Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
My měli NIPT test na pojišťovnu na genetickém pracovišti s rizikem 1:450, řekli nám, že do 1:499 včetně platí pojišťovna pokud je to přes genetiku.
@AbbySt a můžu se zeptat kde jste byli? A screening vám dělal váš gynekolog?
@Tarena tak asi tobě to do zpráv nenapsal, protože to nevyšlo v té šedé zóně, je to normální oficiální termín rizika. Srovnávala jsem to s prvním těhotenstvím a taky o tom nemám zmínku, protože test vyšel v pohodě. A nevím co to je za certifikaci a jak to zjistit, jestli ji má nebo ne? Screeningy dělá běžně, nikde do nemocnice nechodím.
@syaska Já můžu říct jen jak to mám já. V životě jsem neslyšela, že by nějaká žena v okolí kvůli plodovce potratila. A to byly takové, co jely hned druhý den na výlet atd. Zároveň mi přijde, že s tím jak rodí v posledních x letech starší rodičky, tudíž se dělá více odběrů plodové vody. Pokud je to větší zařízení, kde tyto odběry dělají, tak to mají jako rutinu, takže o dost menší riziko problémů.
Já bych raději riskovala 1% potratu, než riskovat šedou zónu s NIPT testem. Tj. že se vše bude tvářit dobře a dítě bude mít DS. Ať už se rozhodneš jakkoliv, tak si možná zjisti, jak NIPT test vyhodnocuje mozaicismus - tj. kdy některé buňky mají tzv. DS a jiné ne… Vysvětluji to laicky. A pak, někdy ženy čekají dvojčata a jeden plod zanikne ve velmi raném stádiu, tak jestli NIPT pozná, že dítě má DS, když tam byly ještě buňky toho zaniklého nebo naopak. Opět říkám to blbě, nemedicínsky, ale někde jsem zaslechla tahle úskalí.
Dneska chodí daleko více žen na plodovku než před 20 či 30 lety. Teoreticky by mělo být vyšší číslo potratů, ale to se zřejmě neděje.