Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Katko,
jak píše Berča, perfektně funguje homeopatie. Jmenuje se to RICINUS COMUNIS 5CH, bere se to 1-2×denně 5kuliček. Vyzkoušej to, myslím, že budeš spokojená.
Ale musí to být opravdu ředění 5CH nebo ještě maximálně 9CH, vyšší ředění je naopak na zástavu laktace. Tak na to pozor.
Lennys
ahoj Katko,
mě hodně pomohlo - vždycky po kojeni se hodne napit, asi tak litr, vody, caje, cehokoliv, v noci kojim 2×… a to pití vážně zabírá. Ve dne kojím po 2-3 hodinách…
Radka
Ahoj!
Souhlasím s názorem, že asi málo mlíka nemáš! Ono se tvoří v takovém množství, kolik dítě chce. Ale určitě je dobré hodně pít. Mluvím z vlastní špatné zkušenosti. V posledních dnech jsem pila strašně málo a zapomínala jíst a na mlíku se to projevilo. Malá mě teď chce sežrat. Ale dnes jsme si k večeru hodinu hrály nahaté v posteli a vpravila jsem do sebe násilím litr vody, tak to snad bude lepší. Dřív jsem se spontánně v noci budila a malou krmila - ona přitom spala. Teď mám problém. Ona se nevzbudí a já taky ne. Tak nevím, jak dlouho mi mlíko vydrží, ale snad co nejdýl. Přes den mám jednoduchou radu. I když Ti bude připadat, že neděláš nic jinýho, než že kojíš, tak během dne radím se NABÍZET, NABÍZET a NABÍZET. Jo a souhlasím, že dokrm až v největší krizi. Bála bych se i dokrmovat vlastním, odstříkaným. Ale znám dost holek, které odsávají každý den a pak to dětem zas zpátky dávají a jde jim to. Hlavně si věř a věř svýmu dítěti, že si samo řekne a samo si to zařídí! Já už skoro vůbec nemám prsa nalitá a přesto v nich pořád něco je!
Hodně štěstí přeje Lukrécie
Holky
jeste jednou diky za rady......
Krize je snad zazehnana..... koupila jsem si homeopatika, a do par hodin byli prsa jak bandasky:-)))
A vecer kdyz maleho nakojim, tak spinka celou noc, a ja vstavam 3× a kojim ho........ takze o nicem nevi a spinka a ja mam mlicka opet dost
Katka
Katko,
to je super,že jste to takhle hezky vyřešili!!!!
Přeju hodně dlouhé kojo,teď už to určitě půjde dobře
.
Hanka
Mohla bych se jenom zeptat kolik ty homeopatika stojí? ![]()
Díky
Kiro,homeopatika od fi.Boiron stojí všechna kolem 50 Kč.Už jsem jich pár kupovala(k porodu,na zoubky,na kojení) a všechna stála kolem padesátky.
Hanka
Ahoj Katka, sice si uz krizu zazehnala, co je vyborne - HURA!!!, ale napisem sem este zopar rad, co som nasla, mozno ked sem niekto s podobnym problemom zabludi, bude rad… teda rada ![]()
// Slabo a lenivo pijúce dieťa
Lenivo pijúce dieťa
zostáva pri prsníku
pije so zavretými očami
prehĺta málo a krátku dobu
malá stimulácia vypudzovacieho reflexu
nebudí sa v noci
bradavka s dvorcom nie je dostatočne v ústach dieťaťa
ďasná nestláčajú mliečne sínusy
Slabo pijúce dieťa
púšťa prsník
malá stimulácia pre opakované vyvolanie vypudzovacieho reflexu
nebudí sa v noci
saje aktívne menej ako 8 krát za 24 hodín a iba 5 min., pozor !
Pomoc
technika „prehadzovania" - výmena prsníkov v priebehu jedného dojčenia (frekvencia prehĺtania klesá, dieťa od prsníka, nakloniť dopredu, zobudiť, druhý prsník)
„prehadzovanie" po dobu 20-30 minút, každé 2 hodiny cez deň a každé 4 hodiny cez noc
u niektorých spočiatku prehadzovanie aj každých 30- 60 sekúnd
vyvolá opakované spustenie let-down reflexu a uvoľnenie zadného hustého mlieka
bradavku dostať až na mäkké podnebie, 3 krát obkrúžiť ústa dieťaťa proti a 3 krát v smere, pristriekavať mlieko do úst, hlava nižšie ako nohy (nohy 20 cm nad úrovňou prsníka)
Ako sa pozná účinné sanie a prehĺtanie
dieťa prehĺta po každom pohybe čeľuste
využíva spodnú čeľusť, nie pery
pohyby ušných lalôčikov a svalov pred ušami
Neúčinné sanie
chvejivé krátke sanie
iba pohyb perami - „tremolenie" (rýchle, chvejivé pohyby)
Spavé dieťa
Ako dieťa zobudiť
Hovoriť a nadviazať s ním očný kontakt
Držať dieťa vo vzpriamenej polohe
Pohybovať s dieťaťom
Uvoľniť perinku
Vyzliecť dieťa (sacia aktivita sa znižuje pri teplote nad 27°C)
Viac stimulácie
Hladenie
Prebalenie
Pretretie tváre namočenou špongiou
Krúženie prstom okolo úst
Ako dieťa udržať bdelé
Vytlačiť trochu mlieka na pery
Striedať prsníky pri spomalení pitia
Medzi dojčením dieťa prebaliť či nechať odgrgnúť
Meniť polohy pri dojčení
Dojčiť posediačky//
Dufam, ze som niekomu pomohla.
Zelam vsetkym dostatok mliecka a papave deti ![]()
Opatrujte sa!
Ahojky,
ja súhlasím s tým VEĽA PIŤ! možno aj ako placebo
, ale mne to teda pomohlo. jeden čas som mala pocit, že mám málo mliečka, až som plakala, a tak som do seba vpravila asi 3 litre vody v priebehu hodiny
![]()
toľko samozrejme nemusíš, ale ja som si potom dávala pozor, aby som vypila minimálne 2 litre vody denne - čo je pre mňa dosť, keďže predtým so vypila tak 2 dcl, a niekedy ani to nie… ![]()
potom si na to telo zvyklo, a teraz už bývam smädná, tak to nemusím, až tak strážiť
stena píše:
ja súhlasím s tým VEĽA PIŤ!
Stena, s pitim to zas netreba prehanat. Kojaca mamicka by mala pit ako ostatni ludia, plus navrch to, co prejde do mliecka. Cize normalne 2l plus 1l za vytvorene mliecko, teda asi 3l tekutin denne . Pre niekoho mozno vela… neviem.
Pri nadmernom piti sa oslabuje spustaci reflex, co vedie k problemom - dietatko zuri, ze mu netecie. ![]()
Suhlasim ale s tym, zvyknut si vypit pred alebo po kojeni pohar vody. Dolezite je totiz aj to, aby si v podstate pila pravidelne a nie prilis vela naraz. Navyse ked mas pitie spojene s kojenim, vytvoris si akysi zvyk, po case ti to pride normalne (mne sa kedysi pri hlaskach „clovek by mal vypit aspon 2l tekutin denne“ jezili vlasy - coze???
tak vela???
u mna to bolo kedysi presne jak u teba a teraz -presne jak u teba- mavam pocit smadu castejsie)
schamka, to je presne ono - pre mňa sú tie 2 litre veľa
teda, teraz už ani nie, ale ako som písala, predtým som bola schopná kludne pár dní nevypiť ani pohár…
Takže som samozrejme nemyslela vypiť 10 litrov, ale presne ako píšeš ty, teda cca 2 litre - to som tiež písala, že som si strážila min. tie 2 litre, ale viac ako 3 som určite nevypila ![]()
Hej ja som to napisala len preto, lebo raz som citala v jednej diskusii, ako mala jedna mamicka problem s kojenim a pisala, ze nevie uz co robit, ze vypije aj 6l denne a ze ma pocit, ze ma malo mlieka. A to mohol byt problem…
Inak viem o com pises, fakt, presne aj ja som bola taka ![]()
ahoj katko,
ja mela uplne stejny problem.....asi jako hodne mamin.Vsichni mi radili at kojim a kojim, ze se mlicko rozbehne......malej ale je takovy slunicko, ze ikdyz mel malo mlika, tak neplakal. tak jsem mela pocit, ze ma vseho dost. po necelem mesici jsem zjistila, ze nepribral ani deko. Zkousela jsem i nocni buzeni a odstrikavani, ale nic nepomohlo. A to piju denne minimalne 3 litry vody…vykaslala jsem se na rady, ze mam jenom kojit aspon do 6. mesice, dala mu nutrilon, ktery mu moc chutna a byl klid......je to lepsi nez se nervovat tim, ze musis prece jenom kojit a umela je spatna a mimi ti mezitim bude hubnout. Dala jsem mu mlicko dokonce i z lahvicky od Aventu.....a malej mi krasne pije i z prs.
Pokud ma ale nejaky ekzemy, nebo alergie, domluv se z detskou, kterou umelou bys mu mela dat.
A jeste k tem cajum - Leros - stava se ze ty caje proste nesednou a miminka z toho maji vetsi boleni nez uzitek…ale vyzkousej. Ja jsem ho nemohla, protoze prcek mel hrozny boleni.
barusch píše:
Pokud ma ale nejaky ekzemy, nebo alergie, domluv se z detskou, kterou umelou bys mu mela dat.
Barusch, snad sa neurazis, ale s tymto nemozem suhlasit! UM je v podstate liekom (UM nemozno nikdy povazovat za rovnocennu alternativu MM) a preto minimalne do veku 6 mesiacov by si sa VZDY mala poradit s lekarom, ci mu ho na:,–(it a ake.
Upravuje to aj Kodex pre marketing umelych mliek od WHO+UNICEF, ze na obale ma byt jasne napisane, ze vyrobok smie byt pouzivany len na odporucanie zdravotnickeho pracovnika. Neviem, nakolko je tento kodex podchyteny v CR zakonon, na Slovensku existuje zakon, ktory urcite nariadenia z kodexu aplikuje.
Inak si myslim, ze dieta, ktoreho podstatnou zlozkou stravy je mlieko, by malo byt kontrolovane nie raz do mesiaca, ale dobre je ist sa prevazit kazdy tyzden. To potom dava moznost zakrocit ovela skor.
Dalsia vec je, ze deti nerastu/nepriberaju rovnomerne. Maju obdobia pokoja a obdobia rychlych rastov. Hmotnost nie je jedinym znakom prospievania. Treba sledovat pocet pocikanych plienok, stolicu (pachnuca a nahnedla stolica je znakom nedostatocnej vyzivy, nie zelena, ktora iba signalizuje, ze dieta nepije dost zadneho mlieka), ci je dieta cule, aktivne a spokojne. Ziadne dieta, ktore ma pristup k jedlu (teda sa mu kojenie ponuka) hladovat nebude.