Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
mam prosbu…kdysi davno mi prateta meho exmuze rikala, ze rodina jejiho manzela mivala na Stedry den 12 ruznych jidel- jakoby kazde za jeden mesic daneho roku…no jo, jenze! prateta uz mi to nerekne a ja si je proste nepamatuju
neznate nekdo tuhle tradici? nemate nečjakou „krajovou“ stedrovecerni specialitu? prosim…
(jen co si vzpomenu- zeli „na sladko“- ono neni uplne sladke, ale je sladsi, nez treba klasicke ceske zeli- s chlebem, nejaka kase, vanocni oplatky s medem…)
U nás byl ještě česnek s chlebem, vánočka s mlékem a čočková polévka
My jíme toto. Vánočka, rybí polévka, oplatka s medem, kapustnica s osúchem, kapr a salát a pampúchy s mákem(ty dělá tchyně)
Černý kuba s brambory, vánočka nebo štola, polévka z ryby, salát z něčeho rybího, klidně i plody moře - jde o to že tyhle produkty jsou odjakživa uznané církví jako postní. Kaše ze sušeného ovoce, rozinek a dál nevím, ale recept najdeš.
Jeste jsem si vzpomnela ze babicka driv delavala kapra na modro
byl to kus uvarene ryby s takovou mazlavou pernikovou omackou…
google ti nic nenasel?
Zelí se švestkami (kisel), boršč, makový koláč, sleď v oleji, rybí polévka, kapr se zeleninou, smažený kapr, houbová polévka,… a už nevím ![]()
To jsem jednou viděla v nějakém dokumentu v televizi. Na internetu se to dá najít pod dvanáct tradičních vánočních jídel z Ukrajiny.
@superandrysek schválně sem se koukla na recept a to je nějaký těžký, tchyňa to dělá z rohlíků se mi zdá. Jen nakrájí rohlíky na kolečka zalije makem s máslem, nebo jestli si udělá řidčí nádivku ted nevim, až manža dorazí z práce, zeptám se a zítra písnu. Já to totiž nikdy nejedla, je to recept se Slovenska.
@Dagmar83 jsou to vlastně obalovane koblizky. Na trhu si občas kupuju makovou koblihu a to je myslím ono
Za origo recept budu rada
@Dagmar83 píše:
@superandrysek schválně sem se koukla na recept a to je nějaký těžký, tchyňa to dělá z rohlíků se mi zdá. Jen nakrájí rohlíky na kolečka zalije makem s máslem, nebo jestli si udělá řidčí nádivku ted nevim, až manža dorazí z práce, zeptám se a zítra písnu. Já to totiž nikdy nejedla, je to recept se Slovenska.
U nas babi delala misto rohliku sve testo z toho delala ctverecky a ukladala vedle sebe na plech a dala upect. Pak se to namocilo do mleka a s makem. Mne to teda nechutnalo, ale byl to jeji zvyk ![]()
Na Vanoce byla jeste kapustnica s houbami, oplatky s medem, ryba a bramb. salat
Příspěvek upraven 21.10.14 v 23:36
@SlavinkaC pučky se to menuje už sem se ptala manži a je to jak říkáte zalije se to mlékem a pak mákem