1 screening ano či ne?

Anonymní
29.7.24 14:31

1 screening ano či ne?

Zdravím, chtěla bych se zeptat jak vlastně probíhá první screening nejsem si jistá zda jsem ho podstoupila a pokud ne zda není pozdě, u pani doktorky jsme byla 9.7 a to jsem byla 11+2, odebirala mi krev na Rh, leukocyty, R glykemii, syphylis, hepatitis B a HIV. S tím že tedy dělala ultrazvuk a určila přesný datum porodu, později jsem volala na výsledky a vše bylo v pořádku myslela jsem ze takhle proběhl první screening ale pak jsem se docetla že se za to platí, a paní doktorka o penězích ani o screeningu nemluvila, teď tam jdu ve středu na odběr nemusím na lačno nevím na co budou ale budu 14+3, neni už pozdě? :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10863
29.7.24 14:40
@Anonymní píše: Více

No mela by ti rict jaka mas rizika trizomii 21, 13 a 18. 21 je Down.
Dale riziko preeklampsie a riziko rustove retardace.
Tohle jako screening nevypada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1792
29.7.24 14:41

Zeptej se v tu středu přímo doktorky. Dle toho, co popisuješ, tak se nejednalo o screening. Navíc by ti měla doktorka vystavit zprávu, kterou pak chtějí v porodnici. Pozdě na 1.screening už asi je, ale bude lepší, když se zeptáš doktorky, případně si zavoláš např. do porodnice, kde dělají i screening.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.24 14:41

Já jsem byla minulý týden taky na odběrech krve, platila jsem 1500,– a jsem objednaná na screening. Půjdu ve 14. tt., teď jsem 11. Zavolej si na gyndu a zeptej se. :think: Byla jsem tak i u předchozích dětí.

• Citovat
  • Upravit
2913
29.7.24 14:56

Muze ti napovedet to zda je v seznamu doktoru kdo maji certifikaci.

https://fetalmedicine.org/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
29.7.24 15:08

Ne, takto screening nevypada. Delaji ho specializovana pracoviste, ikdyz nekdy udela gynekology jakys-takys sam - dost pracovist ten certifikat nema a nejak ten test taky udelaji. Ale vzhledem k tomu, ze ti ani nedala zadny „papir“ s vypoctenymi riziky vrozenych vad a preklampsie, tak asi nic… Uz je na nej spis pozde - myslim na vypocet rizik (krev se bere okolo 10tt), ale na zhodnoceni plodu zkusenym lekarem samozrejme pozde neni.
Dalsi, co ted muzes, je si nechat udelat NIPT (neinvazivni prenatalni diagnostika), ale je dost drahy - dela se z krve matky ze ktere vychytaji DNA plodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.24 15:09

Moc všem děkuji za odpověď snad se to ještě nějak vysvětli, právě že děla v prvním trimestru sreening ve 20t i ve 30t :(

• Citovat
  • Upravit
4844
29.7.24 15:15

Ale to nejsou prvotrimetralni screeningy vyvojovych vad. Mrkni se na seznam vysetreni v tehotenstvi a co ktere znamena. Pokud jsi vyrazne mladsi, tak to doktorka vynechala, ale v soucasne dobe uz se doporucujou vsem ten prvotrimestralni nezavisle na veku. Ve 20tt uz ten screening udelat nejde. Leda by te okolo 16tt poslala na tripple test, ale to je zastarale a mene presne. Navic… pokud neco neni v poradku, chces to preci vedet co nejdriv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.24 15:25

@Petra Star už v tom mám guláš, napsala jsem to špatně děkuji za vysvětlení :palec: je mi 19 tak jestli to byl důvod toho že mi to ani nenabídla samozřejmě hlavně moje chyba že jsem se na to hned nezeptala :( ano o tom tripple testu jsem četla že je kolikrát falešně pozitivní, ale právě rada bych věděla na čem vlastně jsem a ten screening jsem podstoupit chtěla 8o

• Citovat
  • Upravit
10863
29.7.24 15:27

A sla by jsi na ukonceniv pripade geneticke vady? Nekdo ne, tak na nej ano nejde.
A jeste mne napadlo, zda není gynekolozka proti potratum, ze by to udelala schvalne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1378
29.7.24 15:34

Koukala jsi do těhotenské průkazky, mě v obou těhotenství dělal screening jen můj gynekolog, žádnou zprávu jsem nikdy nedostala, všechno napsal do průkazky, rizikovou vývojových vad v číslech, šíjové projasnění atd. U prvního těhotenství před osmy lety jsem neplatila nic, u druhého před pěti okolo 1300.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.24 15:43

@Tarena Záleželo by mi nejvíce na tom jak moc by to bylo špatné, hlavně v rodině druhé dítě trpí na postižení a paní doktorka rodinou anamnézu zná, samozřejmě to dědičné být nemusí ale přece jen muže, hned na začátku její otázka byla a budete si to chtít nechat, takže asi s potratem problém nemá :?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.7.24 15:44

@Oliverka28 koukala jsem teď pro jistotu a vůbec nic jen si tam zapisuje CRL a jaké odběry jinak nic jiného nepíše

• Citovat
  • Upravit
1378
29.7.24 16:05

A ultrazvuk probíhal normálně? Na tom prvním screeningu co si tak matně pamatuju, bylo hodně měření, počítání prstíku, hlavně se zaměřil na to šíjové projasnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kocicka1987
29.7.24 16:08

Ne to nebyl screening, měla tě poučit, kam na screening jít, chodí se ve 12.az 13.tydnu a určují se vady, na to je většinou potřeba lepší ultrazvuk, stojí to okolo 1500kc.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky