Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jiz delsi dobu jsem si u dcery vsimla, ze ma zaskuby s nohou a nebo s ramenem. Nikdy to nemela, zadnou diagnozu nema, s nicim se neleci. Ve skole ma pekny prospech, je vesela, zadne velike stresy nema, nebo podle toho co mi alespon rekla. Nasadila jsem horcik. Nekdy si stezuje, ze s tim nic nemuze delat, ze to delat musi. Nesetkal jste se s tim nekdo? Je pravda, ze od mala byla vzdy citlivejsi a co ted jde do puberty, tak si obcas veci bere moc osobne. Kdyz byla mensi a mela stresovejsi obdobi tak mela ze spani nocni desy. Nevim, jestli to ma co delat s nervovou soustavou?
Může to být psychikou a může to být nemocí. Zkonzultovala bych to u lékaře - není nutné hned.
Dcera měla dva roky tiky po nepřeléčeném streptokoku. Po těch dvou letech dostala antibiotika na angínu a tiky se ztratily - tehdy jsem poukazovala na předchozí virozu, která byla jiná a delší než obvykle.
@Evkad k lekari pujdeme v lednu. Take jsem premyslela, ale krome nachlazeni dcera nic nemela. Ale dekuji
To je nějaký motorický neklid, ne? Jestli je tím míněno klepání nohou třeba v sedě, tak to dělá i můj přítel když je nervózní nebo na něco natěšený, ale když mu řeknu, ať přestane, tak to na chvilku zvládne, než se zase zapomene.
Prý to dělal od dětství. Poprvé jsem se s tím setkala u spolužačky na střední. Je to asi nějaké nutkání, člověk si to už pak ani neuvědomuje.
Ale samozřejmě to může mít i jiný důvod.
Ne ne. Nema to cely den, ale obcas to prijde a musi zatnout svaly. To je neco jineho