Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer. Náš 15ti měsíční prcek přestal pít mléko. Už asi měsíc nechce ani moje mléko a UM nechtěl nikdy. takže ted je uplně bez mléka. Kaši sní jen občas a ani ne moc. Jinak jogurty a tvaroh má rád. Máte to také někdo tak?
Kamarádka to tak měla a doktorka jí řekla, že to nemá hrotit..Má zvýšit příjem jogurtů, tvarohu a tvrdého sýru, ale ne nijak extrémně. Do mléka nenutit. Význam mléka se celkově přeceňuje. Já jsem taky vyrostla bez mléka, mamka říkala, že veškeré mléko odmítám od necelých dvou let, mám k němu odpor a zvedá se mi žaludek - ať při pohledu na mléko studené, teplé, krupici nebo pudink. Nesnáším to. Jogurty jsem měla v dětství ráda, teď už je taky moc nemusím. Tvaroh používám na pomazánky, sýry jím..
Sestry holka je úplně bez mléka od půl roku
v 15 měsících bych to neřešila, dávej víc mléčné výrobky, které ti sní.
Ano, více mléčných výrobků… dcera sestřenice odmítá UM a cokoli mléčného od 8m
Ne, já to tak neměla a nemám. Starší mi pil mléko do 2 let, mladší má 13 měsíců a pije taky, ale u 15 měsíčního bych to určitě neřešila. Tam ta potřeba mléka už opravdu není nijak výrazná. Bude plně stačit, když to dítku nahradíš jinak - sýry, jogurty, tvaroh… Dneska se to mléko fakt šíleně přeceňuje. Není divu. Na trhu Nutrilon i pro 3-leťáky a pak to jednomu vrtá.
Už bych to nehrotila.. Já plánuju tak nějak ukončit mléko, záleží i na malém, pokud si ho bude vyžadovat, tak třeba před spaním tu láhev dám klidně k 2 roku, pak už to dávat nebudu..
Ale zajímalo by mě, jeslti někdo dává dél, protože 4 mléka myslím, že jenapsané až do 6 let! neznám nikoho, kdo by dávál Sunar, Nutrilon atd. víc jak do toho 2,5 roku pravidelně..
Naše malá taky kolem 15.měsíce nechtěla. Teď o víkendu jsme byli v lese, byla celkem zima, zkusila jsem ji udělat trosku mlika a do toho trosku medu, vypila 200ml, teď ho vyžaduje každý den dvakrát. Zkus mu chvíli nedávat, a třeba za měsíc to zkus, třeba si dát. Hlavně nenutit.
Me malej bojkotoval mliko uz od roku! Nahradila jsem jogurtem. Rano a vecer pred spanim bily jogurt ![]()
@kvaček Taky nikoho takového neznám. A myslím, že drtivá většina dětí v tomto věku by to ani nepila. Je to pachutina smrdící umělotinou, děti, které byly odkojené, mnohokrát nepřijmou žádné UM..Ani moje děti, kojila jsem každé v průměru dva roky do přirozeného odstavení. Třetí dcerka se odstavila poměrně brzy, už v 17 měsících, tak jsem jí zkusila koupit Sunar a Nutrilon po porcích, nechtěla to..V té době nepila žádné mléko, byla jen na jogurtech, které mimochodem taky moc nemusí a rozhodně nemá jogurt denně - má dva roky a dva měsíce. Miluje ale sýr, děláme si domácí lučinu s jogurtu a smetany, normálně jí to dávám do misky a vyjídá to lžičkou. K tomu jen kousíček rohlíku. Asi od dvou let pije sem tam normální mléko. To mléko po porcích jsem kdysi jen tak koupila i synovi, když se odstavil, bylo mu 2 a třičtvrtě roku, taky to nechtěl.
Ne, nemame, můj syn pije mléko už skoro šest let, akorát z litru a půl to stáhl na dva, tři hrnicky. Ale patnactimesicni dítě není žádný prcek, který by nutne musel pit mliko. Kdyz ji jogurty, tak je to v pohode.
Abych doplnila info - já kojila 16 mesicu, kolem roku jsem začala davat pro zpestření i ochucené UM, krátce na to i kravské mléko. Od dvou let syn pije jen to kravské.
@kvaček Kamarádka dávala do 3 let. Nutrilon. I kakao dělala holce z Nutrilonu. No, když jí bavilo za to dávat prachy, že jo. Já vím o lepších věcech, jak investovat a rozhodně to není piksle uměliny pro 3-leté dítě.
Jinak první kluk byl na UM od narození, pil do 18 měsíců. I v těch 18 měsících jsem ho už víc vylívala, než on vypil, tak jsem nabídla kravské a to pil před spaním do 2 let. Mladší byl do 9 měsíců kojený, pak dostal UM. Pije si svých 300 ml ráno a večer před spaním a plánuji to u něj podobně jako u staršího. Momentálně má 13 měsíců.
Mně se malá začla odmítat kojit již v 7 měsících a od 8 měsíce přestala pít i UM. Nesní mi ani jogurt, tvaroh, kaši… prostě nic co má společného s mlékem
Vyzkoušela jsem snad všechny druhy kaší a UM co jsou na trhu a neuspěla jsem s ničim Doktor nám řekl, že jí mám koupit kalciový sirup a dávat jí alespoň ten, protože teď vápník její tělo potřebuje k růstu (je jí 11 měsíců.