Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
moje dcerka (9,5měsíce) už odmítá kojení.Začalo to přes den, tak jsem musela přejít na UM a kojila jsem aspoň v noci. Teď už nechce ode mě vůbec. Když si ji dám k prsu, tak se odtahuje a brečí. Nevím, co s tím. Plánovala jsem kojit do roku, ale bohužel to asi nepůjde. Nemá cenu ji do něčeho nutit, maximálně mě kousne, ale pít nechce.
Máte některá stejné zkušenosti? Zuzina
Ahoj Zuzina,
nic si z toho nedelej. Pokud uz od tebe nechce mlicko, tak ji ho nenut, akorat te vzdycky kousne.
Ja jsem kojila do konce 13 mesice a taky vecer uz mala nechtela a jenom me kousala. Pak jsem to jeste parkrat zkusila a to same. Dite si samo rekne kdy uz ma dost. A je lepsi at se odstavi sama nez at se to dela nasilim a to dite se po tobe furt sape a dozaduje se mlicka.
Male jsem potom zkousela davat ruzne druhy umelych mlik a taky caje, ale ani jedno mi nechtela pit, jenom vodu. Tak ji kupujeme balenou vodu a je spokojena. Samozrejmne, ji davam kazdy den multi-tabs vitaminy, at neni ochuzena a taky prevence proti nemocem. Jsou to kapky od 0-2 let.
Pa pa Lenka
Ahojky,
já s tím zkušenost nemám, ale přesně toto mi říkala moje sestra o její (dnes už 7leté) dceři Kristýnce.
Říkala mi, že ji v podstatě plně kojila až do jejích 9měsíců, protože malá odmítala jakýkoliv příkrm a pak prý se zničeho nic a ZE DNE NA DEN odstavila, mateřské mléko začala odmítat a začala se stravovat „normálně“ ![]()
Vzhledem k tomu, že je ségra doktorka a nijak to neřešila a říkala, že to prostě někdy děti dělají, bych řekla, že se asi nic neděje.
Ale nejlíp Ti na to asi odpoví váš pediatr.
Mějte se fajn!
Ahoj Zuzino,
mě se takhle samy odstavily obě děti. Míše bylo asi 10 měsíců, mlíka už stejně moc nebylo, akorát v noci měla zlozvyk budit se po 1 - 1,5 hodině
Pak se ale najednou odstavila přesně jak píšeš - když jsem se nabízela, brečela a nechtěla. Taky od té doby začala spát celou noc. Akorát byl problém, že odmítla veškeré pokusy o UM takže od té doby pila kravské mléko, které jediné pozřela.
Syn byl drsnější, ten to ustřihnul doslova ze dne na den v 8 měsících. Mlíka jsem ještě v té době měla celkem dost takže jsem si 2 týdny protrpěla. Toho jsem už ale po zkušenostech s dcerou učila na HA UM, protože je alergik. Možná jsem tím to odstavení uspíšila, ale lepší než aby taky odmítnul UM.
Přijde mi lepší, když se dítě odstaví samo než pak třeba násilím odnaučovat. Myslím si, že se kolem kojení dělá hrozné haló jako kdyby nekojené děti byly kdovíjak ochuzené. Maminky jsou pak akorát stresované, když jim to nejde podle příruček
Byla jsem ráda, že jsme zvládli plně kojit prvních 6 měsíců, plánovala jsem kojit do roka, ale když se děti rozhodly jinak, co jsem mohla dělat?
Katka
No ja nesuhlasim s diskutujucimi, ze nic si z toho nedelej . Ano, ak nespravis nic, tak sa ti dcerka odstavi. Musis nieco spravit, aby to tak nebolo kedze nechces, aby sa ti odstavila (ak by ti to bolo sumafuk, tak sem nepises o radu, ze?)
To, co popisujes je strajk v kojeni. Deti sa nikdy neodstavia zo dna na den. Odstavenie je pomaly a pozvolny proces.
Tvoja dcera je vo veku, ked je vsetko zaujimave a kojenie je take nudne. Kto by sedel na mieste a pil mliecko, ked naokolo je tolko zaujimavych veci, co treba ist preskumat?! ![]()
Pri strajku sa radi nasledovne:
Este ma napadlo, ci si nezmenila telove mlieko, deodorant, prasok na pranie, … ci si nezacala jest nejake vitaminy, lieky, mliecne vyrobky, co si doteraz nejedla, ci ste nezmenili rezim dna, ci nie je mala prilis unavena a pretazena zazitkami, … toto su tiez dovody na odmietanie kojenia.
Viem, ze je toto tazke obdobie, sami sme to mali takto podobne, ale ver, ze sa to na dobre obrati. Aj napriek tomu, ze to nie je lahke, byt odmietana, skus byt v pohode, nestresovat sa, pretoze mala tvoje nalady vyciti. Drzim vam palce!!!!
Aha, a este ma napadlo - skus sa popytat aj nejake laktacnej poradkyne, co by ti ona poradila. Drzte sa!!!!!!!!!!!!!!!
Ahojky,
tak já mám taky zkušenost s odstavením ze dne na den.A Schamko,jde to!
Kojila jsem Niki plně do 6m pak s příkrmy do 8m a opravdu se jednoho krásnýho rána vzbudila a postavila si hlavu,že kojit nechce.Co s tím???Zkoušela jsem různé polohy,různé intervaly mezi pokusy,když byla unavená,myslela jsem i hladová/celý den odmítala už jen přiblížení k prsu a kojili jsme výhradně už jen o samotě a naprostém tichu/,jen si cucla a hned vztek a odtahování.Zavolala jsem naší dr a ta mi potvrdila,že děťátka jak ochutnají jiné chutě se většinou sami odstavují přibližně kolem 1 roku věku.Mě to moc mrzelo a pořád jsem si říkala,že jsem ještě mohla něco udělat,ale myyslím,že jsem udělala maximum.Dr mi poradila Nutrilon,že je nejpodobnější MM a tak jsem po 3 denním učení na lahev zas pili mlíčko,ale už ne moje.Ještě jsem pak kojila 3 týdny v noci,ale pak se tvorba hodně snížila až skoro zastavila.
Na druhou stranu mám kamarádku,která zas pro změnu svého kloučka nemohla odstavit,byl to děsnej závislák a někdy to bylo na nervy,hlavně když k ní přiběhl třeba venku a začal se sápat pod tričko.
Tak takhle je to myslím pro dítě nenásilné a přirozenější,ikdyž mě to moc mrzelo.
Naďa
Stalo se nám něco podobného..jednoho večera jsem prostě chtěla syna nakojit jako obvykle, přisál se k prsu, sál, mlíčko teklo a za minutu se odtrhnul a začal zoufale plakat… nic nepomohlo, dostal lahvičku a tu vypil celou..v noci, když se probudil se pak ještě jednou napil z prsa tak 10 minut a to bylo naposledy..následující týden jsem zkoušela také různé pokusy a fígle, prsa bolela, mléko teklo proudem, ale nic…jakmile viděl prso plakat, ani se nezkoušel přisát. Bylo to dost depresívní, ale jasné, zkoušlea jsem 14 dní…nic…pláč, pláč a zase pláč.. Ale láska ke kojícímu polštáři mu vydržela ještě i půl roku poté, rád si na něj lehal a válel sepo něm. no přešli jsme na tedy lahvičk a násosky od Aventu. Zpětně si říkám, že ho možná bolelo otevírá té pusinky, protože pak mu se mu objevily stoličky a vím, jak mně bolela čelist, když rosl zub moudrosti - kdoví ví. Ale jsem ráda, alespoň za ten čas, kdy to šlo. ![]()
Holky,
díky moc za odpovědi! Docela jste mě uklidnily, byla jsem z toho trochu nešťastná..
Vidím, že v tom nejsem sama.
Schamko, děkuju moc za Tvou odpověď, pečlivě jsem si ji pročetla. Věř, že jsem zkoušela všechno možné. Naprosto nic jsem ze svých návyků nezměnila - ani parfém, stravu,…fakticky nic.Kojila jsem vždy v klidu, bez rušivých podnětů. Nepanikařila jsem hned, ale opravdu to nejde..
Dneska jsem mluvila s mojí známou doktorkou, která je zároveň laktační poradkyní, a ona mi řekla, ať neblázním, že si dítě samo řekne, kdy přestat. Přeci jenom 9 měsíců je docela dlouhá doba a jsem za to vděčná.
Tak ještě jednou díky!! Přeju klidná miminka,
Zuzina ![]()