ÚP po RD

54
16.6.18 13:54

ÚP po RD

Zdravím, nemám kvůli směnám možnost se vrátit do minulé práce. Budu podepisovat v pondělí výpověď dohodou. Školku mám až od září. Paní na sociálce mi řekla, že můžu pobírat rod. příspěvek a být zároveň na ÚP. Rod. příspěvek beru do července a nyní bych se tedy už přihlásila na ÚP. Jenže chci hledat až od září, tak vůbec nevím co mi tam řeknou. Je možnost při ÚP chodit na brigády? Mohla bych v srpnu vypomáhat v jednom obchodě přes dovolené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9793
16.6.18 14:05

Výpověď dohodou právně neexistuje, je buď výpověď (jednostranný úkon) nebo dohoda (dvojstranný úkon). Pokud půjdeš na pracák přímo po RD, budeš mít jen nízkou podporu - cca 4300 první dva měsíce, pak méně. Pokud by ses vrátila aspoň na den do práce, bude se počítat podpora z platu a pak záleží na důvodu ukončení prac. poměru, pokud by to bylo výpovědí z tvé strany nebo dohodou. Muselo by se jednat o vážný důvod, aby podpora nebyla krácená. Vážným důvodem je mimo jiné i péče o dítě do 4 let.

Jinak ano, jde pobírat podporu i rodičák zároveň. A jde si přivydělat během evidence na ÚP, ale nesmí to být na DPP a může to být max. polovina minimální mzdy a pokud si budeš přivydělávat, nebudeš mít za tu dobu vyplacenou podporu.

Jinač ještě dodám, že jako rodič máš možnost žádat o úpravu prac. doby (tedy třeba i zařazení jen na jednu směnu apod.) a zaměstnavatel ti musí vyhovět, pokud mu nebrání „vážné provozní důvody“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5075
16.6.18 14:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat