Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
snad mi nějaká z vás alespoň trochu pomůže. Mám 13měsíční dceru.Co začala lézt, všechno, co najde, ihned strká do pusy. Věechno v jejím dosahu, čím by si ublížila jsme odstranili.Ale přesto všechno, co našla, šlo hned do pusy. Mysleli jsme, že to časem přejde, ale je to skoro bych řekla i horší. Teď už běhá a je to pořád stejný
. Obaly od mobilu, ovládání k televizi, věci v kuchyni, co najde v lince, hračky atd.To se jí ještě snadno zabaví, ale různé věci teď venku - kamínky, písek, hlína, tráva. Prostě VŠECHNO. Stále ji někdo samozřejmě hlídá, ale musíme mít oči na stopkách, co drží v ruce, co s tím bude dělat, a když už žvejká, tak hned zjistit, co. Celá rodina už je vycvičená, ale stejně to mnohdy neuhlídáme. Máte s tím nějakou zkušenost? pochybuji, že ji v tom zabráníme, i když jí to pořád vysvětlujeme, že to nesmí. Kdy to tak skončí? Člověk musí být stále v pozoru. ![]()
To je normální nám je 17 měsíců a atále si to tam cpe prostě pznává musíš to vydržet a neboj taky to někdy neuhlítám prostě to nejde
To je normální. Malý tohle přestal dělat snad až v 1,5 roce. Neboj, dočkáš se ![]()
btw. má super imunitu. Moc jsem si z toho nedělala. Jenom ten ovladač na televizi byl sem tam krapet vlhčí…
@omites přesně,nejdřív ovladač ochutnat a pak si přepnout televizi, to zvládne v pohodě ![]()
To je naprosto normální, dceři bude 16 měsíců a dělá to taky a už hodně dlouho ![]()
Tak u nas je to taky tak. Takze pocitej s tim, ze minnimalne pulroku to tak bude jeste. Ale me to prijde normalni a nijak to neresim. Jako kdyz zvedne venku vajgla a dava ho hned do pudy, tak se hroutim. Ale kdyz mu reknu ne a vezmu mu ho, tak on se v dalsi sekunde ohne pro dalsi. Takze nezbyva nez brat, to co povazujes za " bekany" a opakovat dokola, ze se to nedela a cekat az to prejde. Ja treba cekam stale…:-)
Jojooo, i náš (20m) už ochutnal hlínu, zrní od slepic, věčně se dlabe granulema když najde…a kdo ví, co všechno ještě nevím, že snědl
![]()
@areca píše:
Tak u nas je to taky tak. Takze pocitej s tim, ze minnimalne pulroku to tak bude jeste. Ale me to prijde normalni a nijak to neresim. Jako kdyz zvedne venku vajgla a dava ho hned do pusy, tak se hroutim. Ale kdyz mu reknu ne a vezmu mu ho, tak on se v dalsi sekunde ohne pro dalsi. Takze nezbyva nez brat, to co povazujes za " bekany" a opakovat dokola, ze se to nedela a cekat az to prejde. Ja treba cekam stale…:-)
moje 4 letá cácora stále jeste ochutnavá písek, řeknu ne pochopí, ale občas
![]()
Ale je zvlastni, ze to delaji jen nektere deti. Kdyz jsem venku s kamoskou co ma o 2 mesice mladsi holcicku, tak ona za celou dobu nic a nasemu certikovy ja behem hodiny vytahuju z pusy snad cely kos neuzralych spadlich merunek. Pul misky granuly pro kocku a par kaminku a nejakou tu travu taky.
Taky mám stejný problém, je jí 15 měsíců a je to děs, snažím se hlídat co to jde, ale třeba včera si lízla Luxolu, a cpe tam kdejakej jinej hnus, asi fakt musíme vydržet, nějaké domlouvání či trest nepomáhá, udělá to naschvál tuplem, takže jí to prostě seberu, ona se chvíli vzteká a vzápětí najde jinej podobnej hnus, ačkoli jsem si myslela, že jsem všecko odstranila, tak evidentně ne ![]()
No malej má 3 a půl a stále to trvá
Rve do té pusi taky všechno. Dívá se na telku a pořád musí něco kousat. A mladší to dělá taky a ten už to má vymakanější, ten žere i brouky a mravence. Ale beruška, to je lahoda ![]()
Děkuji děvčata, to jste mě teda „uklidnily“.
No holt to budu muset vydržet, jsem si to v skrytu duše i myslela. Hlídat a hlídat, zvláště teď, když padají třešně, nahnilý a ošklivý. To hrabu ostošet a stejně si nějakou zapadlou najde.
Jo a teď mi manžel řekl, že měla dneska ruce slizký od slimáka
, tak jen doufám, že toho snad už do pusiny nedala, protože manžel ho nenašel.
A nejhorší je, že tu pusinu, když do ní něco dá, otevře jen mě. Takže věčně slyším od manžela nebo dětí:Mamíííí, Kája má něco v puse!!! ![]()
@cvrcek 1906 to je ještě dobrý, že ti jí otevře, my jak se k ní hrnem, že to chcem vyndat, tak začne zdrhat a honem to polykat abysme to nestihli.
Zrovna dneska jsem mladý tahala venku z pusy vajgl.
Ono je to přejde.
A já se tak těšila, jak si bude hrát na písku, manžel udělal pěkné pískoviště. Jenže místo hraní ten písek Kája ochutnává
ach jo.