Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Přítel má čtrnáctiletá dvojčata a budou mít teď soud o svěření dětí. Na všem se dohodli, děti budou bydlet, kde chtějí. Soud nařídil jednání a chce, aby tam přišly i děti. Nevíte, jak to probíhá, děti sedí celou dobu v soudní síni, když rodiče vypovídají nebo si je tam pozvou jen na chvíli na pár otázek. Docela se tomu divím, že mají jít děti k soudu. Myslela jsem, že je spíš vyslechne sociálka a připraví zprávu. Setkal jste se s tím někdo?
Deti nasich znamych 13 a 16 taky pri rozvodu museli brat deti k soudu. Nevim, zda je to bezne nebo zalezi na domluve, ale oba pravnici sli za soudcem, ze nechcou, at jsou deti pritomne vypovedim rodicu a jinych svedku, takze deti byli dovedeny, vypovedeli a zase je odvedli. Ale mozna by to tak bylo i bezne, to nevim. Ovsem uz je to dlouho zpet, snad 15 let.
Pokud ma pritel pravnika, tak ten by mel vedet, jak to u soudu chodi.
Ahoj, já mám také zkušenost, že pohovor dělá ospod, navíc když jsou na všem domluvení…Výslechem u soudu soudce vždy rodičům jen vyhrožoval, když se nechtěli domluvit..zvláštní, není tam nějaký jiný zádrhel? Zažila jsem jednou, bylo mu tak 8 let (leta se táhl soud a soudkyni došla trpělivost a chtěla chlapci ukázat jak jsou rodiče děsní co se týče domluvy), neseděl tam celou dobu jen na pohovor. Někteří soudci to dělají tak, že si tam vezmou dítě bez rodičů jen s pracovnicí ospod, jiný i před rodičema, je to různé. Každopádně pokud je vše jinak v pohodě, bude to formalita, děti už jsou dost velký, tak si myslím, že trauma mít nebudou.
Dítě starší 12 let může požádat samo, aby bylo vyslechnuto. Soudce musí v takovém případě k výpovědi přihlédnout (to není totéž, jako vyhovět…).Jinak je to na požadavku soudce, na posouzení psychologa a OSPOD je pak způsob, jak bude dítě vyslechnuto. Můžete jako zákonní zástupci požádat, aby jen vypovídali, ale jinak jednání nebyli přítomni. Soudce by měl vyhovět, nejsem právník, ale zatím jsem neslyšela, že by takovému požadavku nebylo vyhověno…
Obnovuji diskuzi ![]()
Je tu nějaká mamina, která má zkušenost s přítomností dítěte u soudu o svěření do péče? Jde mi o to jak vše probíhá a na co se budou syna ptát.
Už u nás byla na šetření sociální pracovnice, která mluvila i se synem (14 let). Když jsme potom spolu mluvili, tak říkala, že vše napíše do zprávy a syn už k soudu nebude muset a bum, teď přišlo předvolání k soudu a s několika vykřičníky v předvolání napsáno, abych zajistila přítomnost nezletilého u soudu. Jen upozorním, že s manželem i se synem jsme na všem dohodnuti… Syn chce být u mě, ale s otcem se může vídat kdy chce, což je tak čtyřikrát do týdne, i u něj přespává…
Já měla 15,17 děti a soudkyně si vyžádala děti a byly v soudní síni sami.Taky jsme nechtěli ale soudkyně prý má na to podle zákona právo. Dle dětí byla velice milá.