Nedostatek mlíka

22315
11.11.05 11:04

Nedostatek mlíka

Ahoj,

Jsem po porodu 3 a půl mesice, zatím plne kojím… jenže zjišťuji, že malému mé mléko nestačí.......večer řve hlady......
Zatím mám ještě v mrazáku nejaké zásoby, ale dokdy?
Myslím, že problém nastal v době, kdy Honzík začal spát v noci 7-8 hodin......já jsem sice odstříkavala, ale moc se to nelepšilo…

Vždy ráno mám prsa nalitá, ale pak během dne je toho míň a míň, a k večeru už kojím z obou, ale nestačí to

Mám začít dokrmovat? Ještě malej má trochu ekzém, takže tady je zádrhel..... naše doktorka doporučuje kojit co nejdéle

Jo a přes den kojím po 2- 2,5 hodinách

Děkuji za rady

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2221
11.11.05 11:11

Ahoj

Zkus jednu noc v noci malého přikládat a přikládat, mohla by se tvorba mléka zvýšit. Jinak je k dostání hypoalergenní umělá výživa. My používáme Nutrilon 1 HA a je nám přes 5 měsíců, ale fakt koj co můžeš. Já kojím a přidávám k tomu ten Nutrilon.

Ahoj a přeji hodně zdarů v kojení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
11.11.05 11:20

Problém je taky v tom, že malej v noci když ho přiložím, tak si cucne jednou, a pak už nechce a spí dál.......

A jak to delat?

Mám přes den kojit a na večer dát UM? Nebo?
Já jsem v tomhle neznalá

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
11.11.05 11:21

Ano, i u nás to tak bylo. řešení jsi sama popisovala - v okamžiku, kdy jsem malou 2krát za noc vzbudila, tvorba mlíka vzrostla a kojení bylo bez problémů. Pár nocí ho přikládej častěji a uvidíš že se tvorba zvýší. Nezapoměn hodně pít. Já musela v noci budit pořád, jinak jsem byla bez mlíka. ale vyplatilo se - odstavila se sice už v 8 měsících, ale ne kvůli nedostatku, ale kvůli infekčnímu průjmu a pobytu ve špitále bez maminky.

Příkrm je nejlepší cesta k odstavení. Na druhou stranu - zkus dvě tři noci častější přikládání a pak dej jeden večer flašku a hezky si odpočin - některým mým kamarádkám tento postup pomohl a laktace se rozjela a kojilo se vesele dál.

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
11.11.05 11:24

co ho zkusit trochu probrat přebalením? nebo zkus kvalitní odsávačku a jednou za noc odstříkat - večer jen dokrmíš. Kluk bude spokojený a tobě přibude mlíka…

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2221
11.11.05 11:25

ahoj

Já vím, že to nebu žádný med, ale buď ho a buď ho, já vím, že to někdy nejde, ale chce to vydržet, za to kojení to stojí. U nás na to pomáhá manžel..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
11.11.05 11:30

Odsavala jsem aventem, vcera jenom 60ml z obou..... takze nic moc, rano tam sice mliko je, ale ted po 3 kojenich uz nic moc…

piju tak 2-2,5 litru denne, taky hodne mlika…

Takze radeji nedavat UM?

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2612
11.11.05 11:44

myslím že máš normální laktační krizi… jednorázová flaška neublíží, ale má zkušenost je taková, že jakmile dostala malá láhev, po třech dnech příkrmů 1-2krát denně jsem ju musela dost ukecávat, aby byla ochotná sosat prs. takže příkrm dostala jen v nejvyšší nouzi. fakt zkus v noci budit. Já při krizi budila po dvou hodinách, nekolikrát vystřídala prsa a pak se ještě snažila ručně odstříkat. byla jsem vyfluslá,ale třetí noc jsem dala malé večer flašku, vyspala jsem se a druhý den bylo mléka najednou dost.

elda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
11.11.05 12:05

Ahoj,
kdyz jsem mela pocit, ze je malo mlicka, tak jsem si dala „caj pro kojici matky“ od fa Laros, ma tmave cerveny obal a na druhy den jsem mela prsa nalite. Opravdu to fungovalo, tak jsem ho pila co druhy den.(taky to bylo dobre pro jeho prdiky, kdyz fenykl.caj nezabiral) A vydrzela jsem kojit do 14 mesice, potom se Honzik rozhodl, ze uz nechce a byl odstaven-odstavil se sam.
Tak at si z techto rad neco vyberes. Na kazdou plati neco jineho…
 Kac+H

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22315
11.11.05 12:33

Holky dekuji za rady, vyzkousim jeste ten caj.......
snad to pomuze

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2793
11.11.05 13:22

Ahoj Katko!

Tvůj problém znám taky,v noci sice kojím 3×,dopoledne je mlíčka taky dost,ale občas ho bývá málo večer.Mám odsávačku Medela mini electric,je skvělá a už se mi investice vyplatila.Dopoledne odsaju a schovám si mlíko na večer a tím ji dokrmím.A když je krize,tak vytáhnu MM z mrazáku.Snažím se při lepších dnech,kdy je mlíka hodně,odsávat a zásoby průběžně doplňovat,takže tam mám pořád asi 8 sáčků s 60-80 ml,na dokrm to stačí.
Dokrmuju stříkačkou a už v tom mám grif(nebo gryf?),50 ml má Ája v sobě za 5 minut ani nemrkne.Lahve se bojím,nechci,aby se odstavila.
Tak nevím,jestli jsem ti poradila,ale věř,že v tom nejsi sama.
Já myslím,že hodně dělá noční kojení.
Ale i tak mívám často krizové dny,nevím proč,třeba týden krásně kojíme,mám nalitá prsa i večer a pak to najednou zase spadne.......A po dvou dnech častého kojení a odsávání je mlíka zase dost.Takhle je to dokola už od 14 dnů a zatím kojím plně,přírustky jsou slušné,v 3 měsících měla o 2400 g víc proti porodní váze.

Drž se,bude zase líp.
Hanka a holky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1268
11.11.05 13:49

Ahoj Kačí,

taky se přidávám s tím, že jsem měla stejný problém. Ráno mlíka dostatek, postupně ubývalo a večer už skoro nic. Objevilo se to asi před měsícem, v době, kdy malý začal spát celou noc a já jsem byla líná v noci vstávat na odstříkání. Takže jak ti radí holky - buď zkusit budit, a když si cucne a usne, tak zbytek prsa odstříkat, nebo ho nebuď ale několikrát za noc vstaň a odstříkej si. Zkontroluj, že je prso úplně vyprázdněné. I během dne pokud Honzík nevypije celý prs, odstříkej zbytek. Výsledek se dostaví za cca 2-3 dny. Píšeš, že piješ cca 2 litry, nám doporučovali v porodnici dokonce 4-5 litrů. Udělej si na noc termosku čaje a před a po každém kojení nebo odstříkávání vypij hrneček. Snaž se odpočívat, jakmile malý usne nebo ti ho někdo může třeba na dvě hoďky pohlídat, já jakmile jsem měla málo mlíka a třeba jsem si odpoledne šla na hodinku zarelaxovat, hned zase bylo mlíčka o něco víc. Hlavně buď v pohodě, MUSÍŠ si věřit, že to spolu zvládnete.
Příkrmy zatím žádné nedávej, určitě se to spraví. Jukni na: http://www.rodina.cz/LLL, jsou tam skvělé rady a doporučení při problémech s kojení.
Nevzdávej to, přeji ti ještě hodně a hodně měsíců kojení.
 Gina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
11.11.05 13:51

Katko, dovolím si zareagovat. Jsem přesvědčena, že nemáš málo mléka, to, že nejsou prsa už tak nalitá znamená, že se tvorba mléka stabilizovala akorát pro potřeba tvého miminka. Já jsem si taky kolikrát myslela, že žádné mlíko nemůžu mít, protože „nebylo vidět“ :lol: , ale bylo tam vždy! NAvíc mléko se ihned začne tvořit, když dítě začne sát, takže dítě pije a mléko se ve stejném okamžiku tvoří.
Navíc ve 3 a 6 týdnech a 3 a 6 měsících dochází k růstovému spurtu, tzn. že krátkodobě se miminku zvýší potřeba mlíčka a než na tuto zvýšenou potřebu tělo zareaguje větší produkcí, trvá to pár dní.
Zkus vytrvat, určitě se ti to vyplatí i kvůli toho ekzému, navíc malý taky může brečet z jiných důvodů než jen z hladu, a těch pár dní určitě překonáte. .

Držíme palce

Radka + S. 16 měs (stále kojená 2-3krát denně a x-krát v noci :wink:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116
11.11.05 14:08

ahoj. připojuju se k radce. to samé jsme zažívali my s emičkou a myslím si, že to byla ta laktační krize kolem 3. měsíce. věř, že to přejde (u nás to teda přešlo, i když malá taky pořád chtěla sosat a já jsme neměla nalitá prsa). jo a ještě k tomu čaji - dost jsme trpěli na prdíky, já pila čaj pro kojící matky a taky fenyklový, abych dceři pomohla, ale nepomáhalo to, tak jsem se na to vyprdla (ten čaj opravdu nechutnal nijak skvěle) a ejhle: prdíky přestaly. myslím, že jsem měla v mlíčku všechno akorát a čaj jí prostě neseděl :) tak opatrně s ním.
neboj, přejde to tak, jak se to objevilo :lol: :lol: petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
922
11.11.05 14:19

Ahoj Katko,
mé kamarádce pomohly homeopatika, kojila pak bez problémů až do 1,5 roka. Zkus se poradit v lékárně, určitě to stojí za to.
Zdraví Berča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky