Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj holky!
Jdu si pro radu nebo pro uklidnění… Dnes si náš malej raubíř (16 měsíců) nešťastně vyrazil zoubek a druhý ulomil (1 a 2 nahoře). Zamotaly se mu nožky a upadl na lahev, kterou měl zrovna u pusy…
Naštěstí krve moc nebylo, jen slabě, ani příliš neplakal, nesl to statečně a po 30 minutách, kdy jsme byli na pohotovosti, už lítal po čekárně a dělal srandičky, jak je jeho zvykem ![]()
Jde mi ale o to, že zubař ho jen krátce prohlédl a řekl, že se nemám znepokojovat a nechat to být…
Jen v případě bolestí a otoků jet do Motola… Přitom tu jedničku nahoře má uraženou téměř celou, ale kořen tam stále má a dvojka vlevo je jen taková naštíplá… Myslela jsem si, že mu kořen budou muset vytrhnout…
Nemáte někdo zkušenost? To pak ten kořen odumře a sám vypadne? A pak normálně naroste zub nový?? Nevím…
Doktor mi nic bližšího neřekl, malý z něj hrozně křičel, tak jsme si moc nepopovídali… ![]()
Za rady děkuji, jsem z toho špatná, je mi to líto a jsem i sama na sebe naštvaná, že jsem tomu nedokázala zabránit, ač byl téměř u mojí nohy
![]()
Naše si vzala digitalní váhu a chtěla ji vzit do zubu přišla o kousk předního zubu a nám řekli že to je v pořadku že s tím nic dělat nemužou bude novej,tak má taky přední jen pulku.
Mám za to, že mléčné zuby nemají kořeny jako 2.zuby. A taky by tam měla zůstat mezera pro 2. zub, takže asi proto tam nechali zbytek uraženého zubu. Kdyby ho odstranili, zuby se sestoupí a zanikne tam ta mezera. Jsou to teda jen moje dohady ![]()
ahoj,neteř si je zas oba zarazila,tak ze uz je ma mrtvy,zubarka rikala,ze mame cekat az vypadnou sami
Dajdula píše:
Mám za to, že mléčné zuby nemají kořeny jako 2.zuby. A taky by tam měla zůstat mezera pro 2. zub, takže asi proto tam nechali zbytek uraženého zubu. Kdyby ho odstranili, zuby se sestoupí a zanikne tam ta mezera. Jsou to teda jen moje dohady
no něco na tom možná bude… mě pořád ale nejde do hlavy, jak se tam ten druhý zub procpe… to vytlačí ten „kořen“, který vypadne a na jeho místo se dosadí nový? Asi joo… No každopádně, chudák malej teď vypadá jako nějaký boxer…
Ale hlavně, že ho to nebolí a nijak tím netrpí… Jsou horší věci…
Brambůrka10 píše:
ahoj,neteř si je zas oba zarazila,tak ze uz je ma mrtvy,zubarka rikala,ze mame cekat az vypadnou sami
Jo, to se stalo taky známému, zarazil si zuby a oni mu ale znovu narostly! To jsou věci… Ale au au, to muselo bolet jako blázen… ![]()
Myslím, že ho vytlačí. Pokud ne, tak to budete řešit až pak
Zubařka ho potom normálně vytrhne.
Tak kořeny od mlíčňáků se vstřebají, přece jak vytrhete zub, tak má jen po obvodu takový zbyteček, čím držel v dásni…
Taky bych řekla, že čím dýl v puse vydrží, tím líp pro postavení dalších zoubků.
Kus se vstřebá a ten zbytek si buď vyšťourne sám, nebo zubařka…
Já si asi ve dvaceti vyšťourala z pusy kousek mléčné stoličky, jsem si říkala, co mě to tam pořád tlačí, takové ostré, tvrdé - a ono kus zubu ![]()
Tak děkuji za příspěvky
Snad to bude ok… Malý o úrazu, v podstatě 5 minut po něm, už ani nevěděl. Večer normálně šel spinkat… vše jako normálně… Akorát chvilkama slintal a když chtěl pít, nevěděl, jak naštelovat lahev, bylo vidět, že si je vědom, že mu v pusince něco chybí… Chudinka malej… Tak doufám, že nám to nezačne otékat a že se vše dobře zahojí… Hold do 6-7 let budeme bez zoubku
, ale bohužel už tu mikrosekundu nevrátím… ![]()
Tak jen píšu změnu, pro případ, že by si ostatní maminky šly pro radu… Nedalo mi to a zaslala jsem emailem dotaz do Motola na stomatologické dětské oddělení… a volala mi moc milá paní a vysvětlila mi, že to není žádná sranda a že se máme přijet ukázat… prý ty zoubky musí ven… Že prý „normální“ zubaři se nechtějí patlat s dětskými zoubky a většinou to prý nechávají být… a je to prý chyba!
Takže se v pondělí chystáme na vyšetření…
Ty jo, tak hodně štěstí. Pak napiš, jak to probíhalo. A kdyby ses, prosím tě zeptala, proč zbytky zoubků vadí? Děkuju
.
Dajdula píše:
Ty jo, tak hodně štěstí. Pak napiš, jak to probíhalo. A kdyby ses, prosím tě zeptala, proč zbytky zoubků vadí? Děkuju.
díky za podporu
Zeptám se!
Chudák malej, 20.2. jsme do Motola objednaní na operaci s nesestouplým jedním varlátkem a do toho ještě tohle… Takže únor máme opravdu „výživnej“ ![]()
Ahojky, tak tu jsem zpět… Dnes jsme byli v tom Motole, lékař kouknul na zoubky a prý musí všechny 4 přední zuby ven!
Je to ale hlavně tím, že jsou zkažené…
(proto si je i tak lehce urazil, žádnou velkou ránou) Doktor se tvářil jako že za to můžu já a vyjmenoval mi x věcí, které to způsobují, ovšem ani jednu já neprovozuji… ![]()
1. Dudlík do medu - dudlíka nemáme od narození - vůbec!
2. Dlouhé kojení - kojila jsem do 5. měsíce
3. Sadké šťávy - dávám neslazený čaj, jen jednou za čas Kubíka!
4. nečistíme zoubky - zoubky čistím každý večer před spaním!
Jediné, co máme je mléčná kaše před spaním, ale to přeci mají snad všechny děti, ne? Aspoň co já vím, tak v mém okolí všechny známé dávají před spaním kašičku… Takže řešení? 17.2. jdeme na vytržení všech 4 zoubků - prý v analgosedaci (myslím
), že bude dítě „oblbnuté“ a nebude se vzpírat a na nic si nebude pamatovat… A ve třech letech zubní protézka, která se každý rok mění…
![]()
Jsem z toho fakt špatná a pořád si říkám, zda jsem tomu nemohla předejít… Také jsem někde vyčetla, že to může být z antibiotik - během 1 roku jsme měli atb 3× … to je jediné, co mě napadá…
No chudáček malej, dnes jsem to pořádně obrečela…
A 21.2. operace s nesestouplým varlátkem… Snad to zvládnem, už aby to bylo za námi…! T.
Jejda, to je mi líto… Aspoň že ho přispí a nebude si to pamatovat bobek malý.
Tak ať to proběhne co nejvíc v klidu ![]()
(Večer po čištění zoubků už jen čistá voda… Mám pusu zaplombovanou křížem krážem a nechci, aby Madla dopadla stejně… Antibiotika spíš způsobí zabarvení zubů, než přímo zkažení (taky čerstvá zkušenost).)