Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já tě chápu, neschopenku bych taky nechtěla…já jsem třeba většinou nemocná spíš na jaře, v zimě ne, takže na tohle bych moc nekoukala ![]()
Tak stačí nasadit nějaký vitamin, třeba C. V těhotenství je oslabená imunita, to jo, ale brát si kvůli tomu neshopenku
To by si nemohla ani na nákup (košíky), kamkoliv, kde je víc lidí - kliky, peníze… Takže v klidu.
A tak i kdybys byla nemocna, tak to prece neva..ja v prvnim trimestru byla nemocna 2× a v pohode..
No byla jsem s kolegyni zároveň těhotná, TP červen 2013. Já byla od 4.měsíce na neschopence, ona chodila dál do práce, chytla chřipku-byla epidemie jako teď a kolem 20tt potratila
Sestra je přechytralá. Mám 2 deti - první ET v prosinci a druhy v konec října. Bez neschopenky.
Nenervuj se. Oba první trimestry jsem zažila přes zimu, já to i promarodila, kluci jsou v pořádku. Jestli se má udržet, tak se udrží, i po ET ![]()
Nejlíp podle mě uděláš, když dáš na svou intuici a na to, jak se cítíš. Věř mi, že doma je strašná nuda, vycházky jsou omezené a člověk si nemůže ani večer zajít do restaurace, do kina nebo do divadla. Pokud k tomu není opravdu důvod, na neschopenku bych nešla. Navíc ta neschopenka je dost ošidná v tom, že doma zchoulostivíš, ale protože nemůžeš sedět doma 24 hodin denně, tak občas ven vylézt budeš muset a bude stačit, že na tebe někdo prskne a stejně budeš nemocná. Tohle přesně se stalo mně. Raduj se z těhotenství, dělej, co dělat chceš a co tě baví. Můžeš posílit imunitu nějakými probiotiky nebo jinými přípravky na posílení imunity.
Neschopenka nic neřeší. To by si nemohla vystrčit nos z baráku. Nehledě na to, že ti nějakou nemoc mohou domů stejně tak zavléct ostatní, např. manžel/přítel. Zkrátka mi to přijde jako kravina, před případnou nemocí Tě to neochrání. Já teda nebyla těhotná po IVF, ale u obou dětí jsem virózy prodělala, u druhého jsem měla tenkrát i vysoké horečky, chřipka to byla jak vyšitá, zle mi bylo nehorázně… Sestra to zbytečně nafukuje. ![]()
Zalezi, kde bydlis, kde pracujes. Do prazske tramvaje bych ted moc nelezla, pokud bydlis na malomeste a dopravujes se do prace autem ci pesky, tak bych pracovala dal. Dale je jine, pokud pracujes v kancelari a pres den potkas na chodbe par kolegu ci sedis za kasou a v tve tesne blizkosti kychaji denne desitky lidi.
Chytla som v 7.tt anginu a maly vyzera byt normalny
nesla by som na neschopenku bezdovodne, ako uz niekto pisal, nemohla by si vystrcit nos z domu a chripku by ti aj tak nakoniec doniesol domov manzel.
Mozna bych nad tou nemocnosti uvazovala, kdybych treba ja nevim ucila v materske skolce nebo pracovala na infekcnim v nemocnici. Ja teda s dcerou prvni trimestr absolvovala v lete, ale ono se da neco chytit vzdycky. Taky to bylo po IVF a doktorce jsem neschopenku odmitla se slovy, ze jsem si to zaridila jinak. Protoze jsem taky nemela naladu na poslouchani reci, jak tehotenstvi ohrozuji kazdodennim sezenim v kancelari.
Prvni tehotenstvi po IVF jsem taky chodila do prace a skoncilo to MA, coz samozrejme nema se sezenim v kanclu nic spolecneho, ale taky jsem na pohotovosti narazila na milou sestru, ktera mela po doktorove diagnoze potrebu mu vyhruzne sdelit - to ma urcite z toho, ze chodi tehotna do prace! Doktor ji vynadal, ale doted mi ta jeji slova strasi v hlave i po skoro sedmi letech, i kdyz objektivne vim, ze je to naprosty nesmysl. Nekteri zdravotnici (nejen) by fakt radsi meli mlcet.
Pokud se citis dobre, nemas zadne komplikace, nedelas nijak extra namahavou praci se zvysenym rizikem onemocneni, zima nebo leto, ani IVF samo o sobe neni duvod k tomu placnout sebou na gauc a vychazky mit omezene na 6 hodin denne.
Uzivej si to a zkus nestresovat!
Každý ti řekne něco jinýho. Já měla první těhotenství úplně bez problémů, druhý jsem otěhotněla v říjnu, prakticky půlku prosince a ledna jsem promarodila (dítě tahalo kde co ze školky), čekala jsem jednovaječná dvojčata a ve 22 tt na genetickém utz těžké postižení, které mohlo být právě způsobeno virózou mezi 8-12. týdnem. Tak si vyber. Já mám doporučení pro další těhotenství mezi 8 - 15 (15) týdnem, kdy se ukončujou ty nejdůležitější věci, si dát bacha, pokud možno já i dítě doma mimo společnost. To neznamená nechodit ven, ale MHD, nákupáky atd. bych vynechala.
V prvním trimestru jsou z hlediska nemocí rizikové vysoké horečky - větší riziko vrozených vývojových vad. Jenže angínu můžeš chytit stejně tak dobře uprostřed srpna. ![]()
Prostě bych se cpala víc vitamínama, vyhla se problematickým místům s vysokou koncentrací lidí (kina, divadla, čekárna praktického lékaře) a když už na tebe něco poleze nebo něco chytíš, tak to řádně vyležet a nepřecházet.
Cekali jsme prirozene, ve stejnem rocnim obdobi jako ty. Chodila jsem do prace, do restaurace (nekurackych), kina, nakupovat, jezdila jsem mhd, prlste vse jako obvykle. Tehotenstvi neni nemoc a opatrnost nerovna se jit na neschopenku. Ja bych „jen tak pro nic“ na neschopenku taky nesla, doma by mi hrablo.
Ahoj holky, anonymně, zatím to ví jen hrstka spolubojovnic ve skupině.
Jsem po ET a zdá se, že úspěšném. Dostaly jste nějaké doporučení, jak se chovat v 1. trimestru, když připadne na zimu?
Sestra z CAR mi naznačila, že jsem nezodpovědná/nevděčná, když nechci neschopenku, že chytím chřipku nebo angínu a o těhotenství přijdu.
Chápu, že je těhotenství po IVF třeba křehčí než to spontánní, ale momentálně paní sestra docílila jen toho, že když už jsem se odvážila z toho úspěchu trochu radovat, mám zas akorát naděláno v gatích.