Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky!
malému rostou zoubky a z noci na dnešek měl teplotu, přes den měl 38.7, dali jsme čípek. Před spaním měl 39,8, čípek jsme nedali, nějak jsem si špatně přečetla leták, malej spí. mám ho budit a dát mu ho, nebo až se vnoci vzbudí? je to dost vysoká teplota, máme jít k doktorovi?
Davala bych sirupy, mazala dasna, a popripade kdyby horecka neklesla sla bych k dr..
Pokud to jde srážet nebo se nepřidruží něco dalšího, vydržela bych do pondělka. Budila bych podle povahy dítěte, třeba moje mladší by se v noci sama ozvala při sebemenší teplůtce, je taková cíťa- takže tam bych to nechala být. Starší je zas pořád potichoučku, takže tu bych vzbudila, protože by se jen probudila jako hadrová panenka a ležela potichu a mezitím by to stoupalo.
Malej se mi budí na kojení, ale to tak až po půl noci, čípek jsme dali tak v jednu hodinu odpoledne a teď ne, nemám ho tedy budit, až se vnoci vzbudí tak mu ho dáme. sirupy nemám, jen na dášně a čípky paralen
@Janeynka ja bych to udelala, jak pise @zuzouš, pokud ti maly usne, kdyz ho vzbudis, tak vzbud, ja to u male delam tak, az se vzbudi na kojeni a place, a vim, ze rostou zuby, zak ani nemerim a davam sirup nurofen, jakoze proti bolesti a ne primarne na horecku. Dnes treba byla pres den chudak uplne mrzuta, tlaci se ji dvojka nahore, tak jsem ji dala sirup hnedle pred spanim, jednou jsme to uz takhle udelala u spodnich a osvedcilo se a spikala v noci klidne, vzbudila se, ale bez place. A to pritom nejsem zadny priznivec leku, rymu „lecim“ libenarem a odsavackou, ale v noci ji nechci nechat trapit bolesi. Tak uvidis, jak bude spinkat, drzim palce a rikam, at uz hsou ty zk…ny zuby venku
![]()
@Janeynka pokud spí tak ho nech. tělo nejlépe bojuje horečkou a když dítě spí tak ho nic nebolí. já srážím jen když je dítě neklidné nebo má problém. podle hodnoty na teploměru se neřídím
On mi spinká teď krásně, ale docela pálí, tak jestli ho nemám vzbudit, jeslti ta horečka nebude pořád horší a malému nějak něco neudělá? horečku ještě neměl tak nevím, abych něco nezanedbala
Hlavně dbej na to, ať hodně pije. Až se vzbudí, radši mu dej čípek, to už je hodně vysoká horečka, mohl by dostat febrilní křeče. Radši bych šla na kontrolu, takto vysoká horečka může svědčit pro zánět, časté jsou záněty ledvin. Má jiné příznaky?
Jaké jiné příznaky? celý den je unavený, přítulný a klidný. dva zuby mu teď vyrostly a ode dneska dva lezou. tak nemám ho vzbudit? co když fakt něco z té horečky vznikne?
Klid, teď bych ho nechala spinkat, ve spánku se posiluje imunita. Pak mu ale radši dej čípek, z horečky můžou vzniknout febrilní křeče (vypadá to jako epilepsie), ale není to pravděpodobné a navíc to má dobrou prognózu. Spíš se dehydratuje při takové horečce, takže hlavní je pít a pít a pít. jak vypadá jinak? Má chuť k jídlu, pije? Nesahá si na ouško nebo jinam? Kaká, čůrá normálně? V krku nic nemá?
Febrilní křeče jsou při rychlém snížení nebo zvýšení horečky. Většinou to bývá dědičné, když to máte v rodině, tak se to může spíše projevit než když to nemáte.
Teď celkem řádí šestá nemoc, která se také vyznačuje vysokýma horečkama. Ono, když má dítě horečku, tak mi příjde, že je tak unavené, že s velkou pravděpodobností by zavedení čípku prospalo a ani by se nemuselo vzbudit. Od 39 stupňů bych už horečku určitě srážela.
Mi Dr. říkal u mého ročního dítěte, že mám v případě horeček za ním přijít hned na začátku s močí, aby se vyloučily ledviny a zánět močáku + odebíral i krev, aby zjistil, zda to je virové nebo bakteriální.
Přesně tak. často takto „bezpříznakově“ probíhají záněty ledvin. Takže doporučuji jít ráno na pohotovost, udělají odběr krve a dle hodnoty CRP se dále uvidí. Nízké CRP = viróza nebo zuby, tudíž pokračování v domácí léčbě, vysoké CRP = bakteriální zánět, takže další vyšetření kde a ATB.
@horecka píše:
mohl by dostat febrilní křeče.
k febrilním křečím dochází při prudké změně teploty. pokud je horečka vysoká a drží se tak nevzniknou! naopak je pravděpodobnější že je dostane po podání antipyretik… http://www.wikiskripta.eu/…5%99e%C4%8De
@Janeynka já se taky bála při první horečce. je to nápor na nervy, ale pokud dítě nepláče a spí tak bych ho nebudila.
Co se týče jídla tak je to slabší. kojím, tak to si dá normálně. z flašky si moc nedá-ale to i normálně.
tak se nám probudil, dali jsme čípek, plakal, bolí ho dásně. natřeli jsme mu je a teplotu má 39,3 - klesla. nakojila jsem ho a hned usnul
@fia80 hlavně teď řádí neštovice. můj prcek měl horečku přes 39 a za dva dny se osypal.