Po této zkušenosti bych asi zhruba kolem 3.měsíce dítě učila přijmout i něco jiného než moje mléko.U nás to byl pak hrozný problém…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
15.5.06 08:38

ahojky, vůbec se netrap nějakým selháním. Já mám děti na jaře a v létě, a v porodnici a dětská Mudr. v poradně vždy trvrdí, že pouze kojit kojit kojit - další tekutiny, že nejsou třeba.
Ale už v další poradně, kdy udeřilo teplé počasí se Mudr. hrozně divila, že nedávám čaj?!!!!?
A obě děti měly silné problémy s prdíky a celkově s bolestí bříška a tak jsem do fenyklového čaje(granulovaného) vždy přihodila pár semínek fenyklu(koření) a někdy podávala láhví a někdy lžičkou, podle času a situace. Např. doma v klidu lžičkou a venku z lahvičky.
Záleží pouze na Tobě a pokud to mimi pomáhá, tak proč ne čajík ze lžičky.

Měj se a určitě se nenech nikým rozhodit a zvláště ne tchýní - já bych taky mohla vykládat…

• Citovat
  • Upravit
443
15.5.06 08:40

No podle toho co je uváděno teď , tak do 6 měsíců miminku stačí jen kojit a čajíky se zavádí až s příkrmy.
Jedniné kdy je vyjímka je buď při teplotě, nebo průjmech a poslední alternativa jsou vysoké venkovní teploty.
Jinak mrňouskovi stačí mlíčko od tebe. A na vzdorování se určitě vzmuž, je to tvoje miminko a ty jsi za něj zodpovědná. Hlavně dělej co ty uznáš za vhodné a ne tvoje tchýně.
Já jsem se od své maminky dozvěděla že jsem v 7 měsících jedla jídla co oni jen méně slaná a kořeněná. To, ale neznamená že je budu dávat svoji Aničce.

Achesa a Anička 7m+6d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3420
15.5.06 08:42

Ahojky,
naše dr.patří k těm pokrokovým a při plném kojení říkala že čaj není vůbec potřeba.Když bylo malému necelých 5m tak jsme byli na dovce u moře a tak ve vedrech jsem na doporučení dávala převařenou koj.vodu.
Moc toho malý nevypil,pár hltů za den a tak jsem často přikládala aby neměl žízeň.Čaj jsem opravdu začala dávat až asi po 7m a to vypil trochu-ještě byl kojený…do roka.
Ted vypije i 2l čaje denně :)

Gabka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
922
15.5.06 08:42

Ahoj Lindo,
mě dětská Dr. řekla, že žádný čaj dávat nemám a to je malému už přes 4 měsíce. Prý to zatěžuje ledviny (měla na mysli instantní čaje). Ptala jsem se i na kojo vodu a prý také není třeba, jen kdyby byly velká vedra. Já kojím, ale od začátku i přikrmujeme. Myslím, že když plně kojíš není čaj potřeba už vůbec. Tchýni neposlouchej, hodně se od dob, co měly děti změnilo (nemyslím to zle, ale je to tak). Máš přece svůj rozum a cit, tak se jím řiď. Ještě tě chci uklidnit, že mě lahvička (Avent) kterou dokrmuji kojo nezkazila a malý pije z prsu krásně, ale když není třeba, radši bych jí nedávala. Mě tchýně taky pořád něco „nakukává“ :roll: , ale já to pouštím jedním uchem dovnitř a druhým ven a řídím se podle sebe.
Berča a Jiříček

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
15.5.06 08:48

Na tchýni i tchána se vyprdni!!! Je to tvoje dítě, ty jsi dospělá rozumná ženská - dělej, co uznáš za vhodné!!!
Dávat čaj plně kojenému dítěti do 6 měsíců nemusíš (snad jen při té horečce nebo vysoké teplotě venku možná ..... nevím).
Nikdo ti do toho nemá co kafrat, ty jsi máma, ty si sháníš nejnovější informace, ty si z toho přebereš, co je dobré a co ne - a ty to pak aplikuješ na svém miminku.

Baghira

(a když už čaje - i když dle našeho pediatra je to jen voda, která miminku nic nedá - určitě bych se přikláněla k sáčkovým a vyhnula se instantním!!! Ty se moc nedoporučují ani u starších dětí, natož u malých mimineček…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
15.5.06 08:49

Dalísek dostal do 6m čajík jen asi 3× stříkačkou po 5ml, na prdíky to vliv žádný nemělo. Taky na nátlak mojí mamky; pak jsem se vytočila, protože jsem z toho měla zbytečné nervy, mléka jsem měla dost a hlavně - ona si své děti vychovala podle svého, tak já taky, ne - a dočajíčkovali jsme a dneska, když už přikrmuju, čaj nechce, pije jen vodu a zas jsem špatná máma :roll: . No ale já jsem ráda, že můžu kdekoli koupit PET láhev kojovody a neuvažovat, kolik máme čajíku a jestli stačí a a navíc nemáme fleky na oblečení.
K tomu papali jste taky všechno a vyrostli… já jsem taky dostávala kde co (pomeranče, jahody, chleba, mléko, rajčata …) a dneska mám astma jak hrom - samozřejmě, nemusí to být tím, co mi dávali, ale s jistotou mi to nikdo neřekne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
15.5.06 08:52

Jo,a pití z lahve jsme jaksi přeskočili, nikdy nevěděl, co s tím silikonem, i odstříkané mléko dostával stříkačkou po prstu … máme rovnou hrnek s pítkem, ten obyčejný kapací, tím, že jsme na vodičce, tak neva, když se pižďuch trochu polije, porotože už chce pít SÁM :lol: . A vypije docela dost, a vyčůrá taky docela dost :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
15.5.06 08:55

Ahojky Lindo, memu prdolkovi je pres 8 mesicu a caj jsem mu zatim nedavala - jen v obdobi prdiku vecer par lzicek fenykloveho caje. Zatim ho stale kojim tak 3× denne a v noci a nemam pocit, ze by byl dehydrovany. Podle me do sebe dostane tekutiny i s prikrmy, z nastrouhanyho jabka je vzdycky nejaka stava a obed varim v kojo vode… Kdyz bylo hodne teplo, davala jsem mu z hrnicku kojeneckou vodu. Me osobne se treba instantni caje zdaly hodne sladky. Nekde jsem take cetla, ze u kojeneho ditete se tekutiny nemusi do 1 roku vubec resit. Toz to neresim, pac pocuranych plinek mame dostatek :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
15.5.06 09:00

ahoj,no ja jsem proti caju,proste at mi vyklada kdo chce co chce,dnes je vse jiny nez pred 20 lety.takze ani ze je tchan DR. bych ho neposlechla,zrejme ma zastarale nazory.muj manzel vyrostl na buchtach od pul roku,a kdyz jsem slysela ze je mam dat malemu, tak jsem primo zurila!proste ja bych se nenechala ukecat.v MM je vse co potrebuje coz ses urcite docetla v brozurkach.rika se ze i v lete kdyz je velky hic se nemusi davat caj.maly se narodil v cervnu byly vedra,ja jen kojila, sem tam UM-kdyz jsem byla pryc.ale caj jsem teda nedavala,kdyz bylo vedro,on se sam hlasil ze ma zizen-treba po20 minutach pil!flaska kdyz se zacne davat pred6 tydnem tak se muze odnaucit na prso,ale pozdejc uz by to nemel byt az takovej problem,u nas se tak nestalo,porad mam zavislaka na prsu :lol: (skoro11m.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
15.5.06 09:06

Tak teď teda nevím, musím si to všechno přebrat.
Je fakt, že bych měla mít svůj rozum a jak říkám, byla jsem skálopevně přesvědčená, že budu výhradně jen kojit, bez čajíčků… Ale protože je Adrianka moje první dítě, kolikrát si nejsem něčím jistá a žádám o radu.Na pití jsem se ale výjimečně neptala a nakonec jsem se stejně nechala ovlivnit 8O
Zkusím se teď řídit instinktem, asi vždy nad vším moc přemýšlím a pak to tad dopadá…
Chci mít zdravé a spokojené miminko. TO je pro mě nejdůležitější. Takže pokud se mi bude zdát. že čajík potřebuje, dám jí ho a pokud bude spokojená bez něj, nebudu jí ho vůbec připomínat. Protože jak koukám, názory se opravdu různí.
A je to, rozhodnuto :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
15.5.06 09:11

Ahoj Linda, ja som kojila bez cajov a nepresvedcil by ma o ich davani nikto. Nastudovala som si toho dost, cerpala som hlavne z casopisov, kde radili neonatologovia, proste lekarske spicky na slovensku a nie nejaky provincny pediatri.
Moja dr, aj ked je starsi rocnik nastastie tiez v tomto bola pokrokova.
Vies kolko som si toho vypocula ja?? Tchyne sa pytala uz ked mal maly tyzden, ci mu davame vodu a mrkvovu stavu!! Proste vtedy boli ine nazory a aj preto sa deti kojili tak 2-3m v tom lepsom pripade.
Ja som presvedcena, ze keby som caj davala, tak by som o mlieko prisla. Vzdy som ho mala len tak akurat a boli aj laktacne krizy, ale vydrzali sme. Ono plati cim viac cajiku, tym menej MM tym padov imunomodulantov, vyzivy, vitaminov a pod. :-(
Mne nevadilo maleho kojit aj kazdu hodinu, on sal tak 2-3minuty prave na smad a cikal tolko, ze dehydrovany rozhodne nebol a ani nie je a to moc nepije okrem MM ani teraz. Som rada, ze je zvyknuty na cistu vodu. Ked uz nevies odolat tlakom, tak by som nedavala nic ine ako prevarenu vodu!! Granulovany caj (aspon som pochopila, ze ten davas) obsahuje zvycajne az 95-98% cukru(jedno ci ovocneho, alebo mliecneho, vzdy je to dodany cukor :-( a zvysok je nejaky extrakt, takze okrem toho, ze sa z neho abnormalne pribera, pochybujem o nejakom jeho extra ucinku a prospesnosti. :-(
To priberanie vidim v:,–(e okolo u kamaratiek co granulovane caje davaju. :-(
Ta flaska nemusi byt az taky problem. my sme teda pouzivali Avent, ten by nemal nicit saci reflex. Ale davala som len obcas odstriekane mlieko a isty cas vecer kasicku.( okolo 10-11mesiaca)
Takze aby som to zhrnula. Podla mna je to zbytocne a granulovany caj nic moc. Vasci problem vidim v tom motive.
Keby si o tom, ze robis dobre bola presvedcena ty ako matka, tak je to v poriadku, ale to ako vidim nie si, inak by nebola tato diskusia :-) a nechat si do toho kecat od rodiny, znamych, no nic moc :-(( Ja s tym bojujem doteraz a ze to boli ostre spory, kym rodina mojho manzela (mimochodom tiez najmudrejsia) pochopila, ze do stravy sa mi jednoducho starat nebudu, inak maleho neuvidia, lebo tam nebudeme chodit. Manzel stal za mnou a skratka to bolo na nom, aby to svojim rodicom vysvetlil.
Do svagrinho syna tlacili co sa len dalo a potom sa divili, ze ma exem a ze uz mal 3× antibiotika. Moj syn je zdravy a nevie co su to lieky. (verim, ze je to aj stravou).
Viem, ze je to tazke, hlavne spociatku, clovek si moc neveri, ako matka, ale fakt je to boj, co si kazda musime vybojovat sama. Ja uz som mala na jazyku argument o tom, ze matka a zakonny zastupca som ja a ja som zodpovedna za synov zdravotny stav. Oni potom nebudu chodit s nim po lekaroch a vysvetlovat preco jedol to alebo ono. Nastastie az tak daleko sme sa nedostali. Do roka a pol tam maly proste nejedol, vzdy sme ho predtym nakrmili a povedali, ze uz jedol pred chvilou a bolo.
Pisem ti to preto, ze ked toto kecanie do vychovy a starostlivosti nezarazis hned v pociatkoch, tak ta cakaju pravdepodobne krusne casy. :-(
To bude hucanie s nocnikom, jedlom, vychovou :-( Musia pochopit, ze oni uz svoje deti vychovali (a urcite su presvedceny, ze dobre :-) takze teraz musia nechat vychovavat a starat sa vas. Drzim ti palce. Netrap sa, ze si im neodolala, ono je to tazke, viem to sama, ale este nie je neskoro. Dost zabera povedat, ze ti to zakazala detska dr.
Maj sa pekne a prajem rozumnych pribuznych a spokojne babetko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ha
514
15.5.06 09:13

Ahoj Lindo,
myslím si, že v určitých situacích (jak už tady proběho) to opodstatnění má.
Já dávala malé od začátku stříkačkou tak 15ml fenyklového denně tak ty první 2-3 měsíce, teď už pije taky (ne čaj), ale není už kojená a trápí nás velmi špatné kakání.
To samé v horku.
Od začátku jsme taky přikrmovali, ale nám láhev kojení nezkazila, malá brala vše.
Ovšem je pravda, že není na všechny mustr.

Pa, Ha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
15.5.06 09:13

Děkuji moc za všechny názory! Budu se snažit více oponovat „zkušenějším“, když budu o něčem přesvědčená, že to dělám správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí