13 měsíční dítě-co k jídlu ?

3067
21.6.22 18:16

13 měsíční dítě-co k jídlu ?

Ahoj maminky,
zajímalo by mě co můžu dávat synovi ještě ke svačinkám? Synovi je 13 měsíců a máme zatím jen dva zuby dole. Ovoce moc nemusí max dáváme banán. Presnidavky taky moc nechce, ovocné kapsicky občas kupujeme na ven ale ani těm moc nedá. Jinak dáváme jogurty a občas na chleba žervé nebo kiri ale to si taky jen ďobne a už nechce. Kdyby měl víc zubů a potravu dokázal rozkousat tak bych si věděla asi víc rady😁.
Dá mi někdo nějaký nápad co ještě mu můžu dat?🙏 :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6118
21.6.22 18:22

Třináctiměsíčnímu bych dávala totéž, co máte vy dospělí, jen v baby verzi (solit a pepřit vůbec nebo málo, nic extra pálivého). Dva zuby k tomu úplně stačí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.22 18:27

Nějakou pomazánku na toust třeba, vaječnou, mrkvovou, pudink, sójový jogurt. Nebo nějaký sušenky od sunaru třeba. Když nechce ovoce tak zeleninu. :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3067
21.6.22 18:31
@Anonymní píše:
Nějakou pomazánku na toust třeba, vaječnou, mrkvovou, pudink, sójový jogurt. Nebo nějaký sušenky od sunaru třeba. Když nechce ovoce tak zeleninu. :nevim: :nevim:

On si do toho toustu jen ďobne, ze ho to nemůže ani zasytit. Jogurty dáváme a sušenky od sunaru občas taky ale to mi přijde ze není na jídlo. A zeleninu dáváme k obědu jako mix. Čerstvou zeleninu ke svacine ne, protože má jen dva zuby dole tak to nemá čím rozkousat 😕

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1244
21.6.22 18:34

Zapracovat na kousani. Muj syn mel zuby taky pozde. Stolicky az na 20m. Kouse zdatne od 8 mesicu a to i maso. Do 12m jsem mu davala jidlo do ruky plus dokrmovala rozmixovanym. Od 12m nemixiju a ji to, co my. Jen ne tolik korenene.
Jinak svaciny vsechno mozne ovoce, jogurty, chlaba s pomazankami. Puding. Je toho spousta. Schopnost kousat se zuby moc nesouvisi, dejte mu prilezitost se to naucit, samozrejme v ramci bezpecnosti.

Příspěvek upraven 21.06.22 v 18:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.6.22 18:35

Tvaroh, pudink, pomazánku bez toustů, buchtu, :nevim:

• Citovat
  • Upravit
15995
21.6.22 19:03
@Karmen23 píše:
On si do toho toustu jen ďobne, ze ho to nemůže ani zasytit. Jogurty dáváme a sušenky od sunaru občas taky ale to mi přijde ze není na jídlo. A zeleninu dáváme k obědu jako mix. Čerstvou zeleninu ke svacine ne, protože má jen dva zuby dole tak to nemá čím rozkousat 😕

Treba okurky mi deti v pohode melnily dasnemi i bez zubu, nebo jen s par zuby :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
21.6.22 19:06

Chleba/pečivo, mozarrela, kvalitní šunku, plátkový sýr, pudink, domácí pribinak, nějakou domácí buchtu.
A opakovaně bych předkládala to ovoce (třešně, jahody, boruvky, meloun, hroznové víno). Když bude mít hlad, tak jist bude.
Ono na jídlo zas až tak ty zuby nepotřebuje, problém dělají většinou jen tvrdé veci nebo slupky, zbytek zvládnou uzuzlat.

Rozhodně bych kolem něj netancoval, aby něco jedl a nepředkládal jen to, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
21.6.22 19:06

Tak třeba okurku dokáže jíst i bezzubé dítě :nevim: to samé měkké ovoce - maliny, jahody, broskev, měkká meruňka. Já bych dopoledne zkrátka zkoušela dávat to ovoce a pokud nechce, nic jiného nedostane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3067
21.6.22 19:08

@MP Evik
Davam mu malé kousky v prikrmech co má k obědu, ale pokud už je větší kousek tak začne buď blinkat, nebo kuckat. Ovoce jist nechce max. občas si vezme banán. Každý den mu zkousime co se dá ale zatím bez úspěchu je stále víc živý na mlíku 😃.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3067
21.6.22 19:11

@Thomassss
Ovoce mi vůbec nechce, max. banány. A neumím si představit dat malému okurku bez zubů. Zkoušela jsem mu ji naškrábat na jemno a taky to nechtěl, pak kaslal po tom 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
21.6.22 19:19

Mám video, jak se mi 8měsíční plazí přes celou místnost, aby si z mojí ruky vzala kolečko okurky, normálně si ho vzala a ukousla si kousek, žužlala to a snědla. Ony si děti umí poradit, jen se nesmíš bát to zkoušet… a když to jednou nejde, zkusit to podruhé, potřetí, počtvrté…
To je jako s vodou, maminky zkusí dát děťátku vodu jednou, dvakrát, děťátko se “ofrňuje”, tak maminky řeknou, že vodu nechce a přejdou na džusy a čaje a kdoví co ještě. Ne, prostě zkoušet vodu pořád dokola…až bude mít dítě žízeň, vezme ji na milost :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3067
21.6.22 19:21

@Svistice
Ovoce vůbec nechce, buchtu taky ne. Zjistila jsem ze moc to sladké nemusí 😁
A do chlebu jen vždy tak ďobne a pak už ho nechce. Nenutim ho, dostane mliko a je to 😃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3067
21.6.22 19:24

@Thomassss
Malý si taky z okurky ukousne ale pak ho to začne davit a ublikne si :nevim: budu to zkuste pořad dokola a uvidíme … pediatr tvrdil abych mu dávala pořad jen do hladká mixované jídlo kvůli tomu ze má jen dva zuby, tak jsem si právě myslela ze ty kousky když ho dáví ze je to kvůli tomu ze to nemůže bez tich zubů rozkousat :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3067
21.6.22 19:27

@Thomassss
Ale kupuji prikrmy zeleninové a tam jsou taky menší kousky a nemá s tím problém jen občas s větší mrkvi nebo bramborem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí