Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,potřebovala bych poradit,jak správně reagovat,když malá plácá někoho do obličeje.Většinou je to takto.Přítel má noční a přes den spí.My občas s malou jdem k němu do postele,říkám tomu dělat váleníčko.Prostě se tam válíme a příteli to nevadí,spí dál.Ale malá posledních 14 dní dělá to,že okamžitě přileze k němu a začne ho mlátit do obličeje.Otočí se co já na to,řeknu nenene.Udělá to znovu,řeknu víc důrazně nenene!A dám jí ručičku pryč.Udělá to znovu schválně,dělá to třeba 5 minut,dokud ji neodnesu.A u toho plácání říká taky nenene a ke konci se strašně vzteká,že jí to nechci dovolit.Ví moc dobře,že se to nesmí,ale podle mě to zkouší,vysloveně provokuje.Mám jí ignorovat nebo dokola vysvětlovat nene nebo jí i plácnout přes ruku?Jak to řešíte vy?Je to mé první dítě,tak nevím jak na to reagovat správně.Myslela jsem že je ještě malá na to,aby tohle zkoušela.
Nechodit na VÁLENÍČKO k příteli do postele…To bych si ani já nedovolila, když přítel má po noční..
Náš dělá přesně to samý. Tak jsem zvědavá, co kdo poradí. Mě tak připadá, jako že chce dělat „malá malá“ ale neumí to. Že to jako nemyslí zle. Ale taky ho to nějak neumíme odnaučit.
pannda píše:
Nechodit na VÁLENÍČKO k příteli do postele…To bych si ani já nedovolila, když přítel má po noční..
Tak je jasný,že tam nechodíme třeba v poledne,ale odpo,když už má vstávat.Máme 1+1,takže tady moc možností,kde s malou být není a on když spí,tak ho nevzbudí ani kdyby ho s tou postelí stěhovali
Nejvíc to dělá v té posteli,ale dělá to i když jí chová.Mě už taky párkrát pleskla.Myslela jsem jestli ji to jde nějak odnaučit.
Anabellka píše:
Náš dělá přesně to samý. Tak jsem zvědavá, co kdo poradí. Mě tak připadá, jako že chce dělat „malá malá“ ale neumí to. Že to jako nemyslí zle. Ale taky ho to nějak neumíme odnaučit.
malá malá umí dobře,to když jí řeknu tak udělá.Ale pak dá schválně pořádnou ránu,přimhouří oči,páč ví,že zvýším hlas
Doufám,že ji to nějak přejde.
Myslím, že ho chce probudit, chce, aby si jí prostě všímal - desetiměsíční dítě přece nechápe, proč na jedné straně leží máma, se kterou si může hrát - a na druhé straně táta, kterého si nesmí všímat. ![]()
Souhlasím s Panndou - nedělala bych to. Jednak malé to těžko vysvětlíš a jednak si podle mne trošku zaděláváš na problém… Malá by měla vědět, že když táta spí, protože v noci pracoval, nesmí být rušený. To je o respektování soukromí - jo, kdyby táta zavolal „holky, pojďte si ke mně lehnout“, tak je to o něčem jiném, ale jen tak prostě přijít, to bych nedělala. Nicméně na to ses neptala, vím.
Takže k otázce, rozhodně bych dítě neplácala - jenom bych důsledně odtahovala ruku a případně v konečné fázi odnesla.
Dělá to hodně dětí, no, radit je těžké…Oni to neberou jako plácání, bitrí..Je to forma komunikace, no, jinak důsledně říkat , že se to nedělá. Já tohle zas nezažila s malou, ona je zas mazel, a furt by se pusinkovala a dělala MOJA MOJA(přitisknout se na líčka). U první si to nepamatuju, ale ta mazlivá nebyla..
Prostě bych jí odnesla, v případě, že to dělá tobě, když jí chováš, tak bych řekla nene a dala na zem. Určitě bych neplácala kvůli takové maličkosti. Můj 10m mě taky někdy plácá nebo tahá za vlasy, ale je ještě hodně malý, nedělá to schválně. Tak mu přidržím ručičku a řeknu nene.
Děkuju,takže když to udělá,dám jí ruku pryč,plácat jí teda nemá smysl,myslela jsem si to.Ona moc velký mazel právě není,pusinky nechce dávat vůbec,přitulí se tak na 5 vteřin.Je to spíš vzteklounek.
Myslím, že to dělá asi každé děcko…Když řekneš nenene, udělá to schválně znova (aspoň u nás to tak funguje
).Když někdo začne křičet, že to bolí, dělá to s jednou tak velkou razancí a ještě z toho má záchvat smíchu.
My mu tu ručičku chytnem a začnem s ní tu „bušenou“ tvář hladit a říkáme u toho „malá, malá“.Mno, míjí se to účinkem, jednou to holt dělat přestane.
Tak toto dělá Darek s velkou oblibou a ne že by neuměl dělat malá malá - to umí dobře, ale prostě tátu ráno mlátí do hlavy a ještě se tomu šíleně směje - já můžu zakazovat jak chci.
Snažíme se většinou odvést pozornost něčím jiným, hračkou..nebo mu řeknu ať udělá na tátu KUK (to je teď největší zábava) a on přestane.
Mě malá dělala to samé - když jsem byla s ex,vždy ho chtěla vzbudit.Doporučuji nebrat malou do postele.