1. rodičovský příspěvek pro 2 děti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
1 rodičovský příspěvek pro 2 děti
Ahojte ženy, jak je to s druhym rodičákem, když nemáte ještě vyčerpaný ten první? Mám syna 1 a půl roku a narodila se mi dcerka. Na syna jsem brala ze začátku 7600 a pak asi 3800 takže jsem z celkové částky vyčerpala dost málo (neměla jsem možnost navolit si výši). Teď čerpám rodičák na dcerku a řikám jestli není možné dostat alespoň nějakou část těch peněz na syna protože mi přijde dost na nic když vám vezmou peníze ale vy těch věcí potřebujete víc a méte větší výdaje a nakonec jsem nedostala ani porodné takže mám měsíčně na 2 děti 7600. Nevíte někdo jak to z nich dostat? Děkuji vám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@terynazestatku
takhle to nefunguje, rodičák je jako náhrada tvého platu a vždy se bere jen na nejmladší dítě. To by se u určitých lidí ale zvedla porodnost
Takových je co vše nevyčerpají ale nejde brát 2 rodičáky
Nikdo Tě nic nebere, prostě jsi to jen nevyčerpala
Postarat se musí rodiče, ne stát a příspěvek je fakt jen příspěvek za to nikdo rodinu neuživí to je snad všem jasné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak už z názvu příspěvku - RODIČOVSKÝ příspěvek - je jasné, že nejde o žádný příspěvek pro děti, ale pro rodiče, jako náhrada za ztrátu výdělku. Takže jsi nepřišla o nic „na syna“, co by ti kdo měl doplácet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyhoda je, ze momentalne uz nemusis mit povinny 4 lety rodicak, ale muzes volit castku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No opravdu 2 RD pobírat nelze, jak už tu bylo řečeno. Proč si nevolila výši RD na chlapa? Sama říkáš, že jsi nedostala porodné, tak máte očividně dost peněz.. Je to nějaké zamotané..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
První dávka zaniká. Jediná možnost byla navýšit ji před narozením druhého dítěte, ale protože jsi neměla možnost volit, tak ani toto by ti neprošlo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To bychom se za chvíli dost přemnožili, kdyby to šlo jinak
Jak už tu je psáno, nikdo ti nic nebere, ten příspěvek je jako náhrada platu, když kvůli dítěti nemůžeš do práce. Logicky ho tedy bereš jen na nejmladší dítě v rodině. Pokud sis nemohla volit výši přes sebe ani manžela, tak ani nebylo ho jak vyčerpat celý, jinak bys to do roka a půl stihla s tou nejvyšší částkou.
Ano, uživit dvě děti a sebe se za 7600 fakt nedá, mně třeba „na dvě děti“ chodí 6200. Ale od toho mám manžela, který nás živí, dokud já nepůjdu do práce. Je to blbý, ale je to tak. Stát počítá s tím, že dítě a jeho matku (do určitého věku dítěte) živí otec dítěte. A je to správně. Stát jen přispívá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Teď je na to trochu pozdě, ale možná sis bývala měla zjistit, jak to funguje s rodičákem přes otce dítěte. Pokud on má příjmy, bylo možné nastavit rychlejší čerpání díky jeho příjmu.
Jak se dcerka narodila, s rodičákem na syna je konec. Pokud Ti něco zaplatili navíc (např. najednou mateřskou na dceru a ještě rodičák na syna), tak to budeš muset vrátit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak jen ,,z nich” dostat vic peněz…no, vzhledem k tomu, ze to je náhrada za uslou mzdu, na kterou se skládá pracující lid, tak treba tak, ze sama půjdes pracovat. Mimochodem, nikdo te přeci nenutí byt s detmi doma - je to jen jedna z možnosti. V zahraničí byva naprosto bezne, ze stát neposkytuje nic a rodiče si sve deti musí zaopatřit sami…
- Citovat
- Upravit
@terynazestatku rodičák se bere na nemladší dítě v rodině. Vzhledem k tomu, že sis nemohla ani volit jeho výši tak si pravděpodobně ty ani partner nepracovali (nebo pořádně neodváděli) tak nevím proč ti to připadá nefér, že ti stát nedává dvě náhrady mzdy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Měla si o tom všem přemýšlet trošku dřív no
To, že sis nemohla volit délku, nebude jen tak. Buď jsi nepracovala nebo něco podobného a že jsi neměla zas nárok na porodné má zas nějaký důvod..
Nijak to z nich nedostaneš.. Jediné v čem ti rozumím je, že je to hnus, že tak malá částka jako 7-11tis měsíčně je jako by náhrada za výplatu, ale řekněme si to po pravdě, kdo by dělal za 7tis měsíčně 24/7 a ještě z toho uživil dítě… Mnohdy to dítě stojí měsíčně víc než toho..
Ale pořád budou země, kde jsou na tom lépe a kde jsou na tom hůře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na chlapa to u syna udělat nešlo protože byl zaměstnán zatím asi 2 měsíce takže jsem neměla na vybranou. Já vím že ten první zaniká, jen mě napadlo, jestli se nedá zažádat jen o nějakou část.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@paola white měla jsem poloviční úvazek z rodiných důvodů a přítel pracoval v německu a před tím pracoval v jeho první práci 5 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit