11m dítě najednou odmítá jídlo

20
8.12.22 12:31

11m dítě najednou odmítá jídlo

Dobrý den, prosím o radu a zkušenosti..
Náš nyní 11m syn byl od zavedení příkrmů příkladný jedlík. Krmili jsme převážně lžičkou, ale třeba těstoviny si vzal do ručičky a krmil se sám. Problém nastal před týdnem, kdy měl 3 dny horečky, na které nezabíralo nic jiného než Nurofen. Měli jsme doma jen sirup. Paralen mu horečku srazil vždycky jen na hodinku, kdežto Nurofen na mnohem delší čas, a tak jsme ho do něj museli i přes jeho odpor nacpat - lepší řešení jsme s manželem neměli a báli jsme se, aby horečka nevystoupala na 40 °C. Byl víkend a po nedávné otřesné zkušenosti s nejbližší pohotovostí jsme zkrátka chtěli udělat vše proto, abychom to zvládli doma. Jenže… asi jsme mu tím nurofenem znechutili lžičku. :( Dřív s ní neměl problém, ale nyní mi z ní nepozře nic jiného než Vigantol (což teda trochu nechápu). :nevim: Snažila jsem se mu nabídnout jídlo do ručičky, ale všechno kromě těstovin a křupek končí na zemi. :,( Podotýkám, že zubů už má 7, nepřipadá mi, že by mu rostly, protože nejen že nemá žádné takové příznaky, ale navíc je atopik a o růstu zubů jsme vždycky věděli hned tak, že se mu ekzém z ničeho nic hodně zhoršil, což se už dlouho nestalo. Máte prosím někdo radu, jak mu zase lžičku zpříjemnit? Může to být opravdu tím nucením nurofenu, který ani za nic nechtěl, ale my jsme mu ho stejně vnutili? Můžeme to nějak napravit? Na další horečku budeme vybaveni už i čípky z brufenu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
8.12.22 12:34

@notily vydržet, nabízet. Přesně jak jsi napsala, tak teď má odpor. Může to celé ještě souviset s nemoci.. nebála bych se, hlady neumře a za pár dní to může být zase všechno jinak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
8.12.22 12:38
@notily píše:
Dobrý den, prosím o radu a zkušenosti..
Náš nyní 11m syn byl od zavedení příkrmů příkladný jedlík. Krmili jsme převážně lžičkou, ale třeba těstoviny si vzal do ručičky a krmil se sám. Problém nastal před týdnem, kdy měl 3 dny horečky, na které nezabíralo nic jiného než Nurofen. Měli jsme doma jen sirup. Paralen mu horečku srazil vždycky jen na hodinku, kdežto Nurofen na mnohem delší čas, a tak jsme ho do něj museli i přes jeho odpor nacpat - lepší řešení jsme s manželem neměli a báli jsme se, aby horečka nevystoupala na 40 °C. Byl víkend a po nedávné otřesné zkušenosti s nejbližší pohotovostí jsme zkrátka chtěli udělat vše proto, abychom to zvládli doma. Jenže… asi jsme mu tím nurofenem znechutili lžičku. :( Dřív s ní neměl problém, ale nyní mi z ní nepozře nic jiného než Vigantol (což teda trochu nechápu). :nevim: Snažila jsem se mu nabídnout jídlo do ručičky, ale všechno kromě těstovin a křupek končí na zemi. :,( Podotýkám, že zubů už má 7, nepřipadá mi, že by mu rostly, protože nejen že nemá žádné takové příznaky, ale navíc je atopik a o růstu zubů jsme vždycky věděli hned tak, že se mu ekzém z ničeho nic hodně zhoršil, což se už dlouho nestalo. Máte prosím někdo radu, jak mu zase lžičku zpříjemnit? Může to být opravdu tím nucením nurofenu, který ani za nic nechtěl, ale my jsme mu ho stejně vnutili? Můžeme to nějak napravit? Na další horečku budeme vybaveni už i čípky z brufenu :roll:

Ještě bych jen ráda dodala, že kojím, což je ostatně to jediné, co ho aktuálně živí. Ale nemám z toho dobrý pocit, protože syn vypadá jako 2,5leté dítě (váží 14 kg, velikost nosí 98/104). Ale není nijak tlustý, je zkrátka jen velký, proto si nemyslím, že je žádoucí, aby najednou začal ztrácet na váze. Když dřív jedl, dával si většinou porce odpovídající 2letému dítěti. A proto se obávám, že příkrmy potřebuje, že moje mléko mu sice může dát vitaminy a nějaké živiny, ale těžko ho může nasytit úplně, to bych musela být cisterna.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77319
8.12.22 12:56
@notily píše:
Ještě bych jen ráda dodala, že kojím, což je ostatně to jediné, co ho aktuálně živí. Ale nemám z toho dobrý pocit, protože syn vypadá jako 2,5leté dítě (váží 14 kg, velikost nosí 98/104). Ale není nijak tlustý, je zkrátka jen velký, proto si nemyslím, že je žádoucí, aby najednou začal ztrácet na váze. Když dřív jedl, dával si většinou porce odpovídající 2letému dítěti. A proto se obávám, že příkrmy potřebuje, že moje mléko mu sice může dát vitaminy a nějaké živiny, ale těžko ho může nasytit úplně, to bych musela být cisterna.. :zed:

hele, když mají děti aftozní stomatitidu, tak nejsou schopné přijímat pevnou stravu třeba v kuse 14 dnů, a žádné kvůli tomu ještě nezahynulo,
kór když je chlapeček tak velký, tak má z čeho shazovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22948
8.12.22 12:58

Moje dcera takhle měla stopku v 8.měsíci, byla angína, neštovice, zuby a pak ztráta železa a k tomu i nechuť. Byla jen kojená.
Druhá dcera okolo roku, ta zase měla rotaviry a tam nás zachránilo to kojení, nechtěla jíst a pít a jen měla průjem a zvracení, tam už to bylo dost a hraně.
Denně jsem vařila a nabízela, ono nic jiného nezmůžeš, rvát to do něj nasilím nejde.
Zkus před něj jídlo postavit, ať se nakrmí sám a dej tomu čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77319
8.12.22 13:00

@notily a lžičkou kvůli lžici sirupu to také nebude, píšeš, že nechce ani jídlo do ručičky, děti mají různá období,
a finta - sirup příště dávej plastovou stříkačkou do pusinky, nevyteče to a lépe se to nespolupracujícímu dítěti „strká“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
8.12.22 13:00

Je po nemoci, nechala bych to byt, nabizela, netlacila. Navic do toho roku je mleko opravdu nejdulezitejsi, prikrmy jsou…PRIkrmy.
Jinak muj starsi mel asi v cca podobnem veku taky totalni zasek i bez te nemoci…do te doby jedl prevazne ty detske slichty, pak takhle po nejake doby odmitani popadl lzicku a pustil se do meho obedu a od te doby jedl prevazne „normalni“ jidlo :nevim: Vim, ze jsem byla taky docela na nervy, protoze byl (a i v 7 letech porad je) podmiracek a s jedlem jsme prubezne ruzne bojovali, takze to byl docela stres. Deti prochazeji ruznymi obdobimi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
8.12.22 13:02

Nech ho být a přestaň z toho dělat drama - je úplně normální, že děti po nemoci nemají hned takovou chuť k jídlu.

Dej mu lžičku do ruky, ať to zkouší sám, plus nabízej hlavně jídlo do ruky, které si může brát - vařenou zeleninu, brambory, ty těstoviny apod.

Až bude mít hlad, vezme si - do té doby hlady neumře… a když trochu shodí na váze, taky se vůbec nic nestane, po nemoci je úbytek váhy normální a on má slušnou rezervu, odkud brát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14755
8.12.22 13:29

Muzes zkusit jinou lzicku (kov, plast, jina barva). Ale ja bych ho proste nechala na pokoji. Hromada deti prestane chtit jist i bez nemoci. A hlady neumrou, az budou chtit, tak si vezmou. Vazne nechapu tohle vysilovani s jidlem, nucenim mu jeste muzes vytvorit blok.

Taky nechapu, proc by nemohl ztracet na vaze, ma z ceho. 105 cm a 14,5 kg ma ted moje za par dni 5leta dcera. Ano, na svuj vek je mala. Ale taky rozhodne “nejtlustsi” z nasich 4 deti. A kdyz v lete pri/po nemoci cca tyden jen pila oslazeny caj, tak jsem vubec nevysilovala. Jidlo mela k dispozici, kdyby chtela. Navic tvuj syn je jeste kojeny, ono mu to ted par dni bude stacit.

Edit preklepu…

Příspěvek upraven 08.12.22 v 14:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
8.12.22 13:43

Klidne muze byt jen na MM, meli jsme takovych epizod kvuli nemoci hodne, i v daleko pozdejsim veku.
Laktace ti behem dvou tri dnu stoupne.

Priste muzes misto Nurofenu zabal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
8.12.22 13:49

Díky většině přispívajících za uklidnění. :) :srdce: A ty, co se podivují nad tím, proč plaším, tak tipuju, že to bude proto, že to je moje první dítě a poprvé se mi stalo, že přestal jíst. Spíš bych si připadala divná, kdybych se nad tím ani nepozastavila. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14755
8.12.22 14:14

Hele, to 11mesicni dite je stejne tak clovek jako ty. A kdyz je ti zle, tak taky nemas chut k jidlu, ne? A snad te nikdo nenuti jist a nesili z toho, ze nejis.

Navic dobre vim, co se mnou udelalo, kdyz me rodice nutili do jidla. Jake to ma celozivotni nasledky. Takze ani u prvniho ditete jsem se nepozastavila, ze v 10 mesicich pri/po nemoci tyden nejedlo. A to myslim tak, ze opravdu nejedlo ani kousek cehokoliv, jen se kojilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí