Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám dceru 14 měsíců, která neleze, nesedí. Od 5m rehabilitujeme, jsme sledováni na neurologii, ale prý je vše v pořádku. Od malička je větší. Je tu někdo kdo má podobný problém?
Nesedí, neleze, ok, může mít vývoj pomalejší. Ale plazí se aspoň?
@Sunlight515 píše:
Nesedí, neleze, ok, může mít vývoj pomalejší. Ale plazí se aspoň?
@Sunlight515
Ano plazí, i péruje, ale to už dělá 4 měsíce..
Můj syn si začal sedat až na 14 měsících. Chodit začal skoro na 19 měsících. Byl prostě pomalejší, všechno dohnal.
@DaniLo píše:
Můj syn si začal sedat až na 14 měsících. Chodit začal skoro na 19 měsících. Byl prostě pomalejší, všechno dohnal.
Děkuji za uklidnění 🙏🏻 Snad to bude takto i u nás.
@Waru Nebojte, jste sledovány. Jen se jí prostě nechce. Také jsem z toho byla špatná, ale byl jinak naprosto v pořádku, tak jsem to nechala být a časem se vše povedlo
Držím palce
Dcera taky zacala pozde (i kdyz tedy o neco driv nez vas syn), aktualne leze, obchazi a zkousi stoupat volne v prostoru, alw do chuze to jeste potrva. Nijak vam nepomuzu, jen snad vam posilam nejakoi vnitrnj podporu - vim jak je to tezke byt nekde mezi ostatnim jedina, kde se jeste neleze apod. Pokud je sledovana a tak, tak to bude urcite dobre! ![]()
@Waru píše:
Dobrý den, mám dceru 14 měsíců, která neleze, nesedí. Od 5m rehabilitujeme, jsme sledováni na neurologii, ale prý je vše v pořádku. Od malička je větší. Je tu někdo kdo má podobný problém?
Můžu se zeptat, jak se vše povedlo? Těším to samé. Děkuji!
@Abecede90 lézt začala ve 14m, sedět v 15m, poté obcházet nábytek, v květnu nás už vyřadili z rehabilitací a už čekáme na samostatnou chůzi. Nyní 19 měsíců. Jak to probíhá u vás?
Hlavne se nesrovnavat s okolim, nektere maminky umi byt celkem jizlive, jakmile maji pocit, ze si muzou rypnout do jine, ze jeji dite jeste neleze/nesedi/dosad si cokoliv. A pritom to, ze jejich ano, pravdepodobne neni ani jejich zasluhou.
Mam tri deti, prvni se rozlezl v 11 mesicich, samostatna chuze v 15 mesicich a od 18mesicu jsme odlozili kocar.
Dvojcata, lehce predcasne narozena, 11 mesicu, lezou, sedi, klucik stoji a tape kolem nabytku a holcicka jeste ne. Absolutne nesrovnavam a tesim se, ze jeden bude rychlejsi, abych se nemusela rozdvojit pri asistenci a treninku chuze ![]()
Ale znam taky takove, kde se dite rozeslo v den 2.narozenin a vse bylo v poradku a taky takove, kde dite v 8mesicich samostatne chodilo.
Nic si z toho nedelej, jste pod dohledem, vse bude v poradku a jeste budes vzpominat, jaka to byla pohodicka.
Já už jsem z toho hodně špatná… Včera mu bylo 14 měsíců a jen se plazí. Chodíme na rehabilitace, máme jen takový cviky jako dávat ho na kolínka, v 9 měsících jsme byli na neurologii, to bylo v pořádku. Otáčet se začal asi v 9 měsících, plazit v 11,5. Teď už se i vyhoupne rukama na postýlku, ale visí a prostě nedá si kolena pod sebe. Když mu je tam dám já, tak kleci a hraje si, ale sám prostě ne. Teď dlouho nebyl žádný pokrok, myslela jsem, že začne lézt a nic ![]()
A moc děkuji za odpověď! 😊 Mám pocit, že to mame snad jediný takhle…
@Abecede90 ahoj můžu se zeptat jak jste se synem dopadli? Řeším teď se synem to stejne 😭a samozřejmě jsem ve stresu
Přidávám se do klubu. Dcera bude mít 11 měsíců, doposud nesedí, nestojí, neleze. Plazí se svižně a má takovej spíš nízkej šikmej sed. Když s ní cvičím sezení na kolínkách, tak se mi div nezlomí v zádech, jen aby se mi vyškubla. Jak kdyby jí ten pohyb na kolínkách fakt spíš vadil. V pátek jdem na kontrolu k rehab doktorce, tak z toho mám nervy. I když nám teda furt na fyzio říkaj, že radši pomalu ale kvalitně.
Mám výčitky, že jsem marná matka.
![]()
@bouquetin Klid, kazde dite je jine. Znam deti, co se rozlezly az v roce, rozchodily v 15mesicich a v pohode. Predtim veskere snahy bojkotovaly.