Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,jsem tatínek 14 denního miminka a donesl jsem domů chřipku.Manželka už jí má také a náš chlapeček už pokašlává a má rýmu.Jsem z toho zoufalý,vzhledem k tomu ,že je to naše první děťátko bojíme se ,abychom mu nějakou nevhodnou péčí neublížili.Včera s ním žena byla u děts.lékaře,ale ten jí moc neporadil.Prý,když se mu to zhorší máme jít na pohotovost,je totiž , jako na potvoru zrovna víkend.Moc Vás všechny prosím o radu jak miminku,ale i mamince pomoci.Co mohou užívat,aby to miminku neublížilo?Také nevíme, jestli s ním máme chodit ven a na jak dlouho ?Prýje také dobré v místnosti pouštět horské sluníčko? Máte někdo zkušenosti?Děkuji moc.Můžete psát i na mi.urban@quick.cz
mily tatinku,
hlavne se nestresujte, miminko kdyztak chripku prezije, budete chovat a chovat a to mu jiste pomuze. ale nemyslete hned na nejhorsi, pokud je mimco kojene, melo by mit protilatky. miminko muze kaslat z te zmeny pocasi, coz je celkem casty jev. Maji totiz citlivou sliznici (to mi rikal doktor). A jak je sucho, tak to je jeste horsi. Takze se nebojte a sledujte mimco, a pokud se to zhorsi, no tak zajdete na pohotovost a urcite vse dobre dopadne. Muj chlapecek dostal rymu ve trech tydnech, a dobre si s tim poradil. Je fakt, ze s prvnim mimcem se vzdycky vic bojime, coz je normalni !
Ale pamatujte, ze pokud to mamina dostala, tak se ji vytvorili protilatky a dala je v mlicku miminku.
Zdravi preje Sona
Zdravím tatínka,
jak už píše Soňa, pokud je chlapeček kojený, je to jeho výhoda. Dostane protilátky proti viróze v mateřském mléku od maminky, která je při svém onemocnění začala tvořit. Při respiračních virózách, pokud nejsou teploty, je vhodné chodit ven na vzduch, dělá to jen dobře, doma zvlhčovat vzduch (aspoň nádoby s vodou na radiátory, vlhké ručníky na postýlku), na rýmu se nejlíp osvědčuje Otrivin nebo Nasivin pro kojence, ale nekapat, nýbrž vytírat v nosíčku vatovou tyčinkou pokapanou kapkami. A odsávačka. Pro dítě to není nic příjemného, ale když je toho soplíku moc, tak mu může bránit v pití (miminko se pouští prsu, protože nedokáže zároveň sát i dýchat, když má plný nos), odsávačku zavést dost hluboko. U takto malého miminka bych při teplotě určitě navštívila zmiňovanou pohotovost, už jen kvůli poslechu plic, aby se vyloučil případný zápal plic, ale ten je málokdy bez vysokých horeček.
Vím, jaké to je, když bylo mému synkovi 14 dní, taky dostal virózu (jakož i celý zbytek naší rodiny) a já, ačkoliv jsem zdravotník, jsem nad ním brečela, ale popral se s tím nejlíp z nás čtyř, byl kojený a průběh u něj byl nejlehčí. 18-měsíční dcerka to odskákala daleko hůř.
Prakticky žádný lék se dnes již nepovažuje za kontraindikovaný při kojení, pokud je podán jednorázově nebo krátkodobě kromě cytostatik, imunosupresiv a drog. Řada jich sice do mateř. mléka přechází, ale pokud je nemocné dítě, léčí tím i je. 100% léčiva do MM nikdy nepřejde. K zcela bezpečným se řadí určitě Paralen, všechna lokálně používaná léčiva (pastilky, spreje do krku). Většina lékařů se brání napsat kojící ženě cokoliv, ale často to není opodstatněné, spíš se tím kryjí. U virozy si beztak ale dospělý člověk určitě vystačí s antipyretikem a nosními kapkami.
Přeju brzké uzdravení celé rodině
Jendys a Ema 20,5 měs. a Alan 2,5 měsíce
Este by som zvysila polohu .Nech daju mamicke poriadne lieky ja som dostala nizke davky atb kvoli dojceniu nezabrali a velmi som ochorela . Mozem potvrdit synovi po tom co som ochorela aj ja -nakazila som sa od neho choroba zacala rychlo ustupovat . Dajte pozor na zvysenie teploty moze stupnust dost rychlo nam sa osvedcil infra celovy tteplomer . Pri teplote podavat detsky paralen novorodencovi by mala stacit polovica nad 38,5 podat aj diazepam 2 mg gramaz pozor na to! Staci aj stvrt popripade pol podla toho ake mate velke babo . Diazepam sa podava ako prevencia proti febrilnym krcom .
Určo se vůbec nebojte nám ve všech kurzech ríkali, že je naopak velice vhodné, když mimčo přijde během šestinedělí do kontaktu s co nejvíce bacilama- že má výbornou imunitu a tím, že se dostane do kontaktu s bacilama si ji ještě zvýší:-)) Pokud tedy kojíte tak navíc opravdu dostane protilátky od maminky:-) Jinak se říká, že než mamině,která kojí propukne nějaká nemoc(každá má nějakou inkubačku) tak už to toho dne chycení bacilku dostává miminko protilátky v mlíčku:-)
Jinak na tu rýmičku používejte vincentku- mazání do nosánku špachtličkou nebo my teď dáváme od firmy Hádek olejček Baby s heřmánkem je taky do nosánku a taky se buď natírá špachtličkou nebo se kápne:-) Jinak kdybyste dostali teplotku tak pro takové prďolky jsou jen čípečky jinak je ještě sirup od Paralenu SOS jahůdkovej, ale ten je až od pěti kil mimča.
Snad to brzo překonáte a nebojte rýma je v pohodě my s ní teď bojujeme na 7týdnu, je dobré jim pomoct odsavačkou- takovou tou s hadičkama jakože vy vycucáváte a oni jim soplíčky odcházejí tou druhou hadičkou Lukajdovi se potom vždy hodně uleví, ale jak jsem zjistila rýmičku máme většinou jen v noci a pak ráno, jinak je celý den OK. Je taky dobré dám na radiátory nádobys voudou, aby se odpařovala do místnosti + nemít přetopíno.
Tak se držte a kdyby se vám cokoliv nezdálo tak běžte na pohotovost- však od toho tam jsou:-)
Pa H+L 7týden:-)